Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Köpeklerin Yoğun Olduğu Yerlerde Besleme Yapanların Dikkatine! • Patipedia
Saturday , November 23 2024

Köpeklerin Yoğun Olduğu Yerlerde Besleme Yapanların Dikkatine!

Ormanlar, otoyollar, parklar ve boş arazilerdeki kimsesiz köpekler için besleme yapan-yapmak isteyen kişi ve gruplar için dikkat edilmesi gerekenleri yazdık.

Üretim (köpek çiftlikleri ve merdivenaltı tabir edilen kontrolsüz üretimhaneler), ithalat (petshoplarda satılan ve kötü şartlarda yurtdışından getirtilen köpekler) ve kısırlaştırmama (köpek sahiplerinin köpeklerini çiftleştirmesi ya da kısırlaştırılmayanların üremesi) gibi bilinçsiz ve acımasızca nedenlerle sahipsiz köpek sayısı gün geçtikçe artmakta.

sokak hayvanları besleme bölgesi
© Patipedia

Artık onlara sokak köpeği demeye bile utanıyoruz. Hani sokak çocukları için denir ya “sokaklar çocuk doğurmaz”; aynı şekilde o sokaklar köpek de doğurmuyor.

Yani köpek nüfusunun kontrol altına alınması aslında biraz da biz insanların elinde. En azından öyle olmalı.

Fütursuzca alınan köpekler eninde sonunda barınaklara ya da sokaklara bırakılıyor.

Binlerce yıl önce evcilleştirilmiş köpekler insan bakımına ve ilgisine ihtiyaç duyuyor.

Sokaklardaki ve/ya barınaklardaki köpekler de “toplanarak” boş arazi ve ormanlara bırakılıyor-atılıyor.

Bilinenin aksine barınaklar aslında “geçici bakımevleri”dir. Yani “salım zamanı” diye bir şey vardır ve sahiplenilmeyen köpekler eninde sonunda hiçliğe, yokluğa giderler.

İlgili yazı: Sokak hayvanlarını beslemek yasal, engel olmak değil!

Konserve mama kutuları
Huysuz İhtiyar

Gün geçtikçe sayısı artan “besleme grupları” işte bu bölgelerde yaşamaya çalışan köpeklere mama, su götürür, hasta olanları tedaviye alır, ellerinden geldiğince sahiplendirme yapmaya çalışırlar.

Tabii her grubun imkânları aynı olmadığı için bu sistem köpeklerin yararına olabildiği gibi zararına da işleyebilir.

Köpeklerin yoğun olduğu bölgelerde besleme yapan kişilerin dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.

Huysuz İhtiyar orman beslemesi grubu kurucusu Ramazan Ölçer’in özellikle dikkat çektiği bazı kurallar şöyle:

– Yol kenarlarında besleme yapılmamalıdır. Çok sayıda köpek bu basit kuralın ihlâli nedeniyle sakatlanmakta, yaralanmakta ve ölmektedir. Ormanlık alanlarda yoldan içeriye doğru 20 adım yürünmelidir. Bu basit önlemi alarak, bir köpeğin diğer köpeklerden kontrolsüzce kaçarken araç altında kalması riskini en aza indirgemiş olursunuz.

– Köpeklerin sayıca fazla olduğu yerlere az miktarda parça kemik, yemek artığı atılmamalıdır. Unutulmamalı ki onlar yoklukla mücadele ediyorlar, yani açlar. Bu nedenle içgüdüsel olarak yemek için kavga edeceklerdir. Kavga=enfeksiyon=acı içinde yavaş yavaş ölüm demektir.

İlgili yazı: 15 dakikada hayat kurtarın | Sokak hayvanlarına mama

– Bölgede mamalık varsa, yemekler yerlere değil, bu mamalıklara konulmalıdır. En az bir palet (90 cm) genişliğinde olmalıdır ki birbirlerine diş atmaları imkânsız olsun.

yemeklik 1

– Yemek verilirken tek bir noktaya değil, ince uzun bir şerit halinde dökülmelidir. Bu yöntemle köpeklerin aynı anda yemek yemesini sağlar ve kavgaları önlemiş olursunuz.

– Köpeklerin yiyebileceklerinden azıcık fazla yemek verilmelidir: Çok verirseniz küf ve kurt olur, bozulur, kokar ve onları zehirlersiniz. Az ise her zaman kavga sebebidir.

Besleme bölgesinde köpeklere su verilen odak ve temizliği
Fotoğraf: Huysuz İhtiyar

– Suluklar muhakkak temizlenmelidir. Temiz olmayan suluk, kazan, küvet gibi benzeri şeyler kirlendiğinde toplu hastalıklara neden olur; bu da orman gibi yerlerde ölüm demektir.

– Konserve kutularının ağızları atılmadan önce mutlaka ezilmelidir. Aksi takdirde hayvanlar yaralanabilir ya da kafaları sıkışabilir.

– 3-5 litrelik pet şişeler kesilerek su kabı kesinlikle YAPILMAMALIDIR. Bu da hayvanların kafalarının sıkışmasına ve ölümüne neden olabilmektedir.

– İster poşetli ister poşetsiz, bir günü geçen ekmek küflenir. Lütfen küflü ekmek vermeyiniz.

– Yavru köpeklere kesinlikle yemek artığı verilmemelidir. Yemek artıklarındaki baharat vb. onlar için çok zararlıdır.

– Özellikle yaz aylarında, mümkünse yemek artığı ve tavuk kemiği ile besleme yapılmamalıdır. Bu gıdalar çabuk kokar ve bozulur. Yemek artıkları ve tavuk kemikleri verilecekse de, alınan yerde derin dondurucuda saklanmalı ki oradan besleme noktasına gidip köpeklere verilene kadar bozulmasın. Bu yemekleri verirken de artmamasına özen gösterin ve yaşadığınız ilin trafik durumuna göre davranın.

Mümkünse bu konuda deneyimli ve güvenilir kişilerden yardım alınmalıdır. Öğreneceğiniz püf noktaları hem size kolaylık sağlayacak, hem de besleme alanlarında hayat kurtaracaktır.

Onların mutluluğu sizin mutluluğunuz olsun.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Görev başındaki köpeklere dikkat: Rehber köpekler ve görev köpeklerine yaklaşım

Hayatımızda ev ve aile köpeklerinin önemi çok büyük ve onlar hakkında birçok şeyi bildiğimizi var …

2 yorum

  1. Cok guzel bilgiler vermissiniz allah razi olsun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *