Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Köpeğim üşüyor mu? • Patipedia
Friday , November 22 2024

Köpeğim üşüyor mu?

Köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için aktif olmaları, fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini biliyoruz. Ancak hava sıcaklıkları düştüğünde ve dışarda zaman geçirmek zorlaştığında hepimizi bir endişe sarar: Köpeğim üşüyor mu?

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki köpeklerin üşüme eşikleri yaş, tüy yapısı, sağlık durumu gibi etmenlere göre değişebilir. Bu nedenle köpekler üşümez gibi bir genelleme yapmak yanlış olur. Köpeklerin tüyleri ve altındaki yağ tabakası onları dış etkenlere karşı koruma görevi görür.

Hangi köpekler soğuktan daha kolay etkilenir?

  • Tek katmanlı tüy yapısına sahip köpekler
  • Açık renk tüylü köpekler
  • Yavru ya da yaşlı köpekler
  • Dışarıya/soğuğa maruz kalmamış, alışık olmayan köpekler
  • Küçük ırk/boy köpekler
  • Sağlık sorunu olan köpekler
  • Zayıf köpekler (üşümesin diye kilo aldırmaya çalışılmamalı!)

Köpeklerin tüy yapıları

Çift katmanlı tüy yapısı

Çift katmanlı tüy yapısına sahip köpekler soğuğa daha dayanıklıdır. Husky, Newfoundland, Samoyed, Golden ve Labrador Retriever, Chow Chow, Westie, Pomeranian, Alman Çoban Köpekleri gibi ırklar bu tüy yapısına örnek gösterilebilir. Bu ırklar genellikle kuzey ülkelerde yetiştirilmiştir.

Çift katmanlı tüy yapısı incelendiğinde altta bulunan tabaka suyu deriye geçirmez, deriyi kuru ve ılık tutmaya yarar. Bu tabakaya köpeğin ısı düzenleyicisi diyebiliriz.

Kürkün üstünde yer alan dış katman ise suyu dışarı atmaya ve güneş ışığını deriden uzak tutmaya yarar. Bu nedenle herhangi bir sebeple tıraş edilmiş bir köpeğin güneş gibi dış faktörlerden korunması gerekir.

Tek katmanlı tüy yapısı

Tek katmanlı tüy yapısı dediğimizde köpeğin derisinin üstünde ek bir tabaka yok diye anlayabiliriz. Bu köpekler dış etmenlerden daha kolay etkilenirler. Chihuahua, Boxer, Poodle, Boston Terrier, French Bulldog, İngiliz Bulldog, Maltese Terrier, Yorkshire Terrier gibi ırklar örnek sayılabilir.

Köpeğin doğal kürk yapısı onu her zaman soğuktan korumak için yeterli olmayabilir, bu nedenle soğuktan korunmaya ihtiyaçları var.

Köpeğinizin üşüdüğünü nasıl anlarsınız?

Titreme: Yürüyüşe çıktıktan bir süre sonra köpeğiniz titremeye başlıyorsa büyük ihtimalle üşüyordur. Köpeğinizin başka bir sebepten (heyecan, korku, bir hastalık belirtisi…) titremediğine eminseniz, yürüyüş sürenizi kısaltabilir, rüzgârlı yerlerden kaçınabilirsiniz.

İlgili yazı: Köpeğim korkuyor mu?

Uykulu görünme: Köpeğiniz normalden daha yorgun, hareketsiz ve sürekli uykulu görünüyorsa üşüyor olabilir.

Yavaş nefes alıp verme: Eğer köpeğinizin normalden daha yavaş soluduğunu gözlüyorsanız, onu sıcak tutun ve herhangi bir hastalığı olup olmadığını araştırın.

Hareketlerde tutukluk: Köpeğinizin hareketlerini gözleyin. Eğer hareketleri yavaşlıyor, hantallaşıyor ve vücudu katı görünüyorsa, kaslar ısıyı dengelemeye çalışırken buna neden oluyor olabilir.

Uyuma/yatış şekli: Eğer köpeğiniz yuvarlak şeklinde uyuyorsa, bu onun ısınmak için başvurduğu bir yol olabilir. Titreme de bu yatışa eşlik ediyorsa üşüyor olması mümkün.

Cildin kuruması: Eğer köpeğinizin özellikle burun çevresi kuruysa, ısıyla kolay başa çıkamıyor demek olabilir. Cilt kurumasının üşüme dışında da birçok sebebi olabilir.

Uyuşma ve hissizlik varsa dikkat!

Köpeğinizin vücudunda uyuşma, hissizlik gibi belirtiler varsa kan dolaşımını rahatlatmak için yavaşça masaj yapmalı ve acilen veteriner hekiminize danışmalısınız. Hipotermi (vücut ısısının aşırı düşmesi) ve donma köpeklerde hayati tehlike taşır.

Köpekler üşütebilir!

Tüm canlıları olduğu gibi, soğuk hava köpekleri de etkileyebilir ve hasta edebilir. Ateşi çıkabilir ve huzursuz davranışlar sergileyebilir. Köpeğinizde halsizlik, iştahsızlık, hızlı soluma ve gözlerde yorgun bir ifade varsa veterinerinizden yardım almalısınız.

Köpekleri soğuktan nasıl koruyabiliriz?

  • Köpeğinizin yaşadığı yeri sıcak tutmanız, ona ısınabileceği kuru bir yer sağlamanız, battaniye-yatak gibi şeyler koymanız önemli.
  • Köpeğiniz bahçede yaşıyor bile olsa hava koşulları sertleştiğinde onu eve almalısınız. Israrla bahçede tutacaksanız yemek ve suyunun donmadığından ve ısınabileceği bir alanının olduğundan emin olun.
  • Köpeğinizin tüyleri tıraş ettirmeyin, düzenli tarama ve trim etme ile tüyleri bakımlı sağlıklı tutmanız yeterli.

İlgili yazı: Pet kuaför ve kostüm eğlenceniz köpeğinizin kâbusu olmasın

  • Köpeğinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız ona uygun kıyafet giydirmelisiniz. Giyimi yalnızca eğlence olarak görmeyin, bazen de ihtiyaç!
  • Köpeğinizin dengeli ve yeterli beslendiğinden emin olun.
  • Köpeğinizi yürüyüşe çıkarırken havanın en soğuk olduğu sabah çok erken ya da akşam geç saatler yerine daha makul zaman aralığını tercih edebilirsiniz.
  • Yağmurlu havalarda eve döndüğünüzde köpeğinizi mutlaka kurulamalı ve kurutmalısınız.

Buna da göz atabilirsiniz: Köpekleri kış soğuklarından nasıl koruruz?

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeğiniz İçin En İyi 5 Ekipman ve Oyuncak

Köpeğinizin sağlığı, mutluluğu ve güvenliği, onun iyi bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biridir. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *