Cuma , Nisan 19 2024

Köpek Irkları 100 Yıl Öncesi ve Bugünü

Köpek ırklarının geçmişteki ve bugünkü hallerini hiç merak ettiniz mi?

Bilinen çoğu köpek ırkının geçmişi çok eskilere dayanır.

Ve ne yazık ki hemen hemen hepsinin özellikleri, bilinçsiz ve aşırı üretimden dolayı deforme olmuştur.

Üretim, sağlıksız köpekler yaratıyor. 

Köpek Irkları

Bugün karşımıza çıkan ırklara özgü hastalıklar, hassasiyetler ne yazık ki hem onların yaşam döngülerini etkiliyor, hem de yaşam standartlarını düşürüyor.

Science and Dogs araştırmasına göre dış görünüşlerinde dikkat çeken bozulmalar olduğu gibi, varsayılan huy, davranış ve zeka özellikleri de bedenleri gibi deforme oluyor.

Geçmişte çok iyi huylu olan bir cins, üretimler sonucu yapılan hatalarla ne yapacağı kestirilemeyen köpekler haline dönüşebilmiştir.

Aşağıdaki resimlerde sol tarafta bulunan köpek resimleri, 1915 yılında yayımlanan W.E. Mason’ın “Breeds of All Nations” kitabından alınmıştır.

Sağdakiler ise bugünün çeşitli kaynaklarından alınmış, aynı açı ve duruş gözetilerek seçilmiştir.

1.Bull Terrier

1

Bull Terrier’in geçmişte bu kadar yakışıklı ve atletik bir köpek olabileceği kimin aklına gelirdi?

Yaşadığı bozulma yalnızca mutasyona uğratılmış kafatası ve batın bölgesi değil, aynı zamanda dental bir hastalık olan fazla sayıda diş çıkarması ve kompülsif kuyruk kovalama da ırkın genetik deformasyonuna işarettir.

2. Basset Hound

2

Basset Hound, yaşadığı değişim yolculuğu sonuçları: daha alçak bir beden, bacak yapısının değişimi, vücuduna büyük gelen bir deri, omurga sorunları, aşırı büyük kulaklar ve çeşitli göz hastalıklarına açık düşük gözler.

3. Boxer

3

Daha basık bir surat, daha fazla sorun demektir. Günümüzdeki Boxer hem daha basık suratlı, hem de burnu kalkık.

Tüm brakisefal (kısa/basık burunlu) köpekler gibi, Boxer’lar da sıcak havalarda vücut ısısını dengelemekte zorlanır ve bu durum fiziksel performansını olumsuz etkiler.

Aynı zamanda köpek ırkları arasında en yüksek kanser riskine sahip olanıdır.

4. Bulldog

4

Bulldog’lar eleştirdiğimiz bilinçsiz üretim konusuna ne yazık ki en uygun örneklerden biridir; olabilecek her hastalığa açıklardır.

Ortalama yaşam süreleri 6,5 yıldır ve sağlıklı Bulldog diye bir kavram günümüzde kalmamıştır.

Anormal vücut orantıları nedeniyle, medikal müdahale olmadan çiftleşemez ve doğum yapamaz hale getirilmişlerdir.

5. Dachshund

5

Geçmişte Dachsund’lar boyutlarına uygun bir bacak ve boyun uzunluğuna sahiptiler. Günümüzde sırtları ve boyunları daha uzun, bacaklar ise daha kısadır.

Bu ırk, tüm köpek ırkları arasında intervertebral (omurlararası) disk hastalıklarına en yatkın olan durumundadır. Bu sorunlar çoğu zaman felç kalmaya kadar gider.

Aynı zamanda bacakları ile ilgili de sorun yaşama olasılıkları çok yüksektir.

6. Alman Çoban Köpeği

6

Alman Kurdu olarak da anılan Alman Çoban Köpeği, bozulan ırklar söz konusu olduğunda ilk akla gelendir.

Geçmişinde harika bir köpek ırkı olması, ve fiziksel yetkinliklerinin günümüzde son derece gerilemiş olması uzmanların özellikle dikkatini çekmektedir.

1915 yılında ortalama 25 kg olan ırk, bugün 38 kg’a kadar ağırlaşmış, yere doğru çöken arka tarafıyla açılı hale getirilmiştir.

7. Pug

7

Pug’lar da brakisefal yani kısa burunlu köpekler olup, bu durumun getirdiği tüm sorunlara açıktır: Yüksek tansiyon, kalp problemleri, nefes almada güçlük, sıcağa dayanıksızlık, dental sorunlar ve derilerinde görülen dermatit çok yaygındır.

“Safkan” olarak çok istenilen kıvrık kuyrukları da aslında genetik bir bozukluktur ve ilerleyen durumlarda felce kadar gidebilir.

8. St. Bernard

8

Bir zamanlar asil bir iş köpeği olan St. Bernard, günümüzde aşırı büyük bir bedene, sarkık bir deriye ve basıklaştırılmış bir surata sahiptir.

Böyle bir köpeğin iş köpeği olması mümkün değildir.

Yeni ve hatalı beden özellikleri yüzünden sıcağa dayanıksız, gözlerde oluşabilecek hastalıklara, felce, hemofili hastalığına (kanın pıhtılaşmaması), kemik tümörüne yatkındır.

Üretilen herhangi bir popülasyonun genetik sorunlardan etkilenmemesi beklenemez. Bazı sorumsuz üreticiler ise bu hastalıklara sebep olacak özellikleri bilerek ve isteyerek elde etmiştir.

Onların “daha iyi bir görüntü” elde etmek uğruna neden oldukları bu deformasyonlar, “daha iyi bir ırk” elde edildiği anlamına kesinlikle gelmemektedir.

Hiçbir köpek cinsi, yapılan anormal değişikliklerden sonra “daha iyi” olmamıştır. Aksine hayvanların yaşam standartları düşmüş, hastalıkları ortaya çıkmıştır.

“Bir köpeği görüntü uğruna ömür boyu acı çekmeye mahkum etmek geliştirmek değil, işkencedir.”

Bunlara da göz atabilirsiniz

Film | “Okja”

Güçlü bir şirketin en yakın arkadaşını kaçırmasını önlemek için her şeyi riske atan genç bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir