Salı , Mart 19 2024

Orman ve arazilerde yaşayan köpeklerin belgeseli destek bekliyor

Onlar şehirlere fazla gelen, yaşam alanlarından insan eliyle koparılan, kimi zaman belediyelerin kimi zaman “kimliği belirsiz kişi”lerin şehirden uzak bölgelere, ormanlara, arazilere terk ettiği, çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren köpekler. Aslında pek azımızın farkında olduğu, bir kısmımızın onları yaşatmak için çaba sarfettiği, ne yazık ki birçoğumuzun ise görmezden geldiği köpekler.

Seslerini duyurmak, yaşam haklarına sahip çıkmak içinse farkında olmamıza ihtiyaçları var. Onlar ve koruyucularının yaşamı, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Cem Hakverdi’nin projesiyle belgesel oluyor.

Yeşil Gazete’ye konuşan Cem Hakverdi, belgeselin önemini şöyle anlatıyor:

“Bu belgeseli izleyenlerin köpeklerin zorlu yaşam koşullarına, uğradıkları büyük haksızlıklara ve hayvanseverlerin onlar için verdiği mücadeleye tanık olmalarını istiyorum. Sokaklarda gördüğümüz kadarıyla değerlendiriyoruz olayları ama şehrin uzağındaki uçsuz bucaksız ormanlarda, arazilerde yüzlerce (binlerce) köpek gerçekten çok zor şartlarda yaşıyorlar.

İlgili yazı: Köpeklerin yoğun olduğu yerlerde besleme yapanların dikkatine!

Oraya bir şekilde kentten uzaklaştırmak için toplanıp atılmış, üremeye devam etmişler. Bakamadığı için, artık büyüdüğü için, rahatsız olduğu için atanlarla sayı kontrol edilemez biçimde artıyor. Keneler, pireler, hastalıklarla yaşamaya çalışıyorlar. Önemli bir kısmı ölüyor. Tecavüze uğruyorlar, dövülüp işkence ediliyorlar. Bu hayvanların hepsinin kıymetini bilmek, bütün canlıların insanlarla eşit yaşam hakkına sahip olduğunu anlamak zorundayız. Onların yaşam koşullarını gösteren bir şeylere ihtiyacımız var. Ben belgesel yapıyorum, siz haber yazacaksınız, biri resim yapacak, aileler çocuklarına anlatacak. Herkesin bu konuda elinden geleni yapması gerektiğine inanıyorum. Bu, hepimizin sorumluluğu.”

Bugüne kadar pek çok şehirden uzak besleme bölgesi inceledik, ancak bunların birçoğu İstanbul ve çevresindekilerdi. Kara, Maske, Zeytin ve Diğerleri adını taşıyacak belgesel ise yurdun dört bir yanını görünür kılacak. İstanbul’dan başlayarak Ağrı’ya kadar uzanacak bu belgeselin ön hazırlıkları tamamlanmış durumda, yapım giderleri içinse bir kitlesel fonlama platformu olan Fongogo’da kampanya başlatıldı.

Kitlesel fonlama yönteminin, belgeselin manevi yönünü destekleyeceğini düşünüyor Cem Hakverdi. Belirli destek oranlarına göre de çeşitli ödüller belirlenmiş. Örneğin 250 TL destek olduğunuzda filmin galasına davet ediliyorsunuz ve arazide çekilmiş 3 adet fotoğraf adresinize özel olarak postalanıyor. Yani aslında belgeselin bir parçası oluyorsunuz.

  • Destek olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Belgesel ile ilgili gelişmelerden haberdar olmak içinse Kara, Maske, Zeytin ve Diğerleri Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Sinema: Tüylü Kaçak

Ozzy isimli çok sevimli bir ev köpeğinin maceralarını konu alan Tüylü Kaçak adlı filmde, aile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir