Balzac Davası nedir?
Balzac, 2013 yılının Aralık ayında doğdu. Bol sevgi ve şefkatle bir bebek gibi büyütüldü, tüm ailesi ve çevresi tarafından çok sevildi. Tüm insanlarla ve kedi-köpek-kuş ayırt etmeksizin tüm hayvanlarla arası iyi olan, Pug ırkı küçücük bir köpekti.
2014 yılının sıradan bir Eylül akşamüstü, sahibiyle beraber günlük yürüyüşünü yaparken, saldırgan olduğu önceden bilinen fakat buna rağmen sorumsuz sahibi tarafından tasmasız (kayışsız) gezdirilen güçlü ırk bir köpeğin saldırısı sonucu dakikalar, hatta saniyeler içinde hayatını kaybetti.
Daha 1,5 yaşındaydı. Önünde uzun bir ömür vardı. Bu bir köpek kavgası değildi, zira Balzac hayatı boyunca hiçbir şeye sinirlenmemişti bile.. Balzac her zamanki gibi tasmalıydı, diğer köpek de tasmalı olsaydı Balzac hala mutlu yuvasında bizimle beraber olacaktı.
Balzac’ın ölümü üzerine bu olay, çeşitli gazete ve dergilerde haber niteliği taşıdı. Çünkü duyulmasa bile, her gün birçok köpek ve çocuk sahibi insan bu korkuyu yaşıyor, kimileri yaralanıyor, şanslı olanlar hayatta kalıyordu. Vicdan sahibi herkes Balzac’ın arkasında oldu ve seslerini duyurmaya karar verdiler.
Bugüne kadar medyada yer alan bütün haberleri okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Türkiye’de bu tip suçların cezasız kalması, potansiyel suçluları, köpek dövüştürücülerini ve kötü niyetli kişileri cesaretlendirdiği için, bununla mücadele etmeye karar verdiler. İyi insanların sayıları günden güne arttı.
Üzüntülerini mücadele ruhuyla birleştirdiler ve bir bilinç yaratmak, yasaları yeniden düzenlemek ve toplum huzurunu kendileri gibi kötü yetiştirdikleri köpeklerini alet ederek bozan bu kişileri cezalandırmak üzere hukuka başvurmaya karar verdiler.
04 Şubat 2016 tarihinde saat 09:35’te Kartal Adliyesi’nde Balzac’ın davası görülecek. Amacımız emsal bir karar alarak, bu tip olayların son bulması için bir adım atmış olmaktır.
Balzac Davası’nda karar verildi: 4 ay hapis cezası
Balzac Davası’nın önemi nedir?
“Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması” suçu:
TCK 177 – Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, 6 aya kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Fiil somut tehlike suçu niteliğindedir.
Türkiye’de hayvanın hayvana zarar vermesi ile ilgili örnek bir karar henüz yok. Balzac Davası’nın bu konuda bir örnek teşkil etmesini hedefliyoruz.
Bu maddeden açılan daha önceki davalar, insana zarar gelmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Balzac Davası, hayvana zarar gelmesiyle ilgili atılacak adımların ilki olacaktır.
Birçok ülkede hayvanlar eşya ile insan arasında manevi bir varlık olarak tanımlanmıştır ve kendilerine özel yasaları vardır. Balzac Davası’nın ülkemizde de gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına vesile olacağına inanıyoruz.
İmza kampanyasına katılmak için buraya tıklayınız.
Facebook Events linki için buraya tıklayarak bize katılabilirsiniz.
2 yorum
Geri bildirim Tehlikeli Irk Yoktur, Sorumsuz Sahip Vardır • Patipedia
Geri bildirim Balzac Davası’nın ilk duruşması yarın! • Patipedia