Çarşamba , Mart 13 2024
Cute puppy eating dog food - isolated over a white background

Köpeğiniz yemeğini mama kabından başka bir yere mi taşıyor?

Köpekler için en günün en güzel saatlerinden biri yemek saatidir. Bazı köpekler yemeğini önünden kaçırıyormuşunuzcasına hızlı yer, bazıları ise size tuhaf gelen davranışlar sergilerler.Eğer sizin köpeğiniz de yemeğini mama kabından biraz uzağa taşıyıp orada yemeyi tercih edenlerdense, endişelenmeyin. Olası sebepleri bu yazıda.

  1. Bu benim!

Özellikle birden fazla köpeğin yaşadığı evlerde, köpekler yemeklerini sürü zihniyetiyle taşıyor olabilirler. Köpekler evcilleşmeden önce, genelde sürü halinde yaşarlardı. Daha az dominant sürü üyeleri ise yemeklerini sürünün diğer üyelerinden korumak için uzağa taşıyarak yerlerdi.

Petful’dan Dr. Julie Albright-Keck diyor ki;

“Doğada köpekler avlandıklarında ya da yemek bulduklarında, sürünün kıdemli üyeleri bulunan yemeğin bir parçasını alıp uzaklaşırlardı. Böylece, yemek için sürü lideri ya da daha dominant köpeklerle kavga etmek zorunda kalmazlardı. Yemeği uzaklaştırmak kavgadan daha kolaydı çünkü kavgalar tehlikeli olurdu.”

Eğer evinizde birden fazla köpeğiniz varsa, onlara ayrı ayrı yemek vermeyi deneyebilirsiniz. Köpeğiniz zaten tekse, yemek yediği alanı kısıtlayabilirsiniz. Böylece evin muhtelif yerlerinde yemek parçaları bulmazsınız.

Foto: Whole Dog Journal
  1. Seni özlüyorum

Köpekler de aynı insanlar gibi yalnızlık hissedebilirler. Eğer siz başka bir odadaysanız ve köpeğiniz yemeğini mutfakta yiyorsa, sizin olduğunuz yerde yemek istediği için mamasını taşıyabilir.

“Köpeklerin doğalarında arkadaşlık vardır, yemeğini yerken sizin yanınızda olmak ya da sizi görmek istiyor olabilir” diyor Cornwell.

Köpekler de aile üyeleridir fakat genelde aileyle beraber yemek yemezler. Yemeğini sizin olduğunuz yere taşıması aile dinamiğinizin içinde yer almak istediği anlamına gelebilir. Bu basit mutluluğu onlardan esirgemenin de çok bir anlamı yoktur zaten, yemeğini yanınızdayken verebilirsiniz.

İlgili yazı: Köpeklerde zaman algısı nasıldır?

  1. Metal sesi

Köpeğinizin mama kapları metalse ve çıkardığı ses onu rahatsız ediyor ya da ürkütüyorsa, mama kabından uzaklaşmak için bir nedeni var demektir. Bazen boynundaki isim künyesinin sesinden bile rahatsız olabilirler. Bu nedenle sesin kaynağından uzaklaşıyor olabilir. Sorunun bu olduğunu düşünüyorsanız, mama kaplarını seramikle değiştirebilirsiniz.

Foto: Vetstreet
  1. Zula etmek

Köpeklerin ya da kurtların vahşi doğada yaşadığı dönemde, avlarının arta kalan kısımlarını başka bir yere taşır ve saklarlardı. Köpeğiniz de içgüdüsel olarak bunu yapıyor olabilir. Köpekler bazen buldukları yemekleri götürüp bir yere gömerek saklamak isteyebilirler. Eğer köpeğinizin mamasına olmadık yerlerde denk geliyorsanız, belki de zula etmeye çalışıyordur? Çözüm olarak, köpeğinize gereğine fazla yemek vermekten kaçının ve yemek yediği yeri sınırlayın, mümkünse yanınıza yedirin.

Köpeklerin bu davranışı sergilemelerinin olası nedenleri çoğunlukla bunlardır. Köpeğinizle ilgili sizi endişelendiren bir davranış gördüğünüzde her zaman veteriner hekiminize danışmanız gerektiğini unutmayın.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir