Çarşamba , Nisan 17 2024

Sokak hayvanlarını beslemek yasal, engel olmak değil!

Sokaklarımızdaki hayvanlar hepimizin sorumluluğunda ve artık birçok mahallenin hayvan koruma gönüllüleri gerek bireysel gerekse topluluk olarak bir hayli aktif bir şekilde hayvanların beslenme, bakım ve sağlık durumlarını özenle takip ediyor.

Sokak hayvanlarının çoğunluğu (her ne kadar kötü niyetli kişiler tarafından kimi zaman çalınsa da) tasmalı, hemen hemen hepsinin sağlık karnesi ve mikroçipi var ve mahalle sakinleri tarafından çok seviliyor ve bakılıyorlar. Ancak bazen öyle olaylar yaşanıyor ki, gönüllü olarak bu hayvanların yaşam haklarını koruyan kişiler, sadece bu hayvanlara baktıkları için kötü niyetli kişiler tarafından taciz hatta tehdit bile edilebiliyor. Bu gibi tatsız olaylar, daha doğrusu suçlar, kimi zaman hayvanları etrafta görmek istemeyen (?) kişiler tarafından, kimi zaman ise kişiselleştirdiği başka bir konudan dolayı bu insanlara zarar vermek isteyen kişiler tarafından işleniyor. Bu müdahaleler fizikî olmak zorunda değil, unutmayın ki psikolojik şiddet de şiddetin çok güçlü bir şeklidir ve şiddetin her türlüsü suçtur!

Sokaklardaki hayvanların hakları yasal olarak koruma altında

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu sahipsiz hayvanları şöyle tanımlar: “Barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanlar”. Bu tanıma göre sokaklarımızda yaşayan hayvanlar, sahipsiz hayvan statüsünde olmalarına rağmen hakları, yine aynı kanunla koruma altındadır. Kimse onlara zarar veremez, beslenmelerine engel olamaz ya da yaşam alanlarından koparmaya çalışamaz. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşları arasında hayvan hakları konusunda işbirliklerinin artması ise, varolan yaptırımların daha ciddi cezalara dönüşmesi açısından oldukça umut verici.

Bu uyarı afişinden mahallenize talep etmek isterseniz dilekçe metnine ulaşmak için buraya tıklayınız.

#mahalleminkopekleri ve Umudumuz Gençlikte

Köpekle Yaşam Derneği ve Patipedia işbirliğiyle yürütülen #mahalleminkopekleri kampanyası tam da burada umut veriyor. Ayrıca liseler ve üniversiteliler de gittikçe büyüyen hayvan koruma kulüp ve topluluklarıyla “Umudumuz Gençlikte” dedirtiyor.

Kötüler hep vardı ve ne yazık ki hep olacaklar; ancak biz yine de güzel insanlarla noktalayalım yazımızı.

Mahallesindeki köpeklere sahip çıkan, onları seven, tanıyan, doyuran güzel insanlar!

https://www.instagram.com/p/BRNy-wyBUjb/?tagged=mahalleminkopekleri

https://www.instagram.com/p/BMqu4luBeE_/?tagged=mahalleminkopekleri

https://www.instagram.com/p/BS30M8gDBIf/?tagged=mahalleminkopekleri

https://www.instagram.com/p/BT4ggANjyuc/?tagged=mahalleminkopekleri

https://www.instagram.com/p/BX2PKMBABVR/?tagged=mahalleminkopekleri

https://www.instagram.com/p/BW0zayYgLDF/?tagged=mahalleminkopekleri

Bunlara da göz atabilirsiniz

#mahalleminkopekleri – Katliamlara meydan okuyoruz!

Sapanca katliamı ilk değil ve ne yazık ki son olmayacağını da biliyoruz. “Kimliği belirsiz” olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir