Salı , Mart 26 2024

Hayvanlara Yardım Kuruluşlarının Gönüllü Üyelerine Destek Olmasının 5 Yolu

Bugüne kadar farklı organizasyonlarda farklı kuruluşlarda gönüllü olarak yer almış biri olarak, kuruluşların gönüllü bazında neler yapabileceklerine dair çeşitli fikirlerim oluştu.

Barınakların, kurtarma ve aktif destek gruplarının, nakil, geçici yuvalık, bağış toplama ve iyileştirme gibi her türlü operasyonu gönüllülere bağlıdır.

Bir kuruluşun gücünü birincil olarak tutkulu ve kendini adamış insanlar belirler.


Eğitim şart!

Hayvanlarla ilgili gönüllü olmak için esas olan hayvan sevgisidir kuşkusuz. Aynı görev farklı kuruluşlarda farklı şekillerde yapılabilir, ancak bununla ilgili anlaşılır ve net yönlendirmeler ve prosedürler kurum tarafından gönüllülerine doğru aktarılmalıdır. Basılı ve dijital (online) kılavuzlar ve oryantasyon programları gönüllülerin aynı amaç uğruna daha uyumlu ve verimli çalışmalarını sağlayacaktır.

İletişimde olun!

İletişim, eğitim konusuyla aynı kefede düşünülebilir. Mümkün olan zamanlarda gönüllü temsilcileri özellikle yeni üyelerle destek ve organizasyon için bağlantıda olmalıdır. Potansiyel bir gönüllü için kurumda muhatap bulamamaktan daha şevk kırıcı bir şey yoktur. Bu nedenle telefon ve e-postalarınıza daima yanıt verin. Varolan üyelerin ise sürekli ulaşabilecekleri acil durum kişileri olmalıdır. Kendi başlarına başa çıkamayacakları bir durum olduğunda, mutlaka ulaşılabilir olmanız gerekir.

Foto: The Finder Singapore

Üyelerinizin değerini bilin!

Gönüllülerinizi takdir etmekten ve onlara teşekkür etmekten vazgeçmeyin. Bir hayvanın kurtarılması, güzel bir yuva bulması kadar motive edici hiçbir şey yoktur!

Bunları üyelerinizle daima paylaşın. Unutmayın ki o insanlar sizinle aynı amaç uğruna aileleri ya da kendileriyle vakit geçirmeyi feda ediyorlar. Anlık, aylık ya da en azından yıllık kayıtlarınızı onlarla paylaşın.

Anlayış gösterin!

Hayvanlar için çalışmak, faydalı bir şeyler yapabilmiş olmak her ne kadar onlara iyi gelse de, bu işin duygusal ve hatta fiziksel olarak çok yorucu ve yıpratıcı olduğunu unutmamak gerekir.

Yeni bir gönüllü henüz neyle karşı karşıya olduğunu farkında olmayabilir, ya da bir süredir gönüllülük yapan biri şefkat yorgunluğundan muzdarip olabilir. (İlgili yazı için buraya tıklayınız: Şefkat yorgunluğu nedir?)

Bu nedenle inandıkları şey uğruna savaşan bu insanlara hep aynı nezaket, sabır ve saygıyla yaklaşın.

Maddi olarak da desteklemeye çalışın!

Biliyoruz ki pek çok kuruluş zaten çok küçük bir bütçeyle varolma savaşı veriyor, fakat imkânınız olduğunca gönüllülerinize maddi olarak destek olmanız iyi olacaktır.

Geçici yuva olup maddi imkânları kısıtlı olan üyelerinize mama yardımı ya da nakil sağlayan kişilere seyahatlerinin benzin ücretini geri ödeyebilirseniz, onlar da daha aktif olabilmek için ellerinden geleni yapacaklardır.


Gönüllüler, hayvanlara yardım kuruluşlarının olmazsa olmazları, bütünleyici üyeleridir. Onlar olmadan barınaklardaki köpekler daha az dışarı çıkmış ya da kurtarılan köpekler daha az korunmuş olacaklardı. Onlar kamera arkasında destek veren, telefon görüşmeleri, internet siteleri yapan, kimi zaman sponsor bulan ve vakitlerini, yeteneklerini hayvanlara yardım için kullanan insanlar. Maddiyat kaygıları olmadan yalnızca hayvan sevgisiyle çalışan bu insanlara gerekli önemi gösterip uzun süreli ilişkiler kurulması, birlik beraberlik içinde çalışılması her zaman önemli olacaktır.


Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Görev başındaki köpeklere dikkat: Rehber köpekler ve görev köpeklerine yaklaşım

Hayatımızda ev ve aile köpeklerinin önemi çok büyük ve onlar hakkında birçok şeyi bildiğimizi var …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir