Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Köpekler Neden Yalar? Yalama Nasıl Engellenir? • Patipedia
Monday , December 2 2024

Köpekler Neden Yalar? Yalama Nasıl Engellenir?

Köpeklerin sık sık yalama davranışını neden yaptıklarını sorgularız. Köpekler neden yalar? Yalamak köpekler için son derece doğal ve içgüdüseldir. Biz dünyayı ellerimizle keşfederken, köpekler de çevrelerini anlamalarına ve başkalarının ruh hallerini değerlendirmelerine yardımcı olmak için ağızlarını ve dillerini kullanırlar. 

Bu davranışın arkasında çeşitli nedenler olabilir. Köpeklerin yalama davranışı, birçok farklı nedenle ilişkilendirilebilir.

Köpekler Neden Yalar?

Doğal Temizlik İhtiyacı

Köpekler yavruyken anneleri tarafından yalanarak temizlenir ve tuvalet ihtiyacı giderilir. Bunun köpeklerin ilerleyen yaşamlarında içgüdüsel olarak tüylerini düzeltmek ve gerekiyorsa temizlemek için kendi tüylerini yalama davranışını öğrettiği söylenebilir. Kendini temizlemek için yalanma pek çok hayvanda görülen bir davranış biçimidir.

İfade ve İletişim Aracı

Köpekler yalamayı bir iletişim aracı olarak da kullanabilir. Genellikle evlerimizdeki köpeklerde sevgi, bağlılık ve sadakat ifadesi olarak bizleri yaladıklarını söylemek mümkündür. Ayrıca onlar için harika bir dikkat çekme yöntemidir. Örneğin köpeğiniz gelip sizi yaladığında, onu sevmeye başlarsınız. 

Ancak yalamayı yorumlarken köpeklerin genel beden dilini de iyi okumak gerekir. Çünkü bazen istemedikleri bir şeyi yaptığımızı ifade etmek için de bizi yalama yolunu seçebilirler. 

Aynı şekilde köpeklerin birbirlerini yalaması da bu sebeplerden dolayı olabilir. Ya da bağ kurma amacı olduğu da söylenebilir.

Vahşi doğada genç köpekler, avdan döndüklerinde aç olduklarını göstermek için annelerinin dudaklarını yalayabilirler. Bu içgüdü, köpeğinizin davranışlarına bağlıdır ve yemek istediğini belirtmek için sizi yalıyor olabilir.

Stres ve Rahatlama

Köpekler stresli durumlarda stresle başa çıkmak için de yalama davranışı gösterebilirler. Yalamak köpekler için yatıştırıcı hatta sakinleştirici bir davranış olarak da kullanılıyor olabilir. Pek çok köpeğin oyuncaklarını uzun uzun yaladığını  gözlemleriz. Bu bir rahatlama davranışı olarak yorumlanabilir. 

Tat Alma ve Beslenme

Köpeklerin bizi yalamasının sevgi göstergesi olabilmesinin yanında, eller, yüz ve kıyafetlerde bulunan tuz ve yiyecek kalıntılarının çekiciliği de buna sebep olabilir. Özellikle cildimizde ter ya da deniz suyu olduğunda daha istekli olduklarını gözlemlemek mümkündür.

Sağlık Sorunları

Köpekler cilt sorunları ya da ağrı hissettiklerinde de o bölgeyi yalayabilirler. Eğer köpeğiniz sürekli belli bir bölgesini yalıyorsa öncelikle veteriner hekiminize danışmalı ve bir sağlık sorunun olmadığından emin olmanız gerekir. 

Köpeklerde Yalama Davranışı İle Ortaya Çıkabilen Sağlık Sorunları

  • Alerjiler
  • Ciltte yaralanmalar, sıyrıklar
  • Artrit gibi ağrılı hastalıklar 
  • Çeşitli parazitler
  • Vücutta ağrı
  • Bakteri ya da mantarlar

Köpeğinizin bir yerini aşırı yalaması, eğer fizyolojik bir durum yoksa, tekrarlayıcı bir davranışa, hatta Obsesif Komplulsif Bozukluk’a (OKB) evriliyor da olabilir. Eğer durum böyleyse onu azarlamadan o davranışı kesmesi için farklı bir şeye yönlendirmeniz iyi olabilir. Ancak her yaladığında onunla ilgilendiğinizi hissederse bu durumu manipüle ederek daha da arttırabilir. O nedenle bir veteriner hekim ya da köpek eğitmeninden destek alabilirsiniz.

Köpeğimin Yalamasını Nasıl Engellerim? 

Uzaklaşın.

Olumlu ya da olumsuz ilgi göstermek yerine, vücudunuzun yalanan kısmını köpeğinizden uzaklaştırmayı deneyin. Hiçbir şey söylemeyin veya göz teması kurmayın. Bu işe yaramazsa, köpeğinizden uzaklaşmayı deneyin veya odayı tamamen terk edin. Bu hareketiniz zamanla yalanmanın hoşunuza giden bir şey olmadığı mesajını verecektir.

Doğru Oyuncaklarla Dikkatini Dağıtın.

Köpeğinize oyalanabileceği bir oyuncak verin. Bu tip durumlarda oyuncaklar daha fazla vakit geçirmesi için puzzle oyuncaklar, çeşitli yalama matları ve koklama matı gibi köpek koklama oyuncakları daha işlevsel olacaktır. 

Egzersiz.

Köpeğinizin günlük enerji atma ihtiyacını karşıladığından emin olun. Köpeklerin rahatlamak için de yalandıklarını düşündüğünüzde bu oldukça etkilidir.

Eğitim.

Köpeğinize çeşitli komutlar ve eğlenceli numaralar öğreterek sizinle bağ kurmasını kolaylaştırın. Nosework ve Scentwork gibi aktivitelerden faydalanın.

Sağlık kontrolü.

Herhangi bir aksiyon almadan önce köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olmadığından emin olun. 

Köpeklerin yalama davranışı genellikle karmaşık bir kombinasyonun sonucudur ve her bir köpek farklı nedenlerle yalayabilir. Eğer köpeğinizde anormal bir yalama davranışı fark ediyorsanız veya endişe verici bir durum varsa, bir veteriner hekimle görüşmek önemlidir. 

Bunlara da göz atabilirsiniz

Reaktif Köpek Eğitimi: Daha Uyumlu Bir Hayat İçin Adımlar

Köpek sahibi olmak, hayatlarımıza sevgi ve mutluluk getiren özel bir deneyimdir. Ancak, her köpek kendi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *