Salı , Mart 12 2024

Köpeklerin site içinde gezdirilmesi yasağına karşı harika bir mektup

Betonlaşma, çarpık kentleşme, insanların birbirine ve hayvanlara duyduğu saygının yitirilmesi sonucu alınan kimi haksız kararlar son zamanlarda sıkça gündeme geliyor. Köpeklerin site içinde gezdirilmesi yasakları ise bunlardan biri.

Özellikle yeni yapılan sitelerde nedense bu konu geniş tartışmalara yol açıyor ve site yönetimleri çareyi uygulanması mümkün olmayan ve aynı zamanda haksızlığa yol açan kararlar almakta buluyor.

“Site içinde köpek gezdirmek yasak!”

İnsanlar kadar hayvanların da yaşam hakkı olduğunu kabul etmek bazı kişiler için anlaşılması zor olabiliyor. Hayatını hayvanlarla paylaşan kişiler ise bu gibi durumlarda mağduriyet yaşıyorlar.

Özellikle köpeklerle yaşayan kişiler için kamusal alanlarda uyulması gereken kurallar var: Köpekleri tasmayla dolaştırmak, gürültü yapmasına engel olmak, dışkısını toplamak bunlardan yalnızca birkaçı.

Bir hayvanın sorumluluğunu alıyorsak, tabii ki çevremize ve komşularımıza karşı olan sorumluluklarımıza da ihmal etmememiz gerekiyor.

Ancak çoğu zaman kurunun yanında yaş da yanıyor ve sorgusuz sualsiz alınan birtakım kararların sonucunda konu mahkemelere kadar taşınabiliyor.

Bu gibi durumlarda site yönetimlerinin alması gereken kararlar aslında zaten yasal yükümlülükler olan yukarıdaki gibi kurallardır.

Şikayetleri değerlendirirken yönetimlerin “sitede köpek gezdirmeyin” demek yerine bu kuralları hayvan sahiplerine dayatması tabii ki en mantıklı ve adil yoldur.

21 Mart’ta bu konuda yaşanan bir “yasak”tan sonra Otto adında bir French Bulldog’la yaşayan A.K.’nin komşularına yazdığı mektup ise duygulara tercüman olacak nitelikte.

Mektup

“Sevgili komşularımız,

Ben A.K. Otto’nun eşimle birlikte sahibiyim. Dairede de eşimle birlikte ikamet ediyoruz, her zaman bekleriz.

Otto belediyeye kayıtlı, uluslararası pasaportu olan, aşıları tam bir köpektir. E-reçete sisteminde ismi bulunabilir. Sadece kayıtlı ve aşılı olması yasal olarak yeterli ama bilin istedim. Komşunuz olarak şikayet sebebini bilsem doğrudan komşumun kapısını çalar ve herkesi bu kadar rahatsız etmezdim, bir çaya her zaman bekleriz.

Evcil hayvanların site içinde dolaştırılması ile ilgili kararı sanırım Kat Mülkiyeti yasasına dayanarak almışsınız, ama o yasa bağımsız yerlerde dolaştırmak değil, sadece beslemek ile ilgili ve sadece site kuruluşundaki ilk yönetim kurulu toplantısında alınabilecek bir karar.

Biz köpeğimizi evimizde besliyoruz, dışarda dolaştırıyoruz ve oynuyoruz. Bunun yanında Kat Mülkiyeti yasası 1965 yılında çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti “Uluslararası Hayvan Hakları Yasası”nı 1999 yılında kabul ettiğinden beri birçok yasa evcil ve sokak hayvanları hakkında geçerli başka hükümler ile değişmiştir.

Yönetim kurulunun aldığı karar T.C. yasalarına aykırıdır.

İlgili yazı: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği

Genel olarak site yönetimleri bu kararı alır ve komşuların birbirleri arasında sürtüşmelere yol açar. Bu yüzden biz evcil hayvan bakanlar bu konudaki mahkeme kararlarını takip ederiz.

Yine de sizlere olan saygımızdan dolayı bunu emsal mahkeme kararında alınan kararda geçen yazıyla bilginize açıyorum.

Alıntıdır: “Uluslararası anlaşmalar ile hak ehliyetine sahip olan hayvanların etolojik ve metabolik ihtiyaçlarını gidermelerini önlemeye yönelik uygulama ve uyarılar, yukarıda bahsi edilen kişilik hakları ile temel hak ve özgürlükler bağlamında: – Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ın 90/son maddesi’ne – Borçlar Kanunu’nun ilgili maddelerine – 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na – Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne AYKIRIDIR ve DAVA KONUSUDUR.”

Konuyla ilgili bilgi almak isterseniz HAYTAP sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yasal olarak komşular arası bağlayıcılık, rahatsızlık anında yönetime değil medeni olarak komşunun kendisine, yasal olarak ilgili mahkemelere yapılabilecek bildiri hakları mevcudiyeti ile başlar.

Bunlar da yüksek desibelde havlama, saldırganlık, Allah korusun yaralama gibi fiziksel vakalar, yasal olmayan tür ve cins besleme-çoğaltma gibi adli sorunlardır.

Bu sitede bizim tanıdığımız Dolu, Şeker, Bihter, Hacker, Otto ve adını hatırlayamadığım yeni bir arkadaşımız dışında köpek mevcut değil. Bir apartmanda sanırım eskiden bir köpek daha varmış.

Yukardaki bloklarda Buflin vardı, sahibine site içinde bir insan saldırdığı için taşındılar. Mahkemeleri devam ediyor.

O yüzden bu kadar az sayıdaki sahiple ilgili şikâyetiniz varsa lütfen direkt kendisine şikâyetinizi bildirin.

Köpeğimizi 11 Ağustos 2017’den beri (08 Nisan 2017 doğumludur, karma aşıların bitişi itibariyle dışarı çıkmaya başlamıştır) her sabah 6:00 civarında, akşam da 20:30 ve 23:30 gibi ben ve eşim çıkarıyoruz.

Site içinde çıkarıyoruz.

Bir kere bile kakasını toplamadığımızı görmemişsinizdir. Oyuncu yapısı ve ufak boyutu nedeniyle çevredeki sokak köpekleri hırpalabiliyor. Sokak köpekleri Otto’ya göre çok büyük ve daha korumacı.

Dışarıya başka nedenler için çıkarmak dışında oğlumu çıkarmam. Bunu bizden yasal olarak veya etik olarak isteyemezsiniz.

Sizi hangi konuda rahatsız ediyorsak, başka konularda da olacağı gibi bunu bize tabii ki söyleyebilirsiniz.

Onun dışında keşke bu güzel bahçemizin keyfini bizim kadar çıkarabilseniz.

Birçoğunuz emekli olmanıza rağmen -günde en az üç kere dışarda olan biri olarak söylüyorum- kimseyi göremiyoruz. Umarım bu bahar döneminde daha sık görüşürüz.

Dışarda ve çimenlerde vakit geçirmek isteyen komşularımız için birkaç uyarım olacak.

Öncelikle bizim sitemize sokak kedisi ve sokak köpeği de girip çıkmakta. Ayrıca kuşlar da mevcut; ebabil, serçe, karga görebiliyorum, bu aralar martılar da geliyor.

Ayrıca bahçemizde kirpi ve yılan da mevcut. Görmek isterseniz yazları gündüzleri değil ama gün doğmaya yakın izlerini veya kendilerini görebilirsiniz.

Ayrıca bahçemiz gübre olarak ve haşerat önleme anlamında kimyasal olarak kontaminedir. Çimlere dokununca elinizi ağzınıza götürmeyiniz.

Ayrıca çimlerde piknik yapmak isterseniz, lütfen bina kenarında yapmayın.

Çünkü balkon ve çatı suyu giderleri doğrudan çime akmaktadır. Balkon temizliğinde kullanan tüm kimyasallar çimlere bulaşmaktadır. Yine dokunursanız elinizi ağzınıza lütfen götürmeyin.

Ayrıca balkon hizası çimler, insan fiziksel kontaminasyonuna maruz kalmaktadır.

Örneğin; sigara izmariti, kırık cam eşyalar, ambalaj atıkları, peçete, yumurta kabuğu, tavuk kemiği, ekmek gibi yemek atıkları bulunmaktadır. Çıplak ayak gezmemenizi öneririm.

Hayvan beslememiş kişilerin anlamasını bekleyemem ama dışarı çıkarmayın dediğiniz varlıkla aramızda çok kuvvetli duygusal bağlar bulunmakta.

Site içinde gezdirmeyin demek, dışarı çıkarırken dahi kucağımıza almamızı mı gerektirir, bunu isterken ne düşündünüz bilmiyorum ama bilen biri olarak komik görüyorum bu kararları.

Tabii ki kaka toplanması veya tasmasız gezdirme konusunda talepleriniz olabilir .

Başka aklıma gelmeyen taleplerinizde olabilir. Gerçekten rahatsızsanız ve konuyla ilgili muhattap olmak istemezseniz mahkemeler de bu işi çözecektir.

Doğrudan başvursanız da, imza toplarsanız gerekçenize itiraz edebildiğimizi biliyoruz. Emsal mahkemelerle ilgili istemediğiniz kadar örnek verebiliriz.

Kararı almış olabilirsiniz, uymayacağımızı buradan bildiriyorum, sonra yöneticilerin mesaisini almayın.

Buyrun bize bekleriz. Otto çok oyuncudur, gelirseniz hep beraber oynarız. Bir çay içeriz.

21 Mart baharın habercisi bu günde birlikte nice güzel yıllarda huzurla yaşamak dileğiyle…”

Bunlara da göz atabilirsiniz

Görev başındaki köpeklere dikkat: Rehber köpekler ve görev köpeklerine yaklaşım

Hayatımızda ev ve aile köpeklerinin önemi çok büyük ve onlar hakkında birçok şeyi bildiğimizi var …

5 yorum

  1. Peki tasmasiz ipsiz serbest olarak site bahçesinde peyzaj alanında gezdirilmesi yasak olmasına rağmen, çocuguma saldırıp kolunu ısırmasını rağmen, “ipsiz gezdirmeye devam edeceğim git istediğin yere şikayet et” diyen köpek sahibi de haklı mı? (Düzgün bir üslupla uyarılması a karsin verdiği cevap bu)
    Cevabınızı gerçekten merak ediyorum.
    (Bu arada tabiki hayvan düşmanı değiliz, ama malesrfki şuan köpek fobisi olan bir çocuğumuz oldu.)

    • Merhaba, öncelikle yaşadığınız tatsız olaydan dolayı çok üzgünüm. Bu yazı site içinde köpek dolaştırılması ile ilgilidir, serbest bırakılması değil. Köpek sahipleri köpeklerini daima kontrol altında tutmakla yükümlüdür. Yani köpek tasmasız-kayışsızsa yasalar önünde de sonuna kadar haklısınız. Bu olayla ilgili TCK 177 kapsamında şikayetçi olabilirsiniz. Patipedia arama kısmına TCK 177 yazarak bu konuyla ilgili yazılara da ulaşabilirsiniz. Tekrar geçmiş olsun.

  2. İyi akşamlar bir konuyu merak ediyorum. Benim köpeğim York Shire cinsi ufak bir ırk bildiğiniz gibi. Ve insanlardan korkan asla saldırmayan ve havlamayan 3 yaşında bir oğlum var. Site sakinleri çimlerde gezmesinden rahatsız. Bu konuda yasal bir düzenleme var mı bilmek istiyorum. Ayrıca her bahçeye çıktığımızda tuvaletini almak için yanımda kolonyalı mendil ve poşet taşıyorum. Teşekkürler.

    • Merhaba, site yönetimi ile görüşerek tüm sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizi ve site sakinlerine bunun yasak olmadığını duyurmaları konusunda destek isteyebilirsiniz. Ortak kullanım alanları ile ilgili genellikle yasal yasaklar olmuyor ama ne yazık ki “mahalle baskısı” oluyor. Umarım sorun büyümeden çözülür.

  3. Merhaba , oldukça oyuncu hatta büyük ırk olmasına rağmen yüksek sesten ve çocukların koşturmasından bile ürken labrardor babasıyım. İstanbulda çok büyük bir sitede yaşıyorum ve maalesef dış alanlar dışında sokak gibi bir bölge olmadığı için site bahçesinde gezdirmekten başka çarem yok . Ancak sitede onlarca köpek sahibi olmasına rağmen maalesef site yönetimi hayvanlar konusunda pek sevgi dolu değil ve bir çok çim alana , hatta çocuklarım oynayacağı park alanlarına kadar köpek giremez , köpekle bu alanda gezmek yasak ( açık alan olmasına rağmen ) işaretleri ve levhaları var . Hayvan sever olmayan insanlar ise maalesef sürekli o tabela ve işaretleri göstererek hayvan sahipleri üzerinde manipülasyon yaparak köpekleri maalesef açık alanda bile gezdiremeyeceğimiz noktaya getirdiler . Bu arada minik kafes benzeri içi toprak çamur ve pislikten geçilmeyen 30-40 m2 lik bir evin salonunu geçmeyecek kadar tellerle çevrili bir sözde köpek gezdirme alanı var . Binaya yasalar ve hukuklar çevresinde konulan tabelaların kaldırılması gerektiğini nasıl ispatlayabilirim ve site yönetimini nereye şikayet edebilirim ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir