Cuma , Nisan 26 2024

Hayvan deneyleri ve talihsiz Beagle’lar

Kediler, köpekler, tavşanlar, balıklar, fareler, kuşlar, maymunlar… Dünyada her yıl milyonlarca hayvan deneylerde kullanılıyor ve hayatlarını kaybedene kadar acı çekiyor. Bu yazıda deneylerde en sık kullanılan talihsiz köpek ırkı Beagle’ların sömürülmesinin nedenlerini araştırdık. Neden onlar?

Hayvan deneyleri

Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde, PETA’nın verilerine göre, her yıl 100 milyon hayvanın deney kurbanı olduğu tahmin ediliyor. Bu deneyler okullarda, hastanelerde, ilaç-kozmetik ve biyoteknoloji endüstrisindeki özel firmaların araştırma birimlerinde yapılıyor ve bu hayvanlar güneş bile görmeden, acı çekerek hayatını kaybediyor.

ABD Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, yalnızca kayıtlı birimlerde kullanılmış köpek sayısı 2016 yılında tam 60.979. Bu rakam Birleşik Krallık’ta ise 4.932, Almanya 4.491 ve 2014 yılında Fransa’da 2.852.

Deney yapan kurumlar köpekleri edinmek için yasal ya da olmayan birçok yönteme başvuruyor. Tesiste özel olarak üretim yapabildikleri gibi barınaklardan, üretim çiftliklerinden, internet üzerinden sahiplenerek, hatta hayvan hırsızlarından alabiliyorlar.

Foto: Independant

Neden Beagle?

Hayvan deneylerinde Beagle’ların kullanılması, boyutlarının ufak olması ve uyumlu mizaçları olarak gösteriliyor. Çok küçük ırklar testler için çok ufak, büyük ırklar ise başa çıkılması zor bulunmuş. Beagle dişilerinin diğer birçok ırka göre kolay bir hamilelik geçirmesi ve çok yavru doğurması da bu fikri perçinlemiş, hatta “ekonomik” bulunmuş. Aynı ırktan köpek seçmelerinin sebebi ise deneklerin ve dolayısıyla sonuçların “standart” olması. Bir diğer yoruma göreyse, tek bir ırkın kullanılması ile çalışanların algılarını yanıltıp “Beagle ile deney normal” diye düşündürüp, durumu “etik” zannetmeleriymiş. Algı yönetimi!?

Köpeklerin en yoğun kullanıldığı alan ise toksikoloji, yani zehir bilimi. Bu deneylerde hayvanlar çeşitli dozajlarda zehirlere maruz bırakılıyor. Evlerde kullandığımız ürünler, kozmetik gibi pek çok ürün, test aşamasında, solunum, enjeksiyon ya da cilde uygulama gibi yöntemler ile hayvanlara veriliyor. Yani bile bile zehirleniyorlar.

Hayvan deneyleri yasak değil mi?

Hayvan deneyleri henüz tam anlamıyla yasaklanmış değil, hatta birçok ülkede konu bile değil. New York Times’ın haberine göre Avrupa Birliği 2008 yılında hayvanlar üzerinde test edilmiş kozmetik ürün içeriklerini, sonra da 2013 yılında bu kozmetik ürünleri ve içeriklerinin AB ülkelerinde satışını tamamen yasakladı. Bu durumun özellikle Çin gibi ülkelerde üretilen ürünlerin önünü büyük ölçüde kestiği dile getiriliyor.

Ancak burada sözü edilen “kozmetik” ürünleri. Yani birçok endüstri için böyle bir yasak ne yazık ki halen bulunmuyor.

Hayvan deneylerine karşı ne yapabiliriz?

  • Bilinçli tüketici olmak ilk adım. Satın aldığınız her ürünü (temizlik malzemesi, makyaj ürünleri) araştırıp, hayvanlar üzerinde denenmediğinden emin olun.
  • Zıplayan tavşan logolu ürünleri tercih edin. Bu ürünler hayvanlar üzerinde test edilmemiştir.
  • Hayvan deneylerine karşı alternatif çözümleri destekleyin.
  • Başkalarına bu konuyla ilgili bildiklerinizi aktarın, paylaşın.
  • Hayvan istismarına karşı imza kampanyalarına katılın, güvenilir derneklere bağış yapın.
  • Bu yazıyı paylaşın.

Aşağıdaki videoda laboratuvardan kurtarılan Beagle’ların ilk kez güneş ve çimlerle tanıştığı anları izliyoruz:

Kaynaklar:
One Green Planet
BeaglePro
Occupy for Animals
Wikipedia

Bunlara da göz atabilirsiniz

California ‘petshop’larda satılan hayvanlara kurtarılmış olma şartı getiriyor

New York Times’ın haberine göre, ticari amaçlı hayvan üreticisi ve aracılarına bir darbe olarak, California’da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir