Köpekleri neden bu kadar çok seviyoruz? Köpeklerin dünyası ve köpeklere karşı olan sevgimizin nedenleri saymakla bitmez tabii, ancak hemfikir olacağımız birkaç ana neden burada!
Aşk hormonu oksitosin
Oksitosin hormonu, diğer fiziksel etkilerinin yanısıra, annelik bağı, güven ve fedakârlığın simgesidir. Bir insan sevdiği birini gördüğünde oksitosin seviyesi %40-60 oranında artar.
Dr Paul Zak ise yaptığı deneyde köpeklerden aldığı salya örneğini oyundan önce ve sonra analiz eder. Köpeklerin oksitosin seviyeleri, insanlarıyla oynadıkları oyunun ardından %57,2 artmıştır.
Yapılan başka bir araştırmada ise, köpekleriyle göz teması kuran insanlarda, bebekleriyle iletişim kurmakta olan insanlardaki hormonların aktive olduğu gözlenmiştir.
İlgili yazı: Köpekler hangi duyguları hissedebiliyor?
Hem ilaç hem terapi
Köpekler insanlarını mutluluk ve sevgiyle beslerler. İnsan psikolojisinde köpeklerin yeri bambaşkadır. Kanser gibi hastalıklarla savaşan insanlara doktorların köpeklerle vakit geçirmesini önerdiği bile olur. Bunun yanında köpeklerle yaşayan insanlarda özgüvenin arttığı, kolesterol seviyesinin düştüğü ve stresin önemli ölçüde azaldığı görülür.
Duygularımızı anlarlar
Köpekler insanların hislerini anlayabilir, biz üzgün olduğumuzda bizi neşelendirmeye çalışırlar. Bu anlamda ânı yaşamayı iyi bilen köpekler çoğu zaman bizi aydınlığa çıkarırlar. Onlarla yaptığınız yürüyüşlerde dikkat edin, onlar daima yaşadıkları ânın keyfini çıkarırlar ve sizi de kendi dünyalarına çekme yetenekleri yadsınamaz.
Daha iyi bir insan olmayı öğretirler
Köpeklerin dünyasında kariyer, para, ünvan gibi şeyler yoktur. Onlar bizi biz olduğumuz için severler. Köpeklerin yanında rol yapmamıza gerek yoktur, çünkü onlar için yanlarında olmamız ve onları sevmemiz yeterlidir. Köpekler kin tutmaz, affedicidirler. Yalan nedir bilmezler, dürüstlerdir. İnsan dünyasının karmaşıklığından sonra köpeklerin basit ama güzel dünyası herkese iyi gelir.
Aslında nedenleri saymakla bitmez, peki siz neden köpekleri bu kadar çok seviyorsunuz?
Buna da göz atabilirsiniz: Köpekle Yaşam Derneği kurucu üyesinden: “Köpek korkumu nasıl yendim?”
1 Yorum
Geri bildirim Köpekler hangi duyguları hissedebiliyor? - Patipedia