Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
“Problemli” Köpek Sahiplerine Öneriler • Patipedia
Monday , December 2 2024

“Problemli” Köpek Sahiplerine Öneriler

IMG_2587
Leo © Patipedia

Öyle bir köpek düşünün ki evde yalnız bırakamıyorsunuz, bıraktığınız anda halıya çiş ve kaka yapıyor, havlıyor, uluyor…

Eğer böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız ve eğitim konusunda fikir almak istiyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Leo benim çocuğum, hem de ilk çocuğum…

Yavruyken sahiplendiğim bu tatlı hikâyem, tam bir “problemli” köpekti; çünkü sürekli her yere çiş ve kaka yapıyordu.

Bir dakika!

Yanlış anlaşılmasın sadece yavruyken değil, 2 yaşına kadar bu problemimiz devam etti ve ben davranış biçimimi değiştirmeseydim ve “inat ya da gıcıklığına” yapıyor gibi varsayım yaparak düşünseydim, bugün hala bu problemimiz devam ediyor olurdu.

Yetişkin köpek sahiplendiyseniz bilmezsiniz belki ama yavru köpek sahiplendiyseniz bu çişli&kakalı anılarınızdan çokça vardır zaten.

Bu videoda, Leo’nun evde yalnız kaldığında verdiği tepkilerden bir kesit görüyorsunuz.

Gelelim duruma bakış açıma, analizime ve çözüm yoluma.

Önsöz: Leo bana geldiği andan itibaren mutlaka sabah ve akşam yürüyüşlerine çıkardım onu; yeri gelmişken bunu yapmayanları çok kınadığımı belirtmek isterim.

Tuvalet eğitimi, sosyallik ve temel hakları gereğince bunu yapmak zorundasınız sevgili köpekseverler 🙂

  • 2-9 aylıkken: Kendimi, Leo’nun yavru olduğuna, mesanesinin henüz büyümediğine, tuvalet eğitimini yavaş yavaş öğrendiğine inandırdım. Oradan buradan cahilce duyduklarımla eğitimin “birinci ilkesi” olan bağırma ve çağırmayı, gazeteyle yere vurma izledi. Yanlış bir şey yaptığını anlıyordu, ama ne olduğunu anlamıyordu. Sakın böyle bir şey yapmayın, lütfen sitemizdeki tuvalet eğitimi ve pozitif eğitimcilik bölümlerini okuyun… (Youtube: kikopup’ı da tavsiye ederim. İzlemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.)
  • 9-12 aylık arası: Acaba o kadar zeki değil mi ya da inadına mı yapıyor gibi sorularla boğuştum. Bu arada tuvalet eğitimi olmaması sebebiyle kimselere bırakamıyordum; e evden 1 saatliğine arkadaşlarla buluşmak için çıkmak, döndüğünde 2 saat kaka temizlemeye de değmiyordu. Çıkmadım ben de, evde oturdum. Bu arada kısırlaştırdım; lafımı dinlesin, itaat etsin diye. Uzun yürüyüşler yaptık, ilişkimiz çok yoğunlaştı, çok gelişti. Sayesinde 3 kilo verdim, fit bir kız ve mutlu ve yorgun bir köpek olarak evde sarılıp uyumaya başladık.
  • 12-15 aylık arası: Bir kaç kere sabah 10 akşam 10 arası evde onunla oturdum. 12 saat tutabiliyordu, demek ki ben evden gidince olanlar, sadece bana inat olarak yapılıyor diye yanlış bir düşünceye kapılmış ve artık sinirlenmeye başlamıştım. 2 kere de duşa kapattım 1 saatliğine. Titremeye başlıyordu artık ben eve geldiğimde. Sonraları çok ağladım bunun için. Şu anda bunu yazarken bile sinirlerim çok bozuldu, o kadar pişman ve üzgünüm ki… Ne hakla ona bu korkuyu yaşattım, ben kimim? O benim oyuncağım değil ki dilediğim gibi davranayım ona! O benim arkadaşım, canım, çocuğum ve bizim gibi yaratılan bir canlıydı. Derhal internete koştum, ben işte o gün “problemli” bir köpeğe sahip olduğumu değil, problemli bir sahip olduğumu anladım. Onu bireysel yetiştiremediğim, yavruyken vermem gereken çok basit 1-2 dakikalık eğitimleri vermediğim için “ayrılık anksiyetesi” mağduru yapmıştım köpeğimi.
    IMG_7708
    Leo © Patipedia
  • 15 aylık ve sonrası: Bugün Leo 3 yaşında. Annemin Ankara’ya götürüp kendi evinde ona harcadığı 2 aylık mesai ve 2 aylık Bodrum’da pekiştirme sonrası, Leo artık evde 12 saat yalnız kalsa bile hiç bir şey yapmıyor. Annem Ankara Üniversitesi Veterinerlik bölümünden Yasemin Hanım’dan yönlendirme aldı. Aşağıdaki basit terapiler işe yarayabilir. Ben İstanbul’da tanıştığım Pozito’nun sahibi Serdar Bey’den de epey şey öğrendim. Leo’yu gündüzleri ona bırakmak istedim, bu işten para kazanıyor olmasına rağmen bizim iyiliğimiz için almadı. “Sen evden çıkarken bu korkuyu yaşarsan, panik olur ve yapar tuvaletini. Sen kendine güvenerek çık ve ona güven” dedi. Ben Leo’ya güvendim ve o günden beri çok mutluyuz 🙂

Leo benim ilk köpeğim üstelik de yavruyken yani fabrika ayarlarıyla bana geldi. Şöyle sorayım; Leo’nun genetik olarak tuvalet yaptığına ya da inatçı olduğuna inanmak ve hiçbir sorumluluk almamak dünyanın en kolay şeyi olmaz mıydı?

Ben nitelikli, okuyan, mantıklı bir insan gibi davranarak, sorumluluk aldım.

İlgili yazı: Ayrılık Anksiyetesi (Kaygısı) Terapi Planı

Not: Serdar bey’e bir süre daha götürdüm, bana Leo’nun başka köpek geldiğinde arkama geçtiğini ve buna müsaade etmemem gerektiğini söyledi. Ben olmadan da ona bir şey olmayacağını öğrenmesi gerekiyormuş. Bu egzersiz gerçekten çok işe yaradı. Özgüvenini iyileştirmek üzerine birkaç egzersiz daha yaptık ama hala gidecek yolumuz var ve ben bu yolun her saniyesinden o kadar zevk alıyorum ki…

Kendimi bu serüvende daha da çok seviyorum, çünkü farkında olmadığım bir şeyi farkettim.

O da ben bir can’ın sorumluluğunu alıyorsam, onu asla yarı yolda bırakmazmışım. Ben gerçekten ve yürekten hayvansevermişim.

Ben zorluklarla mücadele eden, pes etmeyen ve sonunda başaran biriymişim.

LEO’m ise bana mutluluktan başka bir şey vermeyen herşeyimmiş!

Sevgi ve anlayış yoksa güzel anılar yoktur.

Lütfen onlardan sevgi ve anlayışınızı esirgemeyin, onların hayattaki tek amacı sizin varlığınız.

Siz varsanız mutlular, işte o kadar şahaneler.

Bencil olmayın ki hayat da size bencil olmasın.

Sevgiler,
Problemli sahip

Bunlara da göz atabilirsiniz

Reaktif Köpek Eğitimi: Daha Uyumlu Bir Hayat İçin Adımlar

Köpek sahibi olmak, hayatlarımıza sevgi ve mutluluk getiren özel bir deneyimdir. Ancak, her köpek kendi …

38 yorum

  1. Merhaba,

    Benimde 4 yaşında bir jack russel kızım var 1,5 aylıktı aldığımda ve aldığımdan itibaren düzenli bir şekilde akşamları iş yoğunluğumdan evde olamadım ve o zamandan beri çiş alışkanlığında sorun yaşıyorum. Bazen bende sizin gibi inatlaştığını düşünüyorum. Çok zeki hayvanlar ve tepkisel işemeleri olduğunu düşünüyorum hala. Bazen çok düzenli bir şekilde dışarı yapıyor bazen ise evin içerisinde belli bir yer bulup oraya yapıyor çişini. Ne yapmam gerektiğini artık bilemiyorum. Yorumlarınızı rica ederim.
    Teşekkürler.

    • Merhaba Cansu Hanım,
      Köpeklerin özellikle tuvalet alışkanlığı konusunda rutinleri çok önemlidir. Gün içinde gezdirme şansınız yoksa her sabah ve her akşam düzenli olarak gezdirilmeli, hem tuvalet hem de egzersiz ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar. Köpeğiniz özelinde bu davranışı sorgulamak için tüm şartları gözlemlemek gerekir, o nedenle genel anlamda birkaç önerimiz olabilir:
      – İdrar yolları konusunda bir sorun olmadığından emin olmak için veteriner muayenesi
      – Sabah ve akşam düzenli olarak uzun yürüyüşler – her gün 🙂
      – Evde ya da dışarda fazla enerjisini atabilmesi için bol bol oyun
      – Onu evde yalnız bırakacağınız zaman kendini güvende ve iyi hissetmesini sağlayın.
      Eğer bu genelgeçer yöntemlerden sonuç elde edemezseniz alanında uzman bir pozitif köpek eğitmeni ile çalışarak sorunu çözebileceğinizi düşünüyoruz.
      Sevgiler.

  2. Merhaba benim 1,5 yaşında dişi bir pitbull um var 2 aylıkken aldım. Günde 3 defa dolaştırmama ve her seferinde kakasini çisini yapmış olmasına ramen geceleri uyumaya gittigimi anladigi an her ikisini de yapıyor.
    Sirf onun icin dublex bir eve tasindik. Suan bir odası ve ona ait bir terası olmasına ramen benimle uyumak istiyor fakat eşim buna müsade etmediği için o da her yanlız kalışında odasına veya terasa yapıyor. Üstelik 2 saat önce yapmış olsa bile.. herseyi denedim başarılı olamadım. Endişe ile ayrılıyorum yanından böyle yapmamaya gayret göstericem. Diğer bilinen herseyi denedim. Pes etmicem fakat zaman zaman çok zorlanıyorum.
    Başka tavsiye edebileceğiniz birsey var mı acaba?

    • Aslı Hanım merhaba,
      Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık sorunu olmadığından eminseniz, ve ayrılık anksiyetesine yardımcı olabilecek olumlu pekiştirme (pozitif eğitim) yöntemlerinden de fayda göremediyseniz, alanında uzman ve eve gelip ortamı, sizi ve köpeğinizi görerek size öneriler verebilecek bir köpek eğitmeni ile görüşmenizin faydalı olabileceği kanısındayız.
      Her köpeğin farklı karakterleri ve yaşanmışlıkları olduğu için görmeden, tanımadan kesin bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değil.
      Ancak ayrılık anksiyetesi ile ilgili diğer yazılarımızı da okuyarak, aralarından işinize yarayabilecek rahatlatma yöntemlerini denemek işinize yarayabilir.
      Sevgilerimizle.

  3. Merhaba,

    Benim 1,5 yaşında erkek bir pug ım var. Sabah ve akşamları düzenli olarak dışarı çıkarmama rağmen, son zamanlarda evin bir çok alanını çişini yaparak işaretliyor. Ayrıca kakasını da evin farklı alanlarına yapmaya başladı. Koklatıp yapması yere götürdüğüm takdirde sonuç alamadım, ne yapmam gerektiği konusunda desteğinizi rica ediyorum.

    Teşekkürler.

    • Merhaba Melis Hanım,
      Köpeğiniz bu davranışı yalnızken mi yapıyor, siz evdeyken de yapıyor mu? Egzersiz/oyun ihtiyacı gerektiği düzeyde karşılanıyor mu? Herhangi bir sağlık sorunu olabilir mi?
      Aslında sizi, köpeğinizi ve yaşadığı ortamı görmeden yorum yapmak doğru olmaz elbette, ancak düzenli dışarı çıkarmanıza rağmen, evinizde “yapması gerektiği bir yer” olması da aklını karıştırıyor olabilir mi?
      Onu üzmeden, nazikçe ne istediğinizi ona anlatmaya çalışın. Dışarıda tuvaletini yaptığında ödüllendirin. Sonuç alamazsanız evinize gelerek sorunların sebebini araştıran bir pozitif köpek eğitmeni ile görüşmenizi öneriyoruz.
      Sevgiler.

  4. Merhaba,

    Benim de barınaktan 8 aylıkken sahiplendiğim bir Labradorum var. Yaklaşık 4 aydır bizimle. İlk başlarda tüm evin altını üstüne getirdi. Ne varsa parçaladı. Bütün bunların yanı sıra çişini de eve yapıyordu. Çiş sorunumuz devam ederken kaka sorunu da başladı. Üstelik kakasını biz yokken yiyor da. Asla dövmüyor, cezalandırmıyoruz. Sadece yaptığını göstererek Hayır diyoruz. Fakat sorun halen devam ediyor. Parçalanan eşyalar yerine aldığım yenileri korkudan koyamıyorum yerine. Eşyalar hiç sorun değil ama köpeğim mutsuz olmasın istiyorum. Evde de sürekli peşimde. Bir odada tek kalamıyor. Çalıştığımız için 12-13 saat yokuz. Geldiğimizde camda bizi bekler buluyoruz. Ne yapmam gerek bilemiyorum:(

  5. Merhaba 3 aylık dişi Cane Corso sahibiyim. Yavru olduğu için sürekli bir şeyleri kemirme ve ısırma alışkanlığı bulunuyor ancak bazen elimizi de ısırıyor. İri bir ırk olduğu için yavru olmasına rağmen dişleri zarar veriyor. Böyle durumlarda bizi ısırmamasını nasıl öğretebiliriz. Oyuncakları var onlarla çok vakit geçiriyor ama bazen eşimle bana havlayarak ısırmaya çalışıyor.

    Bir de çok ciddi bir inatlaşma problemi bulunuyor. Evdeki saksılara takmış durumda eğitim tasması bulunuyor ve saksıda toprağı yemeye başladığında paraşüt ipiyle sert bir hayırla çekiyorum ancak 5 dk sonra yine yapıyor uyarınca da bana havlamaya başlıyor.

    Tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

  6. Merhaba. Bizim 1.5 yaşında pug cinsi bir köpeğimiz var. Yüksek bir apartmanda oturduğumuz için sürekli çişe indirmiyoruz. Evde pede yapıyor çişini kakasını. Kaza da yapmıyor evin içinde. Ancak son 1 aydır yattığı yere yapmaya başladı. Orada sadece geceleri uyuyor. Onun dışında hep evin diğer yerlerinde yatıyor. Neredeyse hiç yalnız kalmıyor. Ona karşı ilgimizin azaldığını da düşünmüyoruz pek ancak gözden bir şeyleri kaçırıyoruz sanırım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Merhaba,
      Yüksek bir apartmanda oturmak köpeğinizi ihtiyaçları için dışarı çıkarmanıza engel olmamalı. Her gün düzenli olarak kısa süre bile olsa köpeğinizi dışarı çıkarmanız onun psikolojisi için de çok iyi olacaktır. Yürüyüş süresi 15-20 dakika bile olsa köpeğinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirmek için de önemlidir.

      Bunun dışında ani davranış değişikliklerinde öncelikle bir veteriner hekime danışmanız faydalı olacaktır. Birçok hastalıkta çiş kaçırmalar görülebilir, bu nedenle muayene edilmesi önem taşıyor.

  7. Merhabalar 8 cavalier king charles bir oglumuz var,gunde 3 kere disari cikariyoruz,disariya tuvaletini yaoiyir fakat evde bulundugu surece evdeki pedine de yapiyor(pedi biz evde yokken evin baska yerlerine yapmamasi icin birakiyorum),evde oldugum sure icinde deneme amacli pedi kaldirdim fakat yine ped olmasada oldugu yere gitti ve parkenin uzerine cisini yapti (her seferinde hayir uyarima ragmen) sizden ricam.evde tuvaletini tutmasi gerektigini ona nasil ogretebilirim,cunku sanirim evi de hala tuvalet alani goruyor..Bir de evdeyken kendi kendine hic oyalanmiyor,oyun baslattigimizda bitiremiyoruz saatlerce,bittigi an havlamaya ve apartmani ayaga kaldirmaya basliyor,sus dememizi de hic dikkate almiyor,onerilerinize ihtiyacim var,simdiden cok tesekkurler….

    • Merhaba,
      Köpekler alışkanlıklarına ve rutinlerine oldukça bağlıdır, onu çiş pedinden vazgeçirmek ise köpeğin de öğrenme biçimine göre biraz zaman alabilir. Şunları deneyebilirsiniz:

      – Dışarı çiş-kaka yaptığında bol bol sevin ve ödüllendirin.
      – Ev içinde çiş yaptığı yerleri iyice temizleyin, koku kalmadığından emin olun.
      – Alışık olduğu pedi yavaş yavaş kapıya doğru yaklaştırın ve sonra dışarı çıkarın.
      – Köpeğinizi iyi gözlemleyin, pedine doğru gittiği anda dışarı çıkarıp, tuvaletini yapmasını sağlayın ve ödüllendirin.
      – Köpeğiniz pedine tuvaletini yaptığında onu korkutmayın.
      – Düzenli saatlerde ve her yemek/oyundan 15 dakika sonra dışarı çıkarın.

      Havlama konusunda ise anlatımınız dikkat çekme, bir şeyler isteme davranışı gibi görünüyor. Bu gibi durumlarda havlama davranışını tamamen görmezden gelmeniz işe yarayabilir. Havlamaya başladığında hiçbir şey söylemeden arkanızı dönüp odadan çıkın. Sustuğunda ödüllendirin.
      Ya da ondan başka bir şey yapmasını isteyebilirsiniz; yat-otur-yerine git gibi. Temel eğitimleri çalışmanız iyi gelebilir bu süreçte.

      • Bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim,bir sey sormayi unuttum 8,5 aylik erkek bir kopegin gunde 6 kere cis yapmasi normal midir? Bu sekilde sadece disari yapsa bile nasil basa cikabilirim bilmiyorim,ped aliskanligi oldugu icin mi acaba kendini rahat hissedip her tuvaleti geldiginde yapiyor ,yoksa tutma problem mi var anlayamadim, bu konuyla ilgili dusuncelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.

        • Tuvalet eğitimi oturdukça yani sadece dışarı yapmaya başladıkça azalacaktır.
          Ancak çok sık idrar yapmakla ilgili şikayetiniz sürerse ya da başka şüpheleriniz varsa bir veteriner hekime danışmalısınız. Sevgiler.

  8. Merhabalar ,
    Benimde Shih Tzu bir oğlum var 17 aylık sabah akşam düzenli dışarı çıkarırız kaka için, ve yemek için belirli saatleri vardır. kaka sürecine alıştırmak zor oldu . eve uzun zamandır yapmayan bir köpek ki 12 saate kadar tutuyor kakasını normalde.
    Neredeyse her gece gelir biz yatağa yatınca yatağın başında ağlar. önceleri yanımıza almazken hiç gitmeyince yatağın başından biz onu yatağa aldık. sonraları gece gelir alırız yatar yatağa sonra sıkılır gider, bunu gecede bir kaç kez tekrarlamaya başlayınca sürekli uykumuzdan uyandırınca biz de dün geçe yatağa almadık kendi yatağına yolladık. Sabah bir kalktık 2 yere kaka yapmış 2 yere de çiş yapmış. tabi kızdık konuşmadık yüz vermedik anlıyor hatasını kaçıyor hemen . ne yapmalıyız yatağa almadık diye mi yaptı tepki mi koydu bize .

  9. merhaba , benim pomerian erkek köpeğim var geleli 7 ay oldu ve asla tuvalet eğitimi almıyor şuan 11 aylık ama günde yaklaşık 6 kere işiyor . bende her su içtiğinde dışarı çıkaramayacağım için balkona alıştırmaya karar verdim yaklaşık üç aydır balkona yapıyor ilk başta balkona çıkarıyor kapıyıı kapıyordum yaptığını görünce açıyordum seviyor oynuyordum , artık alıştığını düşünüyordum ama balkon kapısı kapalı olsun mesela direk çıkıp yatağım yastığıma çişini yapıyor ve gün içinde ciddi bir şekilde 6 kere belki daha fazla çiş yapıyor yetişemiyorum ne yapsam olmuyor öğrenmiyor. çiş pedleri vs her şeyi denedik ama olmuyor. beni dinlemiyor , beraber yattığımız yatağa işemesinin anlamını anlamıyorum

  10. Merhaba,bizim köpeğimiz terrier cinsi ismi Şans. 1 yaşına girdi,aslında tuvaletine yapıyor ancak bazen sürekli koltuğun dibine yapıyor tuvaletini,sirkeli suyla sildiğimiz halde.Biz de yaptığını göstermek için koklatıp,kafesine koyuyoruz cezayla anlasın diye,ama çıkardığımız anda tekrar koltuğun dibine yapıyor. Cezalandırdığımız için mi kızıyor?

  11. Merhaba benim iki buçuk yaşında oğlum var o evdeuzun zaman yalnızda kalsa asla evin içine tuvaletini yapmaz dı bu 3 gündür oğlum benimle yatar yatağın içine çişini yapıyor neye tepki gösterdiğini anlıyamadım yalnız bir hafta oldu sokakta yeni doğmuş kedi yavrusu buldum onu kıskanabileceği aklıma geldi ama çok tedirginim nasıl davranacağımıda inanın bilmiyorum yardım edin nolur

    • Merhaba, öncelikle veteriner hekiminizle sağlık durumunu kontrol etmeniz doğru olacaktır. Tuvaleti kaçırmasının medikal bir sebebi olabilir mi bakılmalıdır. Sonrasında tuvalet eğitimi üzerine çalışabilirsiniz.

  12. Merhabalar!Benim Pomeranian boo cinsi bir köpeğim var tuvalet için onu kuma alıştırdım ve bu eğitimi halıları toplayıp verdim ben evde olmasam da tuvaletini güzel bir şekilde yapıyor yalnız şu an nerde halı görse çişini ve kakasını yapıyo yaptığı yerlere sirke döküyorum ama işe yaramıyor normalde Hayır kelimesinden anlıyor ama halı serdiğim zaman hiç birşey işe yaramıyor ne yapmalıyım?

  13. Merhaba 12 yaşında bir köpeğin var 12 senedir benimle ve tuvalet alışkanlığı bunca senedir sabah ve akşam dışarı çıkarmak şeklinde. Şimdi onda kalp büyümesi hastalığı var ve bu büyümeye sebep olan etkenlerden bir tanesinin tuvaletini geldiği an yapamaması dışarı çıkma süresini beklerken tutmasinin sebep olduğunu öğrendim ve bir karar verdim onu eve pet üzerine tuvaletini yapmaya başlardım ancak bir türlü alışmadı alışmıyor çok endişeliyim bazen 2 gün boyunca.tutuyor istediğim şeyin tam tersi bir durum oldu ama eve yapmasını ıstiyorum ne yapmalıyım?

    • Merhaba. 12 senelik bir alışkanlığı değiştirmek uzun sürebilir. Ona bir tuvalet alanı yaparak istikrarlı bir şekilde denemeler yapmalısınız. Ancak bu sırada çok uzun süre tuvaletini tutmaması için sık sık dışarı da çıkarmalısınız. Tuvalet eğitimi ile ilgili yazıları okuyarak tuvalet alanıyla ilgili fikirler bulabilirsiniz. Bu esnada veteriner hekiminizle mutlaka iletişimde kalmalısınız.

  14. Merhabalar,

    Köpeğimle birebir aynı sorunu yaşıyorum. 1 yıl önce geçici yuvasından sahiplendiğimde 1 yaşındaydı ve çiş eğitimi yoktu. Çiş eğitimi vermek için her şeyi yaptım fakat anladım ki çişini tutma problemi yok. Üstelik ben evde olduğumda çişi geldiğinde haber de veriyor fakat ne zaman evden ayrılsam, yarım saatliğine bile bir yere gitsem, döndüğümde evin bir yerine onu işemiş olarak buluyorum. Arkadaşlarımın evinde de aynısını yapıyor. Ben tuvalete gittiğimde panik oluyor ve biri onu sakinleştirmezse işeyebiliyor. Yalnız kalma ve terk edilme sorunu var. Ayrıca özellikle bana çok bağlı. Başkaları onu yürüyüşe çıkartacağı zaman da dışarı çıkmayı çok sevmesine rağmen evden çıkmak istemiyor. Bu sorunu çözmek için ne yapmam gerekiyor? Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. 1 yıldır denemediğim yöntem kalmadı.

  15. Duygu Atalay

    Merhaba benim 6 Yaşında erkek bir goldenım var. 6 senedir günde en az 2 defa olmak şartıyla dışarı çıkıyoruz. Saatlerimiz hiç şaşmadı. son bir aydır belirli aralıklarla, çok rahat bir şekilde evde kakasını yapıyor. Önce karantinada olduğumuzdan ötürü patilerini sildiğimiz temizlik malzemelerinden etkilendiğini düşündük. Daha sonra patilerini başka bir şeyler silmeye başladık. Ve dışarıda gezme süremizi arttırdık. Bir süreliğine düzelmişti ancak bugün evdeki bir odayı boyarken tekrar eve kakasını yaptı. Önce kimyasallarla mı ilgili bir sorunu var diye düşündüm ancak olmama ihtimali çok fazla olabilir. Psikolojik sebeplerden kaynaklanıyor olabilir mi? Ve sorunun kaynağının ne olduğunu nasıl anlayacağız? Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

    • Merhaba.
      Öncelikle medikal bir sorunu olup olmadığı veteriner hekim tarafından değerlendirilmeli. Bu sorun başladığında neler değişti, mama değişimi, dışarı çıkma saatleri, tuvalete gittiği yerler gibi. Eğer veteriner hekim fizyolojik bir sorun olmadığına karar verirse psikolojik boyutu değerlendirilebilir. Tuvalet alışkanlığıyla ilgili akıl karışıklığı mı yaşıyor? Düzeninde farklılık mı oldu? Karantina döneminde uzun süre tuvalet tutma, dışarı çıkmama, eve yapmayı öğretmeye çalışma gibi durumlar yaşandı mı? Bunlar gibi konulara araştırılarak karar verilebilir. Sevgiler.

  16. merhabalar, 2 yaşlarında bir terrieri kırsal bomboş bir bozkırda buldum, sahiplendim. 2 haftadır birlikteyiz. köpeğim çok korkak, evden çıkar çıkmaz titremeye başlıyor. çişini 12 saatten fazla tutuyor, sokaktayken asla tuvaletini yapmıyor. evde ise kafasına göre bir yerlere yapıyor. maalesef kutusunda tutuyorum, ama çıkardığımda yine işemiyor. napıcağımı şaşırdım. ailem eve işediği için istemiyor. sabah akşam dışarı çıkıyorum. ilk kez bu sabah tuvaletini yaptı daha fazla eve yapayınca dayanamayıp. napıcam ben?

  17. Merhaba, benim oğluşum 8 aylık pomeranian. Tuvalet eğitimi veriyorum gayet güzel gidiyor. Gece ped üzerine yapıyor veya geç saatlerde. Sorunumuz şu, Herşey yolunda giderken birden olur olmaz yerlere çişini yapmaya başladı. Sonra düzeliyor ve Bugün size yazma sebebim çişini yattığı yerde yapmış heryeri kirlendi. Oyun için çağırdığımda bir baktım ki olan olmuş Suçlanmış ve saklanmaya gitmiş. Uyardım temizledim ancak çok üzülüyorum hallerine. Çok araştırdım, veterinere sordum acaba enfeksiyon varmıdır diye ancak gayet sağlıklı, çok şükür. Bana birşey anlatmaya çalışıyor çözemiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var. 😔

  18. Halide Erbek

    Merhaba benim köpeğim tam 5 aylık aslında çişini yerine yapıyor ama 3 günden beri bizim yatağa yapıyor neden böyle yapıyor acaba bilgi almak istiyorum çok teşekkür ederim şimdiden

  19. Merhaba 4 yaşında barınaktan aldığım bir köpeğim var. Kendisini sabah aksam cok duzenli mutlaka dısarı cıkarıyoruz. Normalde insanlardan korkuyor ve korktuğunda çişini yapma gibi bir problemi var. Ancak bunun dısında onu odadan cıkardıgımızda veya baska bir odada 2 dk kapalı bıraktıgımızda da yatak, havlu, halı gibi yuzeylerin üzerine işemeye başladı. Onu bıraktık diye dikkat cekmek icin yapıyor diye düşündük ancak bazen 2 dakikalık da olsa baska bir odada bırakmam gerekebiliyor. Çişini yapmaması icin nasıl davranmam gerekir

    • Merhaba,
      Tuvalet alışkanlığı, özgüven geliştirme ve yalnızlık anksiyetesi üzerinde zincir bir çalışma yapmak gerekir gibi görünüyor anlattığınız kadarıyla. Bu gibi durumlarda sert tavır ve cezalardan uzak durmak gerekir genellikle. Ancak tabii ki köpekle tanışmadan, beden dilini ve durumları gözlemlemeden kesin bir şey söylemek zor. Güvendiğiniz bir eğitmen ile çalışarak gelişme sağlayabilirsiniz ve ona yardımcı olabilirsiniz. Sevgiler.

  20. Merhaba,

    9 aylık bir amerikan cocker sahiplendim 1 haftadır bende. Eski sahibi bilinçsiz bir sahipti ve kızının hevesi geçsin diye almış.

    9 aydır dışarı hiç çıkarılmamış bende olduğu 1 haftalık süreçte günde 4-5 kere ortalama 45 dakika dışarı çıkarıyorum bölgede köpek sahibi fazla olduğundan sosyalleşmeye de başladı. Başlarda çok heyecanlanıyordu şimdi dışarıya son derece alıştı.

    Fakat, Eski sahibi tuvaletini yapana kadar banyoya kapatıyormuş yapınca çıkarıyormuş. Ben bu işkenceyi devam ettirmek istemediğimden dışarıda tuvalete alıştırmaya çalışıyorum fakat dışarıda hiç bir türlü yapmıyor ofiste bakıyorum, eskiden halıflekslere yapmıyordu sadece koridordaki fayans alana yapıyordu fakat artık halıflekslere de yapmaya başladı.

    Dışarı çıktığımda özellikle tuvaletini yapsın diye bazen 2-2.5 saat ofise dönmüyorum fakat kendini aşırı derecede kastığını ve yapmadığını fark ediyorum. Ofise girer girmez ilk bulduğu yere yapıyor.

    Dışarıdayken sadece 2 kere çişini 1 kere kakasını yaptı onları yaptığında da en sevdiği ödül mamasından 3 tane verdim sevdim aferin diye şımarttım ama dışarı yapmıyor.

    Bir kaç kere ofiste yaptığında kızdım özellikle halıfleks kısımlarına yaptığında kızmak zorunda kalıyorum çünkü temizlemesi 2 saatten fazla sürüyor.

    Hata yaptığının da farkında çünkü tuvaletini yaptığında benden uzak duruyor ve suçlu bakışlarını yapıyor ama dışarıda yaptığında bu tavırları göstermiyor.

    2 kere tam tuvaletini yapacakken fark ettim ve hemen tasmasını takıp dışarı çıkardım dışarıda yine yapmadı 1 saat tuttu ve yine ofise dönünce yaptı.

    1 kere evime götürdüm bahçede yapar diye 1.5 gün boyunca tuvaletini yapmadı ofise dönünce ofise yaptı.

    Gerçekten çok sabırlı ve sakin davranıyorum ama bu işi nasıl çözeceğimi bilmiyorum. Bu konuda öneriniz var mı ?

    • Merhaba, alışkanlıkları kırmak zor olabiliyor. Anlattığınız kadarıyla da doğru adımlar izlemişsiniz gibi görünüyor. Köpeğiniz dışarda stresli olduğu için de yapamıyor olabilir, bunun yanında eski alışkanlığı da bunu katlıyor olabilir. Dışarda keyifli zaman geçirerek, belki alışık olduğu zemin olarak bir fayansı çimlere koyarak da alışkanlığın yönünü değiştirmek işe yarayabilir. Sert cezalardan da uzak durmanızı öneririm. Sorun daha uzun süre çözülmezse bir eğitmenle çalışmanız da faydalı olabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *