Tuesday , November 19 2024

Köpeklerde eşya kemirme sorunu ile nasıl başa çıkılır?

Eşya kemirme yavru köpekler için dünyayı keşfetmenin bir yolu gibidir. Diş çıkarma döneminde kemirme ağrı ve kaşıntıyı giderir. Kemirme davranışı yetişkin köpeklerde ise çeneyi güçlü tutmak ve dişleri temizlemek için önemlidir. Aynı zamanda sıkıntı ve endişe gibi durumları azaltmaya yarayan doğal bir eylemdir.

Köpeklerin evde ayakkabı, masa ayağı, çorap gibi eşyaları kemirmesi sık yaşanan bir sorundur. Köpekle yaşayan herkesin en az bir kere başına gelmiştir bu durum.

Geçen gün 9 aylık bir Golden Retriever’ın sahibi ile konuşuyorduk. “Köpeğim evi yedi” dedi. Fotoğrafları görene kadar abartıyor sanmıştım ancak manzara gerçekten durumun ciddiyetini kanıtlıyordu.

Böyle bir durumda ise suçlanacak en son birey köpekti.

Zarar verici kemirmeye neden olabilecek sorunları görün

Ayrılık anskiyetesi (endişe)

Ayrılık anksiyetesi nedeniyle etrafı kemiren köpekler genellikle yalnızca yalnız bırakıldıklarına bu eylemi gerçekleştirir.

Kemirmenin yanısıra ağlama, havlama, huzursuzluk, volta atma, eve çiş ve kaka yapma da görülen belirtiler arasındadır.

Bu durumla ilgili daha fazla bilgi için Ayrılık Anksiyetesi ile ilgili yazımıza göz atın.

Kumaş, oyuncak emmek

Bazı köpeklerde oyuncaklarını ya da evdeki kumaş eşyaları emme hareketi gözlenir.

Bazı uzmanlar bunun sütten erken kesilmenin (7-8 haftadan önce) bir sonucu olduğunu düşünürler. Bu emme davranışı uzun zaman zarfları içinde gerçekleşiyorsa ve o esnada köpeğin dikkatini dağıtmak neredeyse imkansızsa, davranışın kompülsif (takıntılı bir şekilde, zorlanımlı) olduğuna kanaat getirebiliriz.

Eğer durumun bu olduğuna inanıyorsanız bir davranış uzmanına danışmalısınız.

Açlık olabilir mi?

Bir köpek diyet döneminde bu davranışı sergiliyorsa, ek besin kaynakları arama güdüsüyle kemirmeye yönelebilir.

Özellikle yemekle ilgili ya da yemek gibi kokan eşyaları kemiriyorsa akıllara bu seçenek gelebilir.

Kemirme davranışı nasıl azaltılabilir?

Yavru köpeklerde kemirme

Yavru köpekler diş çıkarma ve keşif döneminde sık sık bir şeyleri kemirirler. Bu sebebin yoğunluğu 6 aya kadar sürebilir.

Yavru köpeğin zaman geçirebileceği ve kemirmekten hoşlanacağı, zararsız oyuncaklar bulmalısınız.

Diş çıkarma döneminde yavrulara özel dondurulabilen kemirme oyuncakları bu ağrı ve kaşıntıya iyi gelebilir.

Köpeğiniz eşyaları kemirmeye yöneldiğinde onu nazikçe kendi oyuncağına yönlendirmelisiniz.

Köpeklerin sakinleşmesine yardımcı oyuncaklar Pawtools’da!

Kemirme ve çiğneme köpeklerin doğasında var

Kemirme her yaştan köpek için çok normal bir davranıştır. Köpekler, kemik kemirerek saatler geçirebilir.

Bu aktivite onların çenelerini sağlam, dişlerini temiz tutar. Ayrıca eğlenirler. Hem zihinlerini meşgul eder hem de stresten arınırlar.

Önemli olan bu eğlencelerini eşyalarınızdan uzak tutmak için onlara kemirebilecekleri, hoşlarına gidecek oyuncaklar temin etmektir ve eşyalar yerine oyuncaklarını tercih etmelerini sağlamak da çoğu zaman biz insanlara düşer.

Neler yapabilirsiniz?

  • Evinizi köpeğiniz doğrusunu öğrenene kadar onun için güvenli bir hâle getirin. Değerli eşyalarınızı en azından bir süreliğine kaldırın. Kıyafet ve ayakkabılarınızı dolaplarda, kitaplarınızı yüksek raflarda, kirli çamaşırlarınızı kapalı bir sepette saklayın. Köpeğinize kemirme alışkanlığını oyuncaklarına yöneltmede başarılı olabilmesi için şans yaratın.
  • Köpeğinize kemirmesi için birden fazla oyuncak alın. Oyuncaklarıyla oynarkenki keyfini ve oyuncağın dayanma süresini gözlemleyerek ona göre seçim yapın. Aynı oyuncaktan sıkılıyorsa oyuncakları rotasyona sokarak sunun ve yalnızca güvenli oyuncaklar verin. Pişmiş kemik asla vermeyin! Neyin zararlı olabileceği konusunda endişeleriniz varsa veteriner hekiminize danışın.
  • Köpeğinize çiğnemesi için tüketilebilir doğal ürünler araştırın. (Kurutulmuş dana kulağı, gırtlak gibi.)
  • Günün hangi aralığında kemirmeye yatkın olduğunu gözlemleyip, o zaman diliminde oyalanması için ona bir puzzle oyuncak verin. Ya da kendiniz yapın! Örnekleri BURADA.
Foto: Baggy Bulldogs
  • Köpeğinizi kemirme davranışı kontrol altına alınana kadar sürekli gözlemleyin. İstemediğiniz bir şey çiğnemeye ya da yalamaya başladığında, hemen çiğneyebileceği bir şey verip onu sevin. Neyi kemirebileceğini anlamasını sağlayın. Eğer köpeğiniz ağzından bir şeyler almak istediğinizde diş gösteriyor ya da agresif tavırlar sergiliyorsa hemen bir köpek davranış uzmanına danışın.
  • Köpeğinizin yeterli egzersiz yaptığından emin olun. Uzun yürüyüşler ve keyifli oyun seanslarına ihtiyacı olduğunu unutmayın. Zihnini meşgul edecek ufak eğitim seansları da yapabilirsiniz. Özellikle eğer köpeğiniz gün içinde yalnız kalacaksa, öncesinde mutlaka kaliteli bir oyun ve yürüyüş sağlayın.
  • Neyi kemirebileceğini öğretirken onun aklını karıştırabilecek eşyalardan uzak durun. Örneğin eski bir ayakkabı ile oynatmayın. Onun yeni ve eski ayakkabı arasındaki farkı anlamasını beklemeyin.
  • Bazı köpekler kirli iç çamaşırları ile oynamayı severler. Bu sorunun çözümü kirli çamaşırların her zaman kapalı bir yerde tutulmasıdır. Aynı şey çöp kutuları için de geçerlidir. Bu hem köpeğinizin davranışını şekillendirmek hem de köpeğinizi olası tehlikeli atıklardan korumak için önemlidir.

Egzersiz azlığı ve zihinsel aktivite yetersizliği sorunlara yol açar

Bazı köpekler yeteri kadar zihinsel ve fiziksel aktivite alamazlar, bu da davranış bozukluklarına yol açar.

Sıkılmış köpekler kendilerini eğlendirmek için bir yol ararlar, bu da genellikle bir şeyler kemirme olur. İstenmeyen kemirme davranışlarını engellemenin yolu güzel bir zihinsel ve bedensel aktiviteden geçer.

Günlük olarak uzun yürüyüşlere çıkın, köpek parklarında başka köpeklerle oynatın, at-getir oynayın, akıl oyunlarını deneyin. Köpeğinizin fiziksel ve sağlık durumu uygunsan agility ve frizbi gruplarına katılın.

İlgili yazı: Köpekler için çeviklik ve beceri alıştırmaları (Agility nedir?)

Ne YAPMAMALISINIZ?

  • Asla köpeğinize zarar verdiği şeyi göstererek cezalandırmayın, vurmayın ve azarlamayın. Verdiğiniz ceza ile saatler (ya da dakikalar önce) kemirdiği şeyi bağdaştıramayacaktır.
  • Asla köpeğinizi uzun süreler kafesinde ya da başka bir yerde kapalı bırakmayın. Bu ona hiçbir şey öğretmez.
  • Asla kemirmeyi önlemek adına köpeğinize ağızlık takmayın. Bu sorunu çözmez.
Foto: Pinterest

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Reaktif Köpek Eğitimi: Daha Uyumlu Bir Hayat İçin Adımlar

Köpek sahibi olmak, hayatlarımıza sevgi ve mutluluk getiren özel bir deneyimdir. Ancak, her köpek kendi …

5 yorum

  1. Valla 5 aydan beri evin için de baktığım bir köpek vardı eşim bahçede bakmak için 1.5 aylık iken getirdi bende minicik diye bahçeye bırakmadım çişini ortalığa yapıyor kakasını ortalığa yapıyor hiç bir zaman beze yapmayı öğrenemedi yinede sabrettim artık dayanılmaz en kötü hareketler yapmaya başladı koltuklarımı kemirme ye başladı halılarımı kemirme ye başladı ve bu süreçte köpeğim 6.5 aylık oldu ama artık dayanamadım ve bahçeye bırakmak zorunda kaldım çünkü sabrımı tüketti artık bahçede bakacağım ona sonuçta yine gözümün önünde çalış didin al bir köpek bu eşyaları kemirsin diye mi maalesef dayanamadım bu kadar onun yerinin bahçe olduğuna karar verdim

  2. Benim köpeğimde şuan 9aylık ,17yaşında oğlum var hayvanları çok seviyor onun için sahiplendim sürekli istiyordu dayanamadım. Aldığımızda 4aylıktı zorda olsa pede çişini yapmayı öğrettik ama biz isteyken koltukları kemiriyor pedlerini parçalıyor evin altını üstüne getiriyor şuan berbat durumdayız. Napcaz bilmiyorum eşimle sürekli tartışıyoruz mamasını düzenli veriyorum kemiğini veriyorum oyuncakları var akşam oğlum gezdiriyor çok ilgileniyoruz ama bizde çalışıyoruz çok yoruluyoruz. Bu böyle nezamana kadar devam edecek bilmiyorum. Evim bahçeli olsa keşke ama değil apartman çok zor

    • Merhaba, bahsettiğiniz davranışlar normal yavru köpek davranışları. Ancak evin düzeni ve egzersizleri düzenleyerek sizi biraz rahatlatacak deneyimler aktarması için bir köpek eğitmeninden destek alabilirsiniz. Kolay gelsin 🙂 Yavru köpek bakımı zordur, biraz sabır 🙂

  3. Aresinannesi

    minyatür pinscherim 11 aylık fare gibi herşeyi kemiriyor dünya kadar oyuncağı var ama kemirmekten asla vazgeçmiyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *