Hayvan hakkı ihlâlleri sebebiyle daha önce de adı sayısız olayla anılmış olan Eyüp Sultan Belediyesi, bu olaylara bir yenisini daha ekleyerek, 24 Ekim tarihinde yaptığı usulsüz ve insanî olmayan köpek “toplama” operasyonu nedeniyle hayvanseverlerin yoğun tepkisiyle karşılaştı.
Köpeklerin hayatından endişe ediliyor
Sokaklardan, çoğu küpeli ve kısır olan 100’e yakın köpeği oklu iğnelerle vurarak araçların içindeki kafeslere sayı ayırt etmeksizin “tıkan” belediye ekipleri, kendilerine engel olmaya çalışan kişilerin de uyarılarını dikkate almadı. Mahalleden aldığı köpekleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait skandallarla tanıdığımız Kısırkaya Barınağı’na götüreceklerini söyleyen ekiplere ise halkın güvenmediği oldukça açık. Zira Belediye, yaptığı basın açıklamasında niyetini açıkça ifade etmekten de çekinmiyor. Açıklamanın son paragrafı şöyle:
“İnsan ve çevre sağlığını tehdit unsuru taşımayan köpekler, Kurumumuzca uygun görülen sayıda, Kurumumuzca uygun görülen adreslere bırakılarak kayıtlanacak ve başka başıboş hayvanların bölgede bulunmasına müsaade edilmeyecektir.”
Normal şartlarda zorunda kalındığı takdirde “veteriner hekim tarafından” uygulanması gereken uyutucu iğneler, hekim sıfatı taşımayan belediye çalışanları tarafından rastgele atılarak hayvanların sağlığını büyük tehlikeye atıyor. Olay yerinde bulunan aktivistlerin beyanına göre ise çok sayıda hayvan bu bilinçsiz ve yasal olmayan uygulama nedeniyle hayatını kaybediyor. İğne ile bayıltılan köpeklerin vücutlarından bilinçsizce ve karga tulumba kaldırılış ve araçlara konulma görüntüleri ise fotoğraf ve videolarla belgelenmiş durumda. Bazı köpeklerin vücudunda ise birden fazla iğne görüldüğü ifade ediliyor. Birçok hayvana ulaşılamıyor, akıbetleri bilinmiyor.
Aynı sorun yıllardır yaşanıyor
Facebook’ta bulunan “Eyüp Belediyesi Gerçekleri” adlı bir sayfada bir süredir belediye eliyle boş arazilere atılan, mahallelerinden alınarak geri getirilmeyen köpekleri paylaşan hayvanseverler, belediyenin 4 tane veteriner hekimi ve kısırlaştırma operasyonu yapmaya uygun bir merkezi olmasına rağmen bu imkanı kullanmadıklarını belirtiyor. Bu şartlarda belediyenin görevini uygun şekilde yapmayarak, yıllardır semtin sokaklarından aldığı hayvanları şehirden uzak yerlere “atmasıyla” biliniyor.
Tüm ülkede benzer uygulamalar
Eyüp Sultan Belediyesi’nin usulsüz “toplama” operasyonuyla başlayan tepkiler aslında sorunun çok daha geniş çaplı olduğunu da ortaya koydu. İstanbul’un hatta Türkiye’nin dört bir yanından, belediyelerin görevlerini yapmaması sebebiyle yaşanan yaşam hakkı ihlâllerinin ne kadar büyük bir boyutta olduğunu gözler önüne serdi.
İlginizi çekebilir: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği
Nüfus kontrolü
Sokak hayvanlarının nüfus kontrolü için efektif kısırlaştırma yapılması gerekiyor. Aslında belediyelerin yükümlülükleri arasında bu zaten var, ancak uygun şekilde uygulayan belediye sayısı ne yazık ki çok fazla değil. Hatta Türkiye’nin birçok yerinde bu işlemleri yapabilecek personel ve merkez de bulunmuyor. Diğer bir yandan herkesin istediği gibi köpek üretip satabildiği ya da yurtdışından “bavul ticareti” ile istediği köpeği getirtebildiği bir sistemde, kimsesiz hayvan nüfusunun kontrolü de imkânsızlaşıyor. Ayrıca köpek terketmenin cezası olduğu hâlde bunun düzenli kontrol edilememesi de sorunun kaynaklarından biri. Birçok kişinin yavruyken bir köpek satın alıp ya da sahiplenip, büyüdüğünde terk ederek bir süre sonra yeniden köpek alabildiği bir düzenden bahsediyoruz!
29 Ekim’de basın açıklaması çağrısı
Bütün bu sorunlara ve denetimsizliğe tepkili olan hayvanseverler, 29 Ekim Pazar günü saat 14:00’te Eyüp Sultan Belediye Binası önünde toplanacak ve basın açıklaması yapılacak. Tüm derneklerin, toplulukların ve savunucuların davet edildiği basın açıklamasından sonra başka bir tarihte ise tüm Türkiye’de eş zamanlı eylem yapılması bekleniyor.
BİMER’e şikâyet etmek için dilekçe örneğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.