Cuma , Mart 15 2024

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü – Farkında ol, fark yarat

Tüm dünyadaki yaşam hakkı ve hayvan hakları savunucuları için en önemli günlerden biridir 4 Ekim Dünya Hayvan Günü. Türkçe’ye Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak geçmiştir. Bir kutlama gününden çok, farkındalık ve fark yaratma günüdür.

Dünya Hayvan Günü nedir?

Dünya Hayvan Günü, hayvanların yaşam refahını sağlama ve iyileştirme misyonu olan dünya çapında bir sosyal harekettir. Bunu sağlamak için tüm hayvan refahı ile ilgilenen organizasyonlar, topluluklar, genç ve çocuk kulüpleri, özel sektör ya da kamu kuruluşları ve bireysel olarak destek veren gönüllüler, hayvanların daha iyi bir yaşama sahip olabilmeleri için bu konuya dikkat çeker, çeşitli çalışmalar yapar ve etkinlikler düzenler. Senede bir gün bile olsa bu hassas konuyu gündeme getirerek, dikkat çekmek için bir fırsattır. Hayvanların da aynı biz insanlar gibi çeşitli duyguları hissedebildiklerini, acı çekebildiklerini dünyaya anlatmak ve hatırlatmak için vardır.

Dünya Hayvan Günü nasıl ortaya çıktı?

Heinrich Zimmermann

Dünya Hayvan Günü aslında takvimlere yeni eklenen bir gün değil, geçmişi 1925 yılına kadar uzanıyor. Alman yazar Heinrich Zimmermann, ilk olarak bu günü 24 Mart 1925’te Almanya’da bir spor merkezinde gerçekleştirdi ve bu etkinliğe 5.000’den fazla kişi katıldı. Aslında bu etkinliği, ekoloji azizi varsayılan Aziz Francis’in şölen günüyle uyumlu olacak şekilde, 4 Ekim tarihinde planlamıştı fakat o gün mekân müsait değildi. Etkinlik ilk kez 1929’da 4 Ekim tarihinde gerçekleşti. Başlangıçta sadece Almanya, Avusturya, İsviçre ve Çekoslovakya’dan katılımcılar vardı.

Zimmermann, her yıl Dünya Hayvan Günü’nün tanıtımını yapmaya yılmadan devam etti. Sonunda, 1931’in Mayıs ayında, İtalya – Floransa’daki Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi’nde, 4 Ekim Dünya Hayvan Günü‘nü evrensel hale getirme önerisi oybirliği ile kabul edildi ve karara bağlandı.

Bazı kaynaklarda ise, Dünya Hayvan Günü’nün 1931 yılında İtalya’daki ekolojistlerin kongresinde başlayıp, nesli tükenmekte olan türlerin durumunu vurgulamak için ortaya çıktığı da yazmaktadır.

Dünya Hayvan Günü neden önemli?

Dünya Hayvan Günü logosu

Tarih boyunca, Dünya Hayvanları Günü gibi toplumsal hareketler, sıradan insanların siyasete katılımı, sosyal adalet ve reform için önemli bir araç olmuştur. Dünyada, adaletsizliğe meydan okuyan ve demokrasiyi teşvik eden başarılı birçok toplumsal hareket yapılmış ve sonucunda çığır açıcı kanunlar geçmiştir.

Bu durum, yeterli hareket ve destek sağlandığında sosyal hareketlerin işe yarayacağını göstermektedir. Tüm toplu eylemlerde olduğu gibi, hayvan refahı hareketi büyük organizasyonların, küçük grupların üyelerinden veya bireylerden oluşur. Dünyayı hayvanlar, insanlar ve yaşam alanlarını daha iyi bir yer haline getirmek için zaman, yetenek ve kaynaklarını kullanma kararı vermiş insanlar bu hareketi sağlar.

Dünya Çiftlik Hayvanları Günü, Dünya Laboratuvar Hayvanları Günü, Dünya Yaban Hayatı Günü gibi hayvanlarla bağlantılı diğer günlerden farklı olarak, 4 Ekim Dünya Hayvan Günü, hiçbir ayrım yapmadan tüm hayvanların korunmasını ve refahını kapsar.

Dünya Hayvan Günü kapsamında neler yapabilirsiniz?

  • Bir grup, firma ya da bireysel olarak bu günde birçok şey yapabilirsiniz. Önemli olan herhangi bir faaliyette bulunmak, bu sosyal harekete katılmaktır.
  • Hayvan hakları ve refahıyla ilgili daha fazla bilgi edinin ve bu bilgileri paylaşın.
  • En azından bugün, vejeteryan ya da vegan beslenin. Hayvansal ürün içeren ya da hayvan deneyleri yapılmış malzemeleri, eşyaları kullanmayın.
  • Hayvan refahı için çalışan bir derneğe bağış yapın.
  •  Hayvanlar yararına organize edilmiş konser, sergi gibi bir etkinliğe katılarak destek olun.
  • Barınak ziyareti yapın. Gitmeden önce bir ihtiyaç var mı sorun. Kafeslere hapsolmuş bir hayvanı sevin, yürüyüşe çıkarın.
  • Okulda, işyerinizde, sosyal medyada bugünü gündeme taşıyın.
  • Farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına destek olun.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Sinema: Tüylü Kaçak

Ozzy isimli çok sevimli bir ev köpeğinin maceralarını konu alan Tüylü Kaçak adlı filmde, aile …

1 Yorum

  1. Bilgileriniz için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir