Köpeğinize mutlaka mikroçip taktırmalısınız. Bu basit, ucuz ve ağrısız bir işlem. Eğer bir gün köpeğiniz kaybolursa, çipli olması onun bulunma olasılığını çok büyük ölçüde yükseltir.
Bununla ilgili duygusal hikayeleri hepimiz zaman zaman okuyoruz, duyuyoruz. Ancak bu tabii ki %100 garantili bir süreç değildir ne yazık ki.
-
Mikroçip taktırmak kolaydır
Mikroçip, köpeklerin vücuduna, genellikle kürek kemiklerinin ortasına doğru, bir iğneyle yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğünde bir çiptir.
Veteriner hekim tarafından doğru uygulandığında acı ve ağrı vermez.
-
Mikroçip içine ihtiyacınız olan tüm bilgileri girebilirsiniz
Mikroçip 15 haneli bir numara barındırmaktadır ve bu numaranın yeryüzünde bir eşi daha yoktur. Bu tekrarlanmayan numara bir veri tabanına girilmekte ve can dostunuzla ilgili kimlik bilgileri burada kayıt altına alınmaktadır.
Tasmaya takılan künyeler kötü niyetli kişilerce kolayca sökülebilir, ancak çip çıkarılamaz ve yalnızca veteriner kliniklerinde bulunan elektronik bir okuyucu ile okunur.
-
Mikroçipteki bilgilerin daima güncel olmasına dikkat edin
Çip takıldıktan sonra köpeğinizin adı, sizin iletişim bilgileriniz, veteriner hekiminizin bilgileri gibi bilgiler yüklenebilir. Eğer bilgilerde bir değişiklik olursa çipe işlenmesi için gerekli işlemleri mutlaka yapın.
-
Mikroçip köpeğinizin bulunmasını kolaylaştırabilir
Birçok hayvansever, bir köpek bulduğunda yaptıkları ilk iş çipine baktırmaktır. Köpeğiniz kaybolduğunda eğer iyi niyetli bir kişi tarafından bulunduysa size ulaşması çip sayesinde an meselesidir. Bunu şansa bırakmayın.
-
Kontrol ettirin
Veteriner ziyaretlerinizde çipin doğru çalışıp çalışmadığını ya da okunup okunamadığını mutlaka kontrol ettirin.
Sık görülmese de çipler vücutta yer değiştirebilmektedir, yerini de öğrenin. Dilerseniz farklı bir yere giderek farklı bir cihazın okuyabilirliğini de test edebilirsiniz.
Tüm dünyada geçerli bir çip olduğundan emin olmalısınız.
-
Künyeyi ihmal etmeyin
Köpeğinizin çipi olsa da, tasmasını ve tasmasına taktığınız künyeyi asla ihmal etmeyin. Onu bulan kişinin çip konusundan haberi bile olmayabilir, ama künyeye mutlaka bakacaktır.
Künyede telefon numaranızın olması çok önemlidir.
-
Tedbirli olun
Köpeğinizi hiçbir zaman tasmasız, serbest bırakmayın. Uygun bir çevrede bırakırsanız, gözünüzü üzerinden ayırmayın.
Kapalı alanlarda ise çitlerin, duvarların arasında kaçış noktası olmadığından emin olun. Çünkü mikroçip de künye de köpeğinizin size döneceğinin garantisi değildir.
1 Yorum
Geri bildirim Taşınırken köpeğinizi rahatlatmanın yolları - Patipedia