Cuma , Eylül 13 2024

Köpeklerde Zaman Algısı Nasıldır?

Köpeklerin zaman kavramını nasıl algıladıklarını sık sık düşünmüşüzdür. Örneğin 30 dakika ya da 8 saat dışarı çıktığınızda, köpeğiniz bu farkı anlayabiliyor mu? Köpeklerde zaman algısı nasıl?

Zaman kavramı köpeklerin idrak edemeyeceği kadar soyut bir kavramdır. Ancak onlar yürüyüş ya da yemek saatlerini biliyor gibiler değil mi?

Bunun nedeni, köpeklerin günlük rutinleri ve davranış kalıplarını öğrenme yeteneğine sahip olmalarıdır.

İnsanlar ve zaman kavramı

İnsanlarda “eylemsel bellek” vardır, yani zaman algısı geçmişten anılar, şimdiki zaman farkındalığı ve gelecekten beklentiyle yaşarız.

Zamanı belirli dönem ve olaylarla bağlantılı düşünür, ona göre sınıflandırırız.

Hatırlamıyor, öğreniyorlar

Köpeklerde bu eylemsel bellek olmadığı için zamanı somut öğelerle bütünleştirmezler – tabii bu hiçbir şey hatırlamadıkları anlamına da gelmez.

Onların bellekleri, deneyimlerden öğrenmeyi sağlar fakat bu deneyimleri bizim gibi hatırlamazlar.

Örneğin, bir köpeğe başka bir köpek saldırdıysa, daha sonra bu olayı hatırlamayacaktır fakat aynı cinsten başka bir köpek gördüğünde korku yaşayacaktır.

Ya da veteriner kliniğine son ziyaretini hatırlamayacaktır, fakat bekleme salonundaki koku ve sesler onun hislerini tetikleyecektir.

Fotoğraf: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Davranışlarla bağlantı kurmak

Köpekler davranış ve bağlantıyla öğrenirler. Örneğin bir köpek fırına değip patisi yandıysa, fırından uzak durmayı öğrenir.

Bu teori sizin davranışlarını gözlemlemesiyle de mümkündür. Eğer siz evden çıkmadan önce montunuzu giyiyorsanız, bu hareketin nereye varacağını anlar ve ona göre davranışlarını belirler.

İlginizi çekebilir: Köpek eğitimi için 10 olmazsa olmaz öneri

Bir köpek gün boyunca çevresindeki etkenlerle ne olup bittiğini anlar.

Büyük olasılıkla her sabah kalktığınızda köpeğinizi gezdiriyor ardından ona mama veriyorsunuz ve çevresinde başka hareket yokken o da uykuya dalıyor ve günlük rutin sonunda yine yatağa gidiliyor.

Köpekler dünyanın dönüp gece olduğunu değil, televizyonu kapatıp pijamalarınızı giydiğinizde yatak vakti geldiğini anlarlar.

Köpeklerin tetikleyici etkenlerle bağlantı kurma yetenekleri günlük olayları doğru sezmelerini sağlar. Siz işten eve döndüğünüzde sizi bekliyor oluyorsa, bu saatin 19:00 olduğunu anladığına işaret etmez.

Bunun sebebi genellikle çevrede olan bitenlerdir. Örneğin komşunuz sizden 10 dakika önce geliyor olabilir, o da bunun sonrasında sizin geleceğinizi öğrenmiştir.

Duyma yetenekleri çok gelişmiş olduğundan arabanızın, ya da sizin sesinizi uzaktan duymuş da olabilir. Bu yetenekleri sayesinde siz daha anahtarınızı kilide sokmadan kapıdanın arkasında bekliyor olur.

Zamana karşı duyarlılık

Uzmanlar köpeklerin zamanı anlamadıklarını söylese de, köpekler maruz kaldıkları zaman içindeki uyarıcılara farklı tepki verebilirler.

Onun yemeğini geciktirdiğinizde, enin sonunda mama kabına gidip başına bekleyecek ya da burnuyla size gösterecektir. Bu da demek oluyor ki yemek saatini biliyor.

Aynı şekilde eğer köpeğinizde ayrılık anksiyetesi varsa yani yalnız kalma korkusu varsa, uzun kaldığı süre boyunca endişesi artacaktır.

Bu nedenle onu süreyi yavaş yavaş uzatarak evde kalmaya alıştırmalı ve ilk başlarda çok süre evde yalnız kalmasını engellemelisiniz.

Ayrılık anksiyetesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Ayrılık Anksiyetesi Terapi Planı ya da Problemli Köpek Sahiplerine Öneriler bölümlerimize göz atabilirsiniz.

Köpekler son derece sosyal varlıklardır ve ailemizin birer üyesidirler. Bu nedenle onlara daima sevgi, nezaket ve hakkettikleri saygı ile yaklaşmalıyız.

Kaynak 

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpek Eğitmeni Çağla Çankırılı ile Sohbet | VIDEO

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin Youtube kanalı RGB’de yayınlanan “Hayvan Gibi” programında Köpek Eğitmeni Çağla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir