Köpeklerde kalp hastalıkları ciddi sonuçlar doğurabilen, erken teşhis edilmesi ve önlem alınması gereken hastalıklardandır. Köpeğinizin kalbinde bir sorun olup olmadığını anlamak için bazı belirtileri gözden kaçırmamanız gerekir.
Öksürük
Öksürük köpeklerde hiçbir zaman normal olarak algılanmaz ve mutlaka bir veteriner hekim ziyareti gerektiğinin göstergesidir.
Kalp hastalıklarının fark edilmesinde en önemli belirtilerden biridir. Özellikle daha önce kalpte hırıltı olduğu belirlenmişse hiç vakit kaybetmemek gerekir.
Hızlı yorulma
Her köpeğin kendine has bir yorulma sınırı vardır ve bunu gözlemleyerek kolayca anlayabilirsiniz. Bu sınır günlük aktivite oranınıza göre yüksek ya da alçak olabilir.
Eğer köpeğinizle her zaman yaptığınız aktivitelerde çok çabuk yorulmaya başladığını sezerseniz, bir muayene randevusu almakta fayda vardır.
Hızlı nefes alıp verme, hareket etmek istememe bu belirtilerden sayılabilir ve kalbin zayıfladığının ya da bir sorun olduğunun işareti olabilir.
Solumada artış, nefes almada zorluk
Kalp hastalığı belirtilerinden bir diğeri de normalden daha sık nefes alıp verme olarak tanımlanabilir.
Özellikle yüksek aktivite halinde değil de dinlenme halindeyken nefes alıp vermede göze çarpan sıklıklar yaşanıyorsa, kontrol zamanı gelmiş demektir ve aksatılmamalıdır.
Özellikle hızlı ve derin olmayan nefesler risk sebebidir.
İlgili yazı: Köpeklerde sık görülen kalp hastalıkları
Göbek şişliği, iştah kaybı
Kalp kasının zayıflaması, kan akışının azalmasına ve karın bölgesinde sıvı birikmesine sebebiyet verebilir.
Özellikle karın/göbek bölgesinde görülen şişliklerin dikkatten kaçmaması önemlidir. Elbette bu durum farklı sebeplerden de olabilir, ancak kontrol edilmesine fayda vardır.
Bu şişliğe iştah kaybı da eşlik ediyorsa hiç vakit kaybedilmemelidir.
Davranış değişiklikleri
Köpeğinizdeki ani davranış değişikliklerini de görmezden gelmemelisiniz.
Depresyon, içe kapanıklık, güçten düşme, huzursuzluk, isteksizlik, saklanma gibi sorunlar da kalp hastalığı gibi sorunlar olduğuna işaret edebilir.
Bayılma
İlk başlarda çok sık görülmemesine rağmen, kırmızı alarm seviyesindeki belirtilerden biri bayılmadır. Bu bayılmalar genellikle nöbet şeklinde gözlenebilir.
Özellikle heyecanlanma sonrası görülen ve köpeğin hızlıca kendine gelmesiyle tanımlanan bu bayılmalar, çok acil veteriner hekim görüşü gerektirir.
Bu belirtiler en sık rastlananlardır ve köpeğinizi sürekli gözlemlemeniz, ona dikkat etmeniz önemlidir. Dengeli ve kaliteli beslenme ve düzenli egzersiz kalp hastalıklarını önlemede yardımcı olabilir.
Siz siz olun, periyodik veteriner ziyaretlerini atlamayın. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır!