Cuma , Eylül 13 2024

Köpeklerde Dışkı Yeme (Koprofaji): Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Köpeğim kaka yiyor, ne yapmalıyım? Koprofaji, köpekleri dışkı yemeye iten bir durumdur. Köpeklerin dışkı yeme sorunuyla ilgili yapabileceklerinizi bu yazıda derledik.

Bir köpek birçok nedenden ötürü bu davranışı gösterebilir:

  • Açlık ve yemeğe ulaşamama
  • Eksik ya da yanlış beslenme
  • Köpek özelinde (yaş, ırk, medikal durum) uygun olmayan şekilde beslenme
  • Stres, uzun süre yalnız kalma
  • Fiziksel ve mental aktivite sağlanmaması

Köpek Eğitimini Destekleyen Oyuncaklar Pawtools.co’da!

Köpekler düşük kalite ya da kendine uygun olmayan gıdalarla beslendiğinde, vücudunun ihtiyacı olan besinleri alamamış olur. Sonuç olarak da fazla yemeğin büyük bir kısmını sindirim sisteminden sindirilmemiş olarak geçirir.

Buna bağlı olarak dışkısı tükettiği besin gibi kokar ve ona oldukça benzer ve köpek bu gıdayı “tekrar” tüketme eğilimine girer. Bu yalnızca yanlış bir davranış değil, köpeğin sağlık ihtiyacını gösteren bir davranıştır.

Vücudun ihtiyaçlarına daha uygun beslenme gerektiğini gösteren bir durumdur.

Başka bir hayvanın dışkısını yeme de aynı şekilde kendi yemeklerinde olmayan mineralleri alma çabası olarak kendini gösterebilir.

Ya da yalnızca sıkıntı, yalnızlık, endişe ya da stres belirtisi olarak yapıyordur.

Köpekler bir kulübeye zincirli ya da küçük bir alanda kapalı kaldıkları zaman da kendini oyalamak ya da kişisel alanını temiz tutmak için dışkılarını yiyebilirler.

Bu durumdaki köpeklerin egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması ve insanlarıyla iletişim halinde olması gerekir.

Köpeğinizin bulunduğu alanı sürekli olarak temizlemeyi ve hep öyle tutmayı alışkanlık edinmelisiniz. Özellikle de köpek dışkıladığı anda.

Bazı ırklar ise içgüdüsel olarak ağızlarında bir şey taşıma eğilimindedir. Dışkıları almak ve taşımak bu tür köpekler için günlük egzersiz, zihinsel aktivite ve insanlarıyla iletişim halinde olmaları ihtiyacının belirtisidir.

Köpeklerin belli bir alanda uzun süre yalnız bırakılması sonucunda duygusal olarak girdikleri stres, kendi dışkılarını yemelerine sebep olabilir.

Köpeğin vücudunda iç parazit bulunması da dışkı yemeyle sonuçlanabilir, çünkü bu parazitler vücuttaki besinleri tüketir. Sonuç olarak da köpek aç hisseder.

Eğer bir köpek eve kaka yaptığı için cezalandırılırsa, bir sonraki sefer ceza için gereken kanıtı yok etme amacıyla da dışkısını yiyebilir. Köpekler genellikle yalnızca tutamadıkları için eve kaka yaparlar. “İnadına/nispet olsun diye yapıyor” diyenlerdenseniz şunu unutmayın: Kin insana özgü bir duygudur. Bu gibi durumlarda “ceza harici” bir eğitim yöntemi uygulanmalıdır. Ya da köpek sağlık kontrolünden geçirilmelidir.

Anne köpekler yavrularının dışkılarını, avcılardan saklamak için içgüdüsel olarak yerler.

Yavru köpeklerin dışkı yemesi ise merak olarak değerlendirilebilir. Hatta bazı araştırmacılar bunun genç hayvanlarda beyin ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bile söylerler.

Ancak her ne olursa olsun bu davranışı önlemek en sağlıklı olandır. Bu davranışın alışkanlık haline gelmemesi gerekir.

Neler yapabilirsiniz?

  1. Köpeğin diyeti/beslenme tarzı değiştirebilir; yaşına, ırkına ve varsa medikal durumuna göre besleyici ve kaliteli bir mamaya geçebilirsiniz.
  2. Sorunun açlıktan kaynaklandığını düşünüyorsanız, miktar olarak biraz daha fazla yedirebilir, ya da besleyici oranı daha yüksek bir mama kullanmayı deneyebilirsiniz.
  3. Sorunun altında iç parazit gibi herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
  4. Köpek kakasını yapar yapmaz bulunduğu yeri temizleyebilirsiniz. Böylece davranışın sürekliliğini durdurmak için ona ulaşımı engellemiş olursunuz.
  5. Köpeği daima kayışlı gezdirebilir, böylece diğer dışkıları koklamasına ya da yemesine engel olabilirsiniz. “Bırak” dedikten sonra sözünüzü dinlediğinde onu ödüllendirmeyi unutmayın.
  6. Köpek herhangi bir dışkıya yöneldiğinde “hayır, bırak” gibi bir komut vererek dikkatini dağıtabilir, onu başka bir tarafta oyuna yönlendirebilirsiniz. Böylece size yanaşmak, kakaya yanaşmaktan daha olumlu bir etki bırakacaktır. Dikkati size yöneldiğinde onu mutlaka ödüllendirin. Yanınıza geldiğinde ona kızmayın ve sizinle olmanın her zaman pozitif bir etkisi olacağını hissettirin. Cebinizde ödül maması taşımak etkili bir yöntem olacaktır.
  7. Eğer köpek evin içine kaka yapıyorsa, siz evden uzaklaşmadan ya da uyku saatinden önce yedirilmeli ve dışarı çıkarılmalıdır. Tuvalet konusunda yardıma ihtiyacı da olabilir. Cezalandırmak yerine ona öğretmeyi seçin. En etkili yöntem budur.
  8. Eğer köpek kafesine/kulübesine kaka yapıyorsa, oraya girmeden önce yeterli egzersiz yaptığına emin olmalısınız. Aynı zamanda kafes eğitimi konusunda detaylı araştırma yapmanız ve uygun eğitimi vermeniz etkili olacaktır. Köpekler normalde yaşam alanlarına tuvalet yapmazlar, eğer yapıyorlarsa bu ya eğitim eksikliği ya da sağlık sorunlarına işaret ediyor demektir.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi için bu linke tıklayabilirsiniz.


(Köpeklerin dışkı yemelerini engellemek için birtakım ürünler de bulunur ancak bunları öncelikle veterinerinize danışmalısınız.)

Dışkı yeme sorununu engellemek için şunları da deneyebilirsiniz:

  • Köpeğin mamasına her gün (köpeğin boyutuna göre) 2 – 4 çorba kaşığı konserve şekersiz, katkısız balkabağı ekleyin. Balkabağı yerken lezzetlidir ancak dışkıda itici hâle gelir.
  • Köpeğin mamasına her gün (köpeğin boyutuna göre) 1 çay ya da çorba kaşığı konserve ananas, ananas suyu ya da ıspanak ekleyin.
  • Köpeğin kedi kumuna erişimini engelleyin. Kedi kumunu kedinin ulaşabileceği ancak köpeğin ulaşamayacağı bir yere koyun. Kabın etrafına çit de deneyebilirsiniz.

Koprofaji, kırılması zor bir alışkanlık olabilir. Vazgeçmeyin!

Özet olarak dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Tam, dengeli, kaliteli beslenme
  • Egzersiz ihtiyacının karşılanması, oyun ve iletişim
  • Yaşam alanının temiz tutulması
  • Köpeğin uzun süre yalnız bırakılmaması
  • Sağlık kontrolü

Bunlara da göz atabilirsiniz

Reaktif Köpek Eğitimi: Daha Uyumlu Bir Hayat İçin Adımlar

Köpek sahibi olmak, hayatlarımıza sevgi ve mutluluk getiren özel bir deneyimdir. Ancak, her köpek kendi …

3 yorum

  1. Yazı için teşekkürler.
    Balkabağı deneyeceğim ama bir sorum olacak. Köpeğim şuan günde 3 öğün besleniyor. Her öğününe balkabağı koyacak mıyım? Her öğüne mi 2y.kaşığı acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir