Salı , Nisan 23 2024

Köpeğimi nasıl eğitirim

Köpeğinize eğitim verirken sabırlı, sakin ve istikrarlı olmanız gerektiğini biliyorsunuz. Peki sizce ona yeterince nazik davranıyor musunuz? Köpeğimi nasıl eğitirim diyorsanız aşağıdakilere özen göstermelisiniz.

Reisner Veterinary Behaviour’da yayımlanan makaleye göre bunun için dikkat edilmesi gereken 5 madde var.

Sabırlı olun ve 10’a kadar sayın. Ona verdiğiniz eğitime rağmen beklentinizin aksine davranışlar sergilediğinde onu korkutacak ve sindirecek tepkiler vermeyin. Ayakkabınızı kaçırdığında, mutfak tezgahındaki yiyeceği aldığında, aniden tepki vermek yerine birkaç saniye durun.

Bu durumlar önlenebilir ve başka eğitimlerle engellenebilir. Sabırsızlık çoğu zaman size istediğinizi vermez ve köpeğinizi korkutabilir. Sakin olun.

Köpeğinize başarılı olması için şans verin. Köpeğinizi eğitirken o anki ruh haline ve enerji seviyesine dikkat edin. Özellikle onun için zor bir şey üzerinde çalışıyorsanız zamanlamanıza ve vereceğiniz ödülün onun için değerli olduğuna dikkat edin.

Eğer yorgun ya da dikkatinin aşırı dağınık olduğunu hissediyorsanız, alışık olduğu basit bir komut verin (otur gibi) ve ödüllendirerek eğitim seansınızı sonlandırın.

Onu evde yalnız bırakacağınız zaman da erişebileceği ve karşı koyamacağı şeyleri kaldırın. Mesela çöpte tavuk artıkları varsa çöpü dışarı atın ya da ayakkabılarınızı ortadan kaldırarak evden çıkın.

Bahçeniz olsa bile köpeğinizi tasmayla yürümeye çıkarın. Bahçe köpekler için bir avantaj olsa da, sizinle birlikte yapacağı yürüyüşler de onlar için oldukça değerlidir. Özellikle yalnız köpekler kendi kendilerine enerjilerini atmakta güçlük çekebilir.

Yürüyüşler, köpeğinizle aranızdaki iletişimi güçlendirir, doğrudan etkileşimde olmanızı sağlar. Etrafı koklamak, izlemek ve dünyayı keşfetmek de onlar için faydalı ve zenginleştirici aktivitelerdir. Köpeğinizi bu fırsattan mahrum etmeyin.

Televizyonda izlediğiniz ya da internette okuduğunuz şeylerin doğru olduğunu varsaymayın. Köpek eğitimi konusunda oldukça farklı ve kimi zaman yanlış bilgiler dolaşımda ve iyilik yapmak isterken köpeğinize kötülük yapma riskiniz oldukça yüksek. Davranış bozuklukları konusunda sert ceza yöntemleri içeren eğitimlerden uzak durun. Bilgi edindiğiniz kaynağın güvenilir olduğundan emin olun.

Köpeğinizde ani davranış değişiklikleri seziyorsanız veteriner hekiminize danışın. Köpeklerde davranış değişiklikleri birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkıyor olabilir. Ağrı, eklem rahatsızlıkları, tuvaletle ilgili ev kazaları gibi birçok belirti veteriner gözetimi gerektirebilir. Davranışın yol açabileceği rahatsızlıklar test edilmelidir.

Oyunun faydaları ve oyun önerileri

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir