Çarşamba , Nisan 24 2024

Büyük Irk Köpekler ile Yaşam

Evinizi bir dizi Chihuahua ve Yorkshire Terrier’in toplam cüssesinden daha büyük ırk köpekler ile paylaştığınızda, büyük düşünmeniz ve ona davranmanız gerekir.

Yatağın altında saklambaç oynayamayan ve arabanızın arka koltuğuna sığabilecek en büyük kafesten bile büyük ırk köpeklerden bahsediyoruz.

Zor da olsa birçok hayvan sahibi bu sınavı başarıyla geçiyor. Büyük ırklarla yaşayan ve onlara ömürlerini adayan kişilere ulaştık ve sizlerle tanıştırmak istiyoruz.

Bernese Mountain Dog Nani ile Sörf

nani
Nani, sahibi Peter ile sörf yapıyor. / Fotoğraf: Dale Porter

Nani dağ gibi kocaman bir köpek ve aynı oranda da tatlı ve iyi huylu bir köpek.

Sahibi Peter Noll ile sörf yapmaya ve San Diego’daki köpek parklarına gitmeye bayılıyor.

Bu ikilinin sörf sevdası, hayvanlara yardım eden kurumlar için sörf yaparak bağış toplayan So Cal Surf Dogs’un da kurulmasına öncülük etmiş.

Nani’nin aynı ırktan olan kardeşi Kiki de onları genellikle kıyıdan izlemeyi seviyor.

Mimar olan Peter ve eşi, üç renkli bu koca ırka bir Münih seyahatleri sırasında tutulmuşlar. “Bu cinsi sevmek için çok fazla neden var” diyor.

“Sadık, şefkatli, akıllılar fakat ağırkanlılar. Bunu olumlu anlamda söylüyorum, çünkü bu özellikleri hareket etmeden önce düşünmelerini sağlıyor.”

Olumsuz tarafları? Noll iç çekiyor: “Kısa yaşıyorlar (ortalama 7-8 yıl), kanser olma riskleri yüksek ve kalça çıkığı olasılığı var ve çok tüy döküyorlar! Gerçekten güçlü bir elektrik süpürgesine ihtiyacınız var.”

Great Dane (Danua) Brewster ile kanserle savaşa destek

brew
Fotoğraf: Arden Moore

Brewster dünyanın en uzun boylu köpeklerinden biri olma ünvanını taşıyor, ve arka ayakları üzerine kalktığında bir NBA oyuncusu ile göz göze gelebilecek boyutta.

Sahibi Sandy Hall, onun kilosunu kontrol edebilmek için özel bir tartı almak zorunda kalmış, çünkü veterinerdeki tartı onun kilosunu ölçmeye yetmiyormuş.

Brewster, Maddie ve Sonnet adlı iki ayrı Danua ile birlikte Nevada’da bir çiftlik evinde yaşıyor ve en büyük zevki bahçede kardeşleriyle boğuşmak.

Hall, onların “en tatlı, en akıllı, en komik ve en güzel” ırk olduğunu düşünüyor. “Koşmalarını izlemeye bayılıyorum, o kadar zarifler ki! Kocaman oluşlarını ve kısa tüylerini seviyorum çünkü çok fazla tüy dökmüyorlar.”

Brewster’ın dünyanın en uzun köpeği olmasıyla ünlü olan amcası kemik kanserine yenildiğinde, Hayvan Kanseri Farkındalık kampanyalarına o eşlik etmeye başladı. Ülkeyi dolaşarak Morris Animal Foundation’a bağış toplamaya çalışıyor.

Hall’un bu ırkı tercih etmeyi düşünenler için uyarılar da yapıyor: “Mama masrafının çokluğunu, kalp ve eklem hastalıkları gibi olası durumlarda artacak olan veteriner masraflarını göz önünde bulundurmalılar”, ve ekliyor “ve ne yazık ki yaşamları ortalama 10 yıl.”

Ayrıca yavru almayı planlayanların, köpeğin ailesini iyi araştırmaları gerektiğini ve bunun genetik hastalıklar açısından önemli olduğunu vurguluyor. Son olarak uyarıyor: “Evinizi onlara göre ayarlamalısınız çünkü ulaşamayacakları hiçbir yer yok!”

Giant Schnauzer sahipleneceklerin iyi düşünmeleri gerekir

giantschnauzerinfo.blogspot.com
giantschnauzerinfo.blogspot.com

Teresa Davila evini Rica, Elvis ve Tank adında üç Giant Schnauzer’le paylaşıyor. Giant Schnauzer ırkı büyük ırk köpekler arasında oldukça popüler.

Bu ırkın kurtarma çalışmalarında aktif rol alan Teresa insanları bu zor ırkı sahiplenmemeleri için ikna etmeye çalışıyor ve Giant Schnauzerlerin herkese göre olmadığını söylüyor.

İnatçılığı ve yüksek enerji seviyesi ile bilinen bu köpekler, Teresa doğru eğitim vermeyi öğrenene kadar evinde 10.000 dolarlık hasara yol açmış.

Vücut olarak ağır ve çok iyi koşucu olduklarını ve başka köpeklerle yaşamaya çok uygun olmadıkları gibi, apartman için de yanlış seçim olduklarını özellikle vurgulayan Teresa, son derece sadık olan bu ırkın iyi bir koruma köpeği olduğunu da sözlerine ekliyor.

Eğer onu zihnen ve bedenen meşgul edemeyecekseniz, lütfen sahiplenmeyin diyor.

Saint Bernard

Fotoğraf: Beverly Nosiglia
Fotoğraf: Beverly Nosiglia

Beverly Nosiglia, 45 yıldır Saint Bernardlarla beraber yaşıyor. Onları sadık, sakin ve keyifli olarak tanımlıyor. “Onların koltuğunuzdan hemen kalkmasını beklemeyin, çünkü çok ağırlar!” diyen Beverly, geniş bir arazide yer alan bir çiftlikte yaşıyor.

Köpekleri için geniş kulübeleri bulunmasına rağmen, ailenin iki arabalık garajı şu anda köpekler için bir yaşam alanı. Klima ve banyo dâhil.

Eğer gönlünüzü bu bol salyalı ve iştahlı ırka kaptırdıysanız kolay pes etmemeniz gerekiyor.

Onları doyurmak için de ciddi bir bütçe ayırmanız şart.

Ayrıca kanser, kalça çıkığı gibi sağlık sorunlarına genetik olarak yatkın olduklarından, veteriner masrafları için de birikiminiz bulunması öneriliyor. Ve ne yazık ki ömürleri kısa, yaklaşık 8-9 yıl yaşıyorlar.

Evde bakıyorsanız, her istediklerine dışarı çıkabilecekleri bir ev olmalı. Oynamayı ve koşmayı seviyorlar. Ve insanları memnun etmek onlar için çocuk oyuncağı.

Büyük ırk köpekler ile yaşayanların gündelik hayatlarında neler oluyor?

Mastiff, Newfoundland, Great Dane, Irish Wolfhound gibi büyük ırk köpekleri sahiplenmeden önce düşünmeniz ve karar vermeniz gereken önemli şeyler vardır. Harika dost oldukları doğrudur, ancak büyüklükleri dezavantaja dönüşebilir.

Mesela, çok fazla yerler ve çok yer kaplarlar. Yatağınızın, kanepenizin büyük kısmında artık onlar oturacaktır.

Dışarda ilgisini çeken bir şey gördüğünde kontrol etmeniz çok zor olacaktır. Ayrıca kendilerine göre sağlık sorunları da bulunur ve ilaçları – tedavileri daha masraflıdır.

Acil durumlar haricinde bakım maliyetleri de oldukça yüksektir.

Tezgahlar, Yerler – Tavan?

drool

Dev ırk köpeğiniz iyi karakterli de olsa, yetişebileceği yerler nedeniyle kazalara daha açık olabilir.

Kırılabilir şeyler masalardan ve köpeğinizin erişebileceği yerlerden kaldırmanız gerekir.

Bir Great Dane’in kuyruğu bile her şeyi yere yıkmak için yeterlidir.

Mutfak tezgâhlarında ve yemek masanızda yemek bırakmak asla güvenli değildir. Onların burun hizasında kaldığını unutmamanız gerekir.

Çöp kutularını buzdolabının tepesine koymanız gerekebilir – ki birçok dev ırk sahibi böyle yapmak zorunda kalır.

Tavanlar? Siz hiçbir Newfoundland ya da Saint Bernard’ı silkelenirken gördünüz mü?

Bu salya makinaları tavanlara kadar salya sıçratabilmektedir. Badana-boyaya hazır olun ve bu manzarayla barışın!

Büyük ırk köpeklerin beslenmesi

Yavru Great Dane / www.vwmin.org
Yavru Great Dane / www.vwmin.org

Özellikle yavruluk ve ergenlik dönemlerinde büyük ırklar diğerlerine göre daha özenli beslenmelidir.

Hızlı büyümeleri değil, yavaş ve sağlıklı büyümeleri, eklemleri açısından çok daha sağlıklıdır. Bu nedenle dengeli beslenmeleri hayati önem taşır.

Bu tip sorunlarla karşılaşma ihtimalini düşürmek için, beslenme konusunda uzman bir veteriner hekime danışılmalıdır. Büyük ırk yavrular genellikle 12 ya da 24 ay arasında yetişkin beslenmesine geçerler.

Kaynak

Uzun lafın kısası, yalnızca “güzel” ya da “karizmatik” olduğu için bir köpek seçmeyin. Sizin ve onun yaşam şartlarının birbirine uymasına özen gösterin.

Maddi ve manevi olarak bir köpekle yeteri kadar ilgilenemeyecekseniz, barınaklardaki köpeklerin de ilgiye ihtiyacı var; evinize almak yerine kimsesiz hayvanlarla vakit geçirebilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir