Çarşamba , Nisan 24 2024

Köpeklere havlayan çocuklar tehlikede

Yanlış okumadınız. Çocuklar köpeklere havlıyor ve buna engel olmak zorundayız. Köpeklere havlayan çocuklar nedeniyle köpekler strese girebiliyor ve son çare olarak ısırma eğilimi artabiliyor. Ailelere sesleniyoruz! Çocuklarınıza köpeklere (ve tabii diğer hayvanlara) saygı duymayı öğretmelisiniz.

Köpekler ve özellikle küçük çocukların birbirleriyle yalnız bırakılmamaları ve daima gözetim altında olmaları gerektiğini artık biliyoruz.

Yetişkinlerin de çocuklarına doğru rol modeli olması bu bağlamda büyük önem taşıyor. Çünkü çocuklarına köpeklerin etrafında nasıl davranmaları gerektiğini öğretmeyen aileler, aslında çocuklarını tehlikeye atıyor.

Köpeklerin havlaması doğaları gereğidir, içgüdüseldir.

Çocukların köpeklere havlaması ise ancak dalga geçmek olarak açıklanabilir ve bu köpeklerde tehdit algısı yaratabilir, endişe duymaya ve özgüven sorunlarına yol açabilir.

Foto: familydoctor.org

Hayvanlara saygı duymanın yanında, onlarla dalga geçmekten kaçınmalı ve bunu çocuklarımıza da göstermeliyiz.

Hayvanlar bunu eğlenceli bulmuyor. Köpeklerin suratına havlamak, yüzlerine üflemek, elektrik süpürgesiyle korkutmak, bir şeylerle dürtmek hem tehlikeli hem de ahlaka aykırıdır.

Ayrıca bu hareketlere maruz kalan köpeklerde davranış sorunları daha sık gözleniyor ve bu onların suçu değil.

İlgili yazı: Köpeğinizi kandırıyor ya da onunla alay ediyor musunuz?

Nasıl engel olabilirsiniz?

  • Çocuklar ailenizdense onlarla oturup ciddi bir konuşma yapma zamanı gelmiş demektir. Bunu son derece kibarca ve nedenlerini anlatarak yapmalısınız.
  • Çocuklar komşunuzsa, aileleri ile konuşarak bunun neden yanlış ve tehlikeli olduğunu anlatabilirsiniz. Unutmayın çocuklara bağırmak, onları azarlamak bir işe yaramayacaktır.
  • Köpeğinizi bu çocuklara maruz bırakmamak için çocukların ona erişimini engellemelisiniz. Bunu yaparken köpeğinizi strese sokmamalısınız.

İlgili yazı: Çocuklar, köpekler ve güvenlik

 

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir