Çarşamba , Nisan 24 2024

Pet kuaför ve kostüm eğlenceniz köpeğinizin kâbusu olmasın

Pet kuaför ve kostüm hayvanlar için tüm dünyada giderek büyüyen bir sektör.

İngiliz The Kennel Club, son zamanlarda artan köpek kuaförü çılgınlığına dur demek için kolları sıvadı ve hayvanlarla ilgilenen dernekler ile işbirliği yaparak köpek sahiplerini duyarlı olmaya çağırdı.

The Kennel Club yaptığı açıklamada hayvanların “kendilerine gülündüğünü” anladıklarını ifade ederek, onları komik şekillere sokarak ve boyayarak eğlencesi haline getiren kişileri uyardı. Bu “trend”e ayak uydurmak yerine karşı gelinmesi gerektiğini belirten yetkililer, bunu “aşağılayıcı ve rahatsız edici” olarak değerlendiriyor.

“Onları gülünç gösteren hiçbir şey yapmaya hakkımız yok, çünkü bunu anlıyorlar. İlginin merkezi olmayı seven köpekler de var elbette ancak çoğu genellikle kendini kötü ve tuhaf hissediyor.” diyor Caroline Kisko, The Sunday Telegraph’ta ve ekliyor; “Kostümler için de aynı şey geçerli. Kostümler kısa süreli olarak giydirilip sonra çıkarılıyorsa, boyalar da aynı şekilde hemen çıkacak gibiyse belki bir derece kabul edilebilir. Ancak köpeğinizin uzun süre pembe bir tavşan gibi dolanmasına göz yumuyorsanız, bu oldukça tartışmaya açık bir şeydir.”

“Hayvanlar oyuncak değil”

İnsanların gösteriş merakının hayvanların haysiyetine de zarar verdiğini söylüyor Kisko: “Hayvanlar oyuncak değil ve köpeklerin köpek olarak kalmasını sağlamamız gerekiyor.”

PETA’dan Elisa Allen ise hayvanların sırf kendimizi memnun etmek için değişik şekillere sokulmasının yanlış olduğunu savunuyor. Birçok boyanın da hayvan sağlığı açısından risk oluşturabileceğini de sözlerine ekliyor. Hiçbir hayvan biz insanların güzellik kalıplarına girmek için eziyet çekmek zorunda değil!

İlgili yazı: Köpeklerde deri-tüy-tırnak bakımı

Köpeğinizin beden dilini öğrenin

Eğer köpeğinize kostüm giydirmek, tüylerini boyamak için karşı konulamaz bir istek duyuyor, etik açıdan sorun görmüyor ve bu akıma katılmak istiyorsanız, aşağıda sıraladıklarımıza dikkat etmenizde fayda var:

  • Köpeğiniz ilginin merkezi olmaktan memnun olmalı. Kendini kötü hissettiğini düşünüyorsanız, yapmamalısınız.
  • Kullandığınız kostüm, boya gibi süs malzemelerinin hayvan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmadığından emin olun.
  • Kullandığınız malzemeler kolayca çıkabilir olmalı, uzun süre köpeğinizin üstünde, tüyünde kalmamalıdır.
  • Köpeğinizin geçirdiği o süre zarfında mutlu olduğundan emin olun, stres sinyallerini gözden kaçırmayın.
  • Kostümü elinize aldığınızda kaçıyorsa, onu zorlamayın.
  • Başını sabit bir şekilde öne doğru eğip, “yapma” demek istiyorsa, yapmayın.

Kısacası mutsuz olduğunu ya da sizinle aynı eğlenceyi paylaşmadığını hissediyorsanız, onun da keyif alabileceği oyunlar oynayın.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Görev başındaki köpeklere dikkat: Rehber köpekler ve görev köpeklerine yaklaşım

Hayatımızda ev ve aile köpeklerinin önemi çok büyük ve onlar hakkında birçok şeyi bildiğimizi var …

2 yorum

  1. Sırf şirinlik olsun diye insanların canlara kıyafet giydirip doğalarına aykırı yaşamalarını beklemesini haksızlık olarak görüyorum ve tavsiye etmiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir