Cuma , Eylül 13 2024

Eyvah! Köpeğim kokuyor!

Aslında bunda çok da şaşırılacak bir şey yok çünkü köpekler kokabilir ve bunun birçok nedeni olabilir. Köpek kokusu bazı ırklarda daha hafif, bazılarında ise daha yoğun olabilir. Hatta aynı ırkta çok farklı boyutlarda da olabilir. Peki köpekler neden kokar ve bu kokuyu hafifletmek için neler yapabiliriz?

Köpekler neden kokar?

Köpeklerin kokusu birçok etmene göre dönem dönem değişiklik gösterebilir. Bu durum oldukça normal sebeplerden olabileceği gibi, bazı sağlık ya da bakımla ilgili nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir.

Kulaktan gelen koku

Köpeklerin kulakları bakterilere karşı genellikle oldukça savunmasızdır; özellikle de sarkık kulaklı olanların. Bu nedenle olası kulak hastalıklarına karşı, arada bir köpeğinizle otururken kulaklarını koklamanızda ve sizi rahatsız eden bir koku varsa veteriner hekiminize danışmanızda fayda vardır. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar erken teşhis edildiğinde tedaviye hızlı yanıt verecektir. Hekiminizden evde yapabileceğiniz düzenli kulak temizliği ile ilgili bilgi almayı da unutmayın.

Deri hastalıkları ve alerji

Köpeklerin ciltlerindeki sorunlar koku olarak kendini gösteriyor olabilir. Yani başka bir deyişle koku, dermatit, piyoderma gibi bazı cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Pug, Pekingese, Bulldog gibi buruşuk suratlı köpeklerde ise kıvrımların temiz tutulması gerekir; aksi halde enfeksiyon oluşabilir ve kokuya sebep olabilir. Köpeklerin düzenli olarak taranmaları ve deri-tüy yapılarına uygun aralıklarla yıkanmalarına dikkat edilmelidir. Taramak ölü deri ve tüyleri temizlerken, çok sık banyo da köpeklerin cilt ve tüy sağlığı için iyi değildir.

Islak köpek kokusu

Köpekler yüzdükten hatta banyodan hemen sonra kokarlar. Bunun sebebi, American Chemical Society’nin açıklamasına göre, köpeklerin tüylerinde bulunan (ve bulunması normal olan) çeşitli mikroorganizmalardır. Bunlar kuruyken fark edilmezler ancak ıslakken kokuya neden olurlar. Kuruduktan sonra kokunun geçmesi beklenir.

Anal keseler

Köpeklerin anüsünde anal keseler, salgı bezleri bulunur. Bunlar jel kıvamında bir sıvı salgılar ve kokusu oldukça keskindir. Normal şartlarda bu salgının bir kısmı kaka yaparken vücuttan atılır, ancak aksi durumlarda -veteriner hekim uygun gördüğü takdirde- bu kesecikler düzenli olarak boşaltılır ve koku minimalize edilir. Bazı durumlarda anal kese enfeksiyonu da görülebilir. Eğer köpeğiniz sürekli poposunu kaşımaya, yalamaya, yere sürtmeye çalışıyorsa ve anüs bölgesinden ağır bir koku yayılıyorsa bir veteriner hekime danışmalısınız.

Gaz çıkarma

Bazı köpekler öyle bir gaz çıkarır ki, deyim yerindeyse kaçacak delik ararsınız! Eğer bu durum köpeğiniz için alışılmadık bir durumsa, yememesi gereken bir şey yemiş olabilir ve durumunun iyi gözlenmesi gerekir. Gaza neden olan etmenlerden en sık rastlananlar beslenmede değişiklik, hazım sorunları, kabızlık, ishal, süt ve süt ürünleridir. Yemek artıkları, aşırı yapay gıdalar ve düşük kaliteli mamalar köpeğin sağlığı açısından risklidir. Köpeklerin yaş, boyut ve ırklarına göre uygun ve iyi kalitede mamalarla beslenmeleri çok önemlidir.

Ağız kokusu

Köpeğinizin nefesini koklayın. Normal ağız kokusundaki ani değişiklikler enfeksiyon habercisi olabilir. Hatta böbrek hastalıkları ve diyabetin de belirtileri arasında ağız kokusu sayılmaktadır. Ağız kokusunu azaltmak için iyi kalitede bir mama kullanmalısınız. Diş ve diş eti hastalıklarından korunmak ve bu nedenle oluşabilecek kokulara engel olmak için ise köpeğinizin dişlerini fırçalamalı, ona dişleri temizlemeye yardımcı olan kemirme oyuncakları vermeli ve ağız sağlığına özen göstermelisiniz. Onların da ağzında plak ve tartar gibi oluşumlar olabileceğini unutmayın.

Ev düzeni ve temizliği

İnsanlarda olduğu gibi köpekler de halı ve zemine ölü deri ve tüy bırakabilirler. Bu nedenle evin sık sık elektrikli süpürge ile süpürülmesi ve torbasının her seferinde boşaltılması evde kokuyu engellemek için önemlidir. Koltukların değiştirilebilir ve yıkanabilir kılıflarının olması da sizi büyük bir dertten kurtaracaktır. Köpeğinizin sürekli yattığı bir koltuk varsa, oraya kendisine özel bir örtü örterek sık sık yıkayabilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeğiniz İçin En İyi 5 Ekipman ve Oyuncak

Köpeğinizin sağlığı, mutluluğu ve güvenliği, onun iyi bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biridir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir