Köpek sahipleri çoğu zaman tüylü dostlarının onların duygularını anladığını söyler. Günümüzde bu canlı türleri arasındaki duygusal bağın gerçek olduğunu görebiliyoruz: Köpekler insanların duygularını anlayabilir, korkunun kokusunu alabilir ve bu duygulara göre tutum sergiler.
New Scientist makalesinde, İtalya’nın Napoli Üniversitesi’nden Biagio D’Aniello köpeklerin insan duygularının yarattığı ipuçlarını görebildiğinin bilimsel olarak kanıtlandığını söylüyor. Fakat bu güne kadar hiç kimse köpeklerin insan duygularını koklama hisleriyle anlayıp anlamadıkları üzerinde bir çalışma yapmamış.
D’Aniello’ya göre insanlar için görme duyusu daha ön planda olduğundan, köpeklerde koku alma duyusunun gücü bu güne kadar hep göz ardı edilmiş. Aslında köpeklerin koku alma duyuları bizimkine göre çok ama çok daha gelişmiş durumda.
D’Aniello ve ekibi, köpeklerin insan duygularını sadece ve sadece koku alma yoluyla anlayıp anlayamadıklarına yönelik bir test yaptılar.
İlk olarak bir grup insana korku ve mutluluk hissettirici ve nötr kalmalarını sağlayacak videolar izlettirildi ve bu esnada araştırmacılar insanlardan ter örnekleri aldılar.
Daha sonra ise bu örnekler evcil köpeklere koklattırıldı ve onların davranışları ve kalp atışları gözlemlendi.
Korku kokularına maruz kalan köpeklerin, mutluluk ve nötr kokulara maruz kalanlara göre daha stresli oldukları kaydedildi.
Yine aynı köpeklerin daha yüksek kalp atışlarının olduğu, insan partnerlerinden güvence istedikleri ve yabancılar ile daha az muhattap oldukları gözlemlendi.
Budapeşte’de bulunan Eötvös Loránd Ünivertesi’nden Marta Gacsi, “Köpeklerin farklı duyularla sosyal partnerlerinden bilgi topladıkları ve bu bilgiler ışında farklı durumlara nasıl cevap vermeleri gerektiğine karar verdiklerini zaten biliyorduk” diyor.
Fakat bu çalışmada olduğu gibi hangi duyunun önce çıktığını ayırmanın kolay olmadığını da ekliyor.
Yüzüme Bak
D’Aniello’nun çalışması bize insanların saldığı kokularla köpeklerin duygularını nasıl etkilediklerini gösteriyor. Bir başka çalışma ise köpeklerin bu durumda bize yüz ifadeleri ile nasıl cevap verdiklerini ele alıyor.
İngiltere’nin Portsmouth Universitesi’nden Juliane Kaminski ve çalışma arkadaşları köpeklerin yüz ifadelerinin en zengin olduğu anların insanların onların yüzlerine baktığı anlar olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar köpeklerin, insanların onlara baktığı veya başka yere baktığı senaryolarda ve yemek teklif edilirken veya hiçbir şey teklif edilmezkenki durumlarda nasıl yüz ifadeleri olduğunu gözlemledi.
İlgili yazı: Köpekler Hangi Duyguları Hissedebiliyor?
Sonuçlar gösteriyor ki köpekler en çok insanlar onlara bakarken yüz ifadelerini değiştiriyorlar. Genel düşüncenin aksine, köpekler onlara yemek teklif edildiğinde yüz ifadelerini değiştirmiyor, ekstra tatlı gözükmeye çalışmıyorlar.
Yavru Köpek Gözleri
Kaminski diyor ki, bu araştırma köpeklerin insan ilgisine çok duyarlı oldukları tezini güçlendiriyor.
Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Monique Udell’e göre köpeklerin bize ne kadar görsel sinyal gönderdiği ve bizim buna nasıl cevap verdiğimiz henüz net anlaşılmış değil.
İki tür arasındaki karşılıklı diyaloğu daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de ekliyor.
Yine de insanların köpeklerin bu görsel iletişimlerine insanların cevap verdiğini gösteren kanıtlar bulunuyor.
Kaminski araştırmasında köpeklerin izlendiklerinde kaşlarını belirli bir biçimde hareket ettirdiklerini ortaya koyuyor.
Bu hareket barınaklardaki köpeklerin yeni bir ev bulmasını sağlayan, yavru köpek gözleri dediğimiz ifadeyi yaratan, kendisi ile empati kurulmasını sağlayan o ifadeyi oluşturuyor.
Henüz bu ifadelerin köpeklerin evcilleşme sürecinde oluşup oluşmadığı veya bu süreçle herhangi bir alakası olup olmadığı bilinmiyor.
Buna rağmen bazı iddialara göre köpekler ve insanlar arasındaki bu duygusal iletişim, onlarla geçirmiş olduğumuz tam 1000 yıllık tarihin bir sonucu.
Referans: Animal Cognition, DOI: 10.1007/s10071-017-1139-x
Bu da ilginizi çekebilir: Köpeklerde gelişim evreleri ve korku dönemleri
1 Yorum
Geri bildirim Köpekleri Birbirleriyle Tanıştırmak • Patipedia