Sıcak hava oldukça rahatsız edici olmasının yanısıra hayatı tehdit edebilecek bir durumdur. Kendimiz ve ailemiz için almamız gereken önlemler olduğu gibi köpekler için de önlemler almamız gerekiyor, çünkü aşırı sıcak ve güneş onların da hayatını tehdit edebiliyor.
Köpeklerin vücut ısısı insanlarınkinden daha yüksektir ve kendilerini serinletebilme yetileri daha düşüktür.
İnsanların tüm vücudunda ter bezleri vardır, fakat köpekler burunları ve ayak tabanları vasıtasıyla vücut ısılarını korumaya çalışırlar.
Aşırı sıcak havaya maruz kalan bir köpek yalnızca solumayla vücut ısısını ayarlamaya çalışır, ki bu aşırı sıcak bir havada yeterli olmayacaktır.
Aşırı sıcağa maruz kalan köpeğin beyin, kalp, ciğer ve sinir sisteminde çok kısa bir sürede hasar oluşabilmektedir.
Köpeğinizin sıcak havadan etkilendiğini nasıl anlarsınız?
Sıcak çarpması, sıcağa maruz kalan hayvanın en ölümcül durumudur. Vücut ısısındaki ani ve tehlikeli yükselmeden kaynaklanır.
Sıcak havalarda araba içinde bırakılan hayvanların ölüm sebebi de budur.
Köpeğinizin Aşırı Sıcaklama Belirtileri
- Çok hızlı nefes alıp verme
- Gözlerde donuklaşma
- Kusma, kanlı ishal
- Dil ve dişetlerinde renk farklılığı
- Sendeleme, tökezleme
- Güçsüzlük, yığılma
- Nabız ve kalp atışında yükselme
- Nöbet, kriz hali
- Salyada artış
- Bilinç kaybı
Sıcak araçların yanısıra tehlike oluşturan durumlar, havada bulunan nem oranı, içme suyu azlığı, obezite ve aşırı egzersizdir.
Ayrıca bazı hayvanlar sıcakla bağlantılı rahatsızlıklara daha açıklardır: Basık burun kedi ve köpekler, yaşlılar, yavrular, kronik sağlık sorunu olan veya hasta hayvanlar, sıcağa alışkın olmayanlar ve sıcak havada dışarda bırakılan her hayvan risk grubundadır.
İlgili yazı: “Sıcak Havalar Köpeğinizi Kaldırımda Gezdirmek için Tehlikeli mi?“
Köpeğinizi sıcakta güvende tutmanın yolları
- Asla ve asla hiçbir hayvanı bir arabada bırakmayın. Bir dakikalığına bile. Sıcak bir havada arabadaki ısı tahmin edemeyeceğiniz kadar hızlı yükselir ve çok tehlikelidir. Camların açık olmasının bir anlamı yoktur. Yaz günlerinde hayvanları serin, yanlarında su bulunan güvenli kapalı alanlarda bırakmalısınız: mesela EV.
- Köpeğinizi aşırı sıcak kaldırımda yürütmeyin. Unutmayın, hayvanlar hep çıplak ayak, ve patileri yanabilir. Bunun yanısıra sıcak zemin, zaten yere yakın olan hayvanlar için sıcaktan etkilenmelerini kolaylaştırır.
- Köpeğinizi günün en serin saatlerinde çıkarın. Yani sabah erken ve akşama doğru. Saat kaç olursa olsun mutlaka gölgede kalmaya özen gösterin ve süreleri kısa tutun.
- Her zaman taze içme suyu bulundurun. Aşırı sıcaklamanın yanısıra sıcak havanın risklerinden biri de dehidrasyondur. Evcil hayvanınızın ulaşabileceği yerlerde mutlaka serin ve taze su dolu kaplar bulundurmalısınız. Dışarı çıkarken de yanınıza almayı unutmayın.
Kediyle yaşayanların dikkatine!
Köpeklere nazaran kedilerin sıcaktan etkilenmeleri daha zordur. Fakat kedi besleyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli şey kedinin yüksekten düşme ihtimalidir.
Pencere ve kapılar açık da olsa önlem alınmalıdır.
Kediler akıllıdır, kolay kolay düşmezler; fakat dikkatleri, kuş ya da böcek gördüklerinde hemen dağılır, avcı yönleri ağır basar ve kazaların çoğu bunun sonucunda olur.
Ya da derin uyku sırasında pozisyon değiştirirken denge kaybetmeleri de mümkündür.
2 yorum
Geri bildirim Hayvanları sıcak havada arabada bırakan kadın tutuklandı - Patipedia
Geri bildirim Köpeğinizi güneşten korumak için 7 öneri - Patipedia