Cuma , Nisan 26 2024

Mevsim değişiklikleri ve köpekler üzerindeki etkileri

Farklı hava koşulları ve mevsim değişiklikleri, insanları olduğu gibi hayvanları, köpekleri de etkiler. Bu etkiler çok belirgin olabileceği gibi detaylarda saklı da olabilir.

Mevsim değişiklikleri, gün ışığı ve ısı değişimleri memeliler üzerinde hormonal farklılıklara yol açar ve metobolizma, besin alımı gibi konularda farklılıklar gözlenir. Hava sıcaklığı arttıkça, memeliler daha az aktifleşir ve daha az enerji harcar. Günlerin uzaması beyindeki en ilkel bölümü uyararak hormonal aktiviteyi değiştirir ve gıda arama davranışının azalmasıyla hücresel metabolizma değişimlerine neden olur.

Kış ayları yaklaştığında ise bunun tam tersi gözlenir. Düşen hava sıcaklığı vücut ısısını dengede tutabilmek için daha fazla enerji harcanmasına yol açar ve kışa hazırlık yapan metabolizmada besin alımı ve yağ depolama isteği artar. Günler kısaldıkça, köpekler daha uzun uykuya ihtiyaç duyar ve bu değişiklikler ruh hallerinde de rol oynar.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu nedir?

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu insanlarda sıkça rastlanan bir depresyon çeşididir. Özellikle dışarda daha az vakit geçirebildiğimiz, güneşli günleri özlediğimiz ve gün ışığını daha az görebildiğimiz kış aylarında bu durumdan sıkça etkileniriz. İngiliz PDSAnın yaptığı bir araştırmaya göre ise, köpekle yaşayan 3 kişiden 1’i köpeklerinde bu değişikliği fark ediyor. Yani köpekler de mevsim değişiklikleri nedeniyle ruh halleri değişebiliyor.

İlgili yazı: Köpekler hangi duyguları hissedebiliyor?

Belirtileri nelerdir?

  • Agresif davranışlar ve tuvalet düzeninde bozulmalar
  • Ev eşyalarına zarar verme
  • Daha fazla ilgi isteme ya da içe kapanma
  • Sık havlama
  • Letarji – her zamankinden daha fazla uyuma
  • Oyun ve yürüyüşe ilginin azalması, yorgunluk
  • İştah ve/ya kilo kaybı, yeme düzeninde değişiklikler

Köpeklerin ruh halini iyileştirmek için onlara nasıl yardımcı olabiliriz?

  • Zihin oyunları oynayın: Eğlenceli ve keyifli geçecek bol ödüllü eğitim seansları, koku oyunları, ödüllü yap-boz oyuncaklar köpeklerin özgüvenlerini yükselterek kendilerini daha hissetmelerini sağlayacaktır.
  • Koşuya ya da yürüyüşe çıkın: Fiziksel egzersizler, endorfin salgılanmasına yardımcı olur ve stresle başa çıkmadan önemli rol oynar. Havanın çok soğuk olmadığı öğle saatleri bu egzersiz için uygun bir zamandır.
  • Köpeğinizle bağınızı kuvvetlendirin: Her gün onunla yeterince “kaliteli zaman” geçirin. Top, çekiştirme hatta saklambaç oynayabilirsiniz. Kitap okurken ya da televizyon izlerden onunla konuşarak ilgilendiğinizi belli edin. Unutmayın ki sadece yanında olmak kaliteli zaman geçirmek değildir.
  • Yeme düzenini gözden geçirin: Köpeğinizin hareket etme alanında değişiklik olduysa, ne kadar yemesi gerektiğini veteriner hekimize danışarak tekrar gözden geçirin. Aldığı gıdaların ihtiyaçlarını karşıladığından emin olun.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir