Pazartesi , Mart 18 2024

Köpek Eğitimi İçin 5 Önemli İpucu ve Sık Yapılan Hatalar

Köpek eğitiminde ödülün yeri çok önemlidir. Ödül ile pekiştirilen davranışların görülme sıklığının artması bunu kanıtlar. 

Olumlu pekiştirme yönteminin mantığı kısaca şöyle: Köpeğinizi istenen bir davranış için ödüllendirmeniz, o davranışı teşvik eder. Küçük taneli ödül maması, sözlü ödül (övgü) ve ilgi mucizeler yaratır!

5 önemli ipucu

  1. Köpeğinize öğretmek istediğiniz komutları kısa ve mümkünse tek kelime olarak seçin. Gel, otur, bekle gibi. Ailenizdeki herkesin aynı kelimeleri kullanması gerekiyor.
  2. Köpeğiniz istediğiniz davranışı yaptığında, tam o anda, ödül maması ya da övgü ile onu ödüllendirin. Komutunuza her doğru karşılık verdiğinde bunu yapmalısınız. Unutmayın zamanlama çok önemli. Güzel davranış ile ödülü zihninde bağdaştırmasını sağlamalısınız.
  3. Eğitim seanslarını çok uzatmayın. Kısa süreli ve eğlenceli geçmesi büyük önem taşıyor. Sizin sözünüzü dinlediğinde güzel şeyler olacağını anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca köpek-insan bağı için de bu iyi deneyimler çok değerli.
  4. Köpeğiniz komutu öğrendiğinde ve uygulamada başarılı olduğunda, ödül vermeyi kademeli olarak, yavaş yavaş azaltın. Eninde sonunda ödül mamasına ihtiyaç kalmayacak olsa da, onu sözlü olarak ödüllendirmeye (övgü) her zaman devam etmelisiniz.
  5. Görmek istediğiniz davranışları kazanmak için olumlu pekiştirme yöntemi ile ilerleyin. Ödül bazlı eğitimler köpeğinize istediğiniz davranışları edindirirken, aranızdaki güven ve itimat duygularını da güçlendirir.

Sık yapılan hatalar

  • Zamanlama kritik önem taşıyor. Köpeğinize yanlış mesajlar vermemeye dikkat etmelisiniz. Sevgi ve ilgi onlar için çok önemli olduğu için, istenmeyen bir davranış sergilediğinde onu istemeyerek de olsa ödüllendirmeyin. Örneğin, yavru bir köpek elinizi dişliyorsa, oyuna kısa bir ara verin.
  • Köpeğinizi gezdirirken tasmayı çekiştirerek sizden çok önde yürümesine ya da tam mama verecekken üzerinize atlamasına izin vermeyin. Ona kibar olmayı ve sınırlarını öğretin.
  • Köpekler insan değil! Bunu sık sık hatırlamanızda fayda var. Çoğu zaman onun annesi-babası gibi hissediyor olsanız da, ona köpek olduğu için sevgi ve saygın duymalısınız.

Bunlar da ilginiz çekebilir:

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir