Salı , Nisan 16 2024
Two dogs chasing car in dust

Köpekler Neden Araba Kovalar?

Köpekler neden araba kovalar? Köpeklerin neden arabaları kovaladığını sorgulayan insanlar belki de asıl şu soruyu sormalılar: Bir köpek kovaladığı arabayı yakalasa ne yapardı?

Aslında bu sorunun cevabı, her iki soruya da yanıttır.

Köpekler arabaları da; bisikletli çocukları, kedileri ya da diğer küçük hayvanları ve köpekleri kovalamalarıyla aynı nedenden ötürü kovalar: Ya oyun oynuyor, ya da avlanıyorlardır.

Kovalama davranışı – az ya da çok – köpeklerin doğasında olan avlanma güdüsüyle açıklanır.

En sosyalleşmiş ve uyumlu köpekler bile bu güdülerini oyunla gösterirler.

Amaç kovalanan köpeği yakalamak değil, koşmaktır.

Top ya da frizbi peşinde koşmak da aynı şekilde değerlendirilir.

Köpekler oyunun bir parçası olarak yumuşakça, zarar vermeden kavga eder gibi oynayabilir, kovalama sırasında oyun amaçlı birbirlerini tutmaya çalışabilirler.

Niyetleri oyun esnasında zarar vermek ya da öldürmek değil, karşısındaki hayvanı ya da oyuncağı da oyunun içine çekmektir.

Köpeğinizin araba kovalama huyu, başkaları için olduğu gibi, kendisi için de hayati tehlike taşır. Bu gibi istenmeyen davranışları düzeltebilmek için, davranışın yoğunluğunu iyi gözlemlemeniz gerekir.

Ödül maması ve oyuncak gibi olumlu pekiştirme gereçleri köpeğinizin bu hareketini düzeltmek/engellemek için yeterli olmayabilir.

O anlarda dikkatini bunlarla çekemiyorsanız, profesyonel bir eğitmene başvurmanız önerilebilir.

Bu eğitim de asla şiddet ve ağır cezalar içermemelidir. Davranış kesin olarak sonlanana kadar da, köpeğiniz asla kontrolünüz ve gözetiminiz dışında bırakılmamalıdır.

Hayati sonuçlardan kaçınmak için ilk yöntem önlem almaktır.

İlgili yazı: Eğitim: Arabadan Korkan Köpek

Kovalamanın daha ciddi bir biçimi ise avlanmaktır.

Bazı köpeklerin av güdüleri diğerlerine göre daha fazladır. Terrier ve hound grupları, spor ve çoban köpeklerinde bu güdü fazlasıyla var olduğu için, avını yakaladığında zarar verme ya da öldürme potansiyeline sahiptir.

Bu süreç arama, takip etme, kovalama, yakalama, ısırma, öldürme ve yeme eylemlerinden oluşur. Bu tehlikeli davranışa yırtıcı saldırganlık denir.

Bu durum hayvanın sinirlenmesinden değil, hareketin tetiklediği doğal güdülerden gelir.

Resim: Wikipedia

Yırtıcı saldırganlığın birkaç uyarı işareti vardır: Köpek kurbanına menziline girene kadar sessizce yaklaşır, sonra saldırıya geçer – kurbanı yere yatırmayı hedefleyen alt bölgeleri hedef alır ve ısırır.

Bu saldırı çoğu zaman ölümle sonuçlanır.

Eğer köpeğinizde normalin üzerinde bir avlanma güdüsü görüyorsanız, hem sizin hem de çevrenin güvenliği açısında sürekli kontrolünüz altında olması gerekir.

Davranış terapisine de gereksinim duyulabilir. Unutmayın ki, köpeğinizin çevreye verdiği/vereceği zararlardan yasal olarak siz sorumlusunuz.

KaynakKaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir