Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Yurtdışına taşınıyoruz, peki ya köpekler ne olacak? • Patipedia
Tuesday , January 28 2025

Yurtdışına taşınıyoruz, peki ya köpekler ne olacak?

Kanada’ya taşınacağımızı söylediğimizde en sık karşılaştığımız soru “Peki ya köpekler ne olacak?” oldu. Tabi ki de taşınırken Pije ve Benji’yi de yanımızda getirdik. Nitekim yerleşmek istediğimiz ülke ve şehri seçerken, en çok dikkat ettiğimiz konulardan biri köpeklerimizi yanımızda kolayca götürüp götüremeyeceğimizdi. Karar aşamasında uçak yolculuğunun süresi ve gideceğimiz ülkedeki giriş ve karantina prosedürlerini dahil pek çok konuyu detaylıca inceledik.

Köpeklerin uçuşta yolcu kabininde uçabilmeleri için kafesle birlikte 8 kiloyu geçmemeleri gerekiyor. Pije 30 kg ağırlığında bir Golden Retriver, Benji ise 12 kg ağırlığında bir Cocker Spaniel olduğu için yolcu kabinine kabul edilmiyorlar. Bu kuralın en azından Benji için esnetilip esnetilemeyeceğini pek çok havayolu şirketi ile konuştuk ama olumlu yanıt alamadık.

Hayvan Taşıma (Pet Relocation) Şirketleri

Bunun yanısıra pek çok hayvan taşıma (pet relocation) şirketi ile görüştük. Köpek başına 3,000$ gibi bir fiyat çıkmasına rağmen verilen hizmet bizim esas isteğimiz olan yolcu kabininde taşımayı kapsamıyordu. Yani bu şirketler uçuş öncesinde köpeklerin aşı karnelerinin takibi, uygun boyutlarda taşıma kafeslerinin temini, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan sağlık sertifikası alımı ve havaalanındaki check-in gibi ülkeden çıkış işlemlerini yapıyor; ancak günün sonunda köpekler yine yolcu uçağının kargo bölümünde uçuyordu. Bu durumda zaten kendimiz de halledebileceğimiz evrak işleri için 6,000 dolar vermeyi mantıklı bulmadık. Sonuç olarak işlemleri kendimiz halledip, köpeklerimizi elimiz mahkum olan kargo bölümünde uçurmayı kabul etmek durumunda kaldık.

Köpeklerin yolcu uçağında uçuş rezervasyonu

Aynı uçakta uçabilmek için; kendi bilet rezervasyonunuzu yaparken köpeğinizle birlikte uçmak istediğinizi belirtip köpeğinizin ırkını, ağırlığını ve taşıma kafesinin boyutlarını bildiriyorsunuz. Köpeğinizin ırkı yasaklı ırklardan biri değilse (yasaklı ırkların listesini havayollarının websitelerinde bulabilirsiniz), uçuşta daha önceden rezervasyonu yapılmış bir kedi bulunmuyorsa, ve sizin köpeğinizle birlikte uçakta daha önceden rezervasyon yaptırmış köpeklerin sayısı havayolunun belirlediği kotayı aşmıyorsa köpeğiniz için yaptığınız uçuş rezervasyon talebi dikkate alınıyor. Genellikle aynı gün içinde olumlu ya da olumsuz yanıt alıp, kendi rezervasyonunuzun teyidini ona göre yapabiliyorsunuz.

Gerekli belgeler

Kanada’ya köpeğinizi götürecekseniz, ülkeden çıkmadan önce temin etmeniz gereken bazı evraklar var. Öncelikle köpeğinizin kuduz aşısının, ülkeden çıkıştan en az 1 ay önce yapılmış olması ve 12 aydan daha güncel olması gerekiyor. Ülkeden çıkmadan önceki 10 gün içerisinde bağlı olduğunuz ildeki Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şubesi’ne köpeğiniz ve aşı karnesi ile birlikte giderek köpek başına belirli bir ücret (bir köpek için 155 TL, sonraki köpekler için indirimli fiyat) ödedikten sonra sağlık kontrolü yaptırıp sağlık sertifikası alabiliyorsunuz. Bu belge ülkeden çıkış yapabilmeniz için gerekli. Kanada’ya girerken istenebilen belgeler (özellikle istenebilen diyorum çünkü benden sadece  aşı karnesi istendi) aşağıdaki gibi:

  • Onaylı bir veteriner tarafından verilmiş sağlık sertifikası
  • Aşı karnesi – eğer varsa mikroçip numarasının karneye işlenmesi önemli
  • Karnedeki kuduz aşısının yukarıdaki paragrafta belirtilen koşullara uyması gerekiyor
  • Hayvan sahibinin pasaportunun bir kopyası
  • Hayvan sahibinin vize ya da çalışma izninin kopyası

Havaalanı çıkış prosedürleri

Havalanında bavullarınızla ve kafes içindeki köpeğinizle birlikte check-in yapacağınız kontuara gidiyorsunuz. Check-in işlemi gerçekleştikten sonra vezneye kafesler için ek bavul bedeli ödemek için vezneye gidiyorsunuz. Daha sonra size havayollarının bir çalışanı eşlik ediyor ve beraber gümrük alanına gidiyorsunuz. Gümrükte köpeğinizin çıkış işlemlerini yapıyor ve onu kafesine koyup, yapacaksanız sedasyon ilacını yapıp, suyunu doldurup, görevlilere teslim ediyorsunuz. Bu işlemin uçuştan en az 2 saat önce yapılması tavsiye ediliyor. Bu son adıma kadar köpeğiniz havaalanı içinde tasmayla gezebiliyor; sonrasında uzun bir kafes yolculuğu onu bekliyor.

Uçuş sırasında

Uçuş sırasında hayvanların seyahat ettiği yere kimsenin ulaşımı olmuyor. Normalde bu ayrı bölümdeki sıcaklık kokpitten takip edilebiliyor ama THY’nin Toronto uçuşunda rast geldiğim pek sevimli hostes konunun hassasiyetine rağmen bilgi veremeyeceğini belirterek bana 11 saatlik uçuş boyunca kalp çarpıntısı yaşatmayı tercih etti. Kendisine buradan sevgiler.

Havaalanı giriş prosedürleri

Kargoya verilen canlı hayvanlar büyük boy bavulların geldiği ayrı bölümden geliyor. Normalde köpeğinizi teslim almak için belge gösterip sahibi olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Ama ben Pije ve Benji’den 11 saat haber alamadıktan sonra sağ salim geldiklerini görünce o kadar ağladım ki benden belge filan istemeden sahibi olduğuma inandılar. Sonrasında havaalanından çıkarken uçaktayken doldurup “beraberimde canlı hayvan getiriyorum” kutusunu işaretlediğiniz gümrük formuyla ve güncel aşı karnesiyle gümrükten geçiyorsunuz.

Sıkça sorulan sorular:)

Ben yolculuğu rahat geçirmeleri için köpeklerime sedasyon uygulamayı tercih ettim. Bu arada tabi ki sedasyon için hangi ilacın kullanılacağı, ilacın dozu, verilmesi gereken zamanlama ve sonrasındaki olası yan etkiler konusunda veterinere danışıp hareket ettim. Sedasyonun etkisi verilmesi tavsiye edilen dozda 7-8 saat sürüp, uçuşun kendisi öncesi ve sonrasındaki işlemlerle beraber 15 saat sürdüğü için, Pije ve Benji’nin sonlara doğru epey stres yaşadığını tahmin ediyorum. Nitekim ikisi de tuvalet eğitimli olmalarına rağmen ikisi de kafeslerine tuvaletini yapmıştı. Ancak havaalanından çıkıp eve geldikten ve kısa da olsa bir yürüyüşe çıktıktan sonra ikisi de hızlıca kendine geldiler ve o günden beri keyifleri son derece yerinde.

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Görev başındaki köpeklere dikkat: Rehber köpekler ve görev köpeklerine yaklaşım

Hayatımızda ev ve aile köpeklerinin önemi çok büyük ve onlar hakkında birçok şeyi bildiğimizi var …

2 yorum

  1. Merhaba, meksikaya yerlesiyorum. Bu yüzden köpeğimi de yanımda götüreceğim. Kızım Rus finosu ve 7 kg civarında. Ucusum İzmir’den Amsterdam aktarmalı olacak. İzmir’den amsterdama kabın içerisinde benimle seyahat edecek ama Amsterdam Meksika uçuşu kargo kısmında olacak uzun yolculuk olduğu için aeromexico’nun prosedürü bu şekilde. Ve bu beni aşırı derecede strese sokuyor. Sizce kargo bölümü köpeğim için tehlikeli olur mu? Yani bir çok şey okudum ama siz ne yapmamı önerirsiniz?

    • Merhaba, havayolu şirketlerinin kuralları değiştiği için nasıl bir kolaylık sağlanabilir bilemedik. Eğer kargoda götürmek zorunda kalırsanız pilot ve uçuş görevlilerine kargoda köpek olduğunu ve oksijen-sıcaklık ayarlarını ona göre yapmalarını ısrarla istemelisiniz ki unutmasınlar. Köpeğinize de şimdiden kafes içinde kendini iyi hissetmesi için egzersizler yapmanız iyi olacaktır. Bunun dışında uçuşlarla ilgili daha deneyimli, Instagram’da “flightbuddyturkey” hesabı ile iletişime geçerek fikirlerini almanızı öneririz. İyi şanslar, iyi yolculuklar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *