Sosyal Köpek Sınavı, öncelikle köpek sahiplerinin köpekleriyle sosyal yaşamda rahatsızlık vermeden ve rahatsız olmadan bulunmalarını test eder.
Türkiye’de Sosyal Köpek Sınavı, Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) tarafından yapılmaktadır.
Sınavın tamamı sevk kayışı ile yapılır.
12. ayına girmiş köpekler sınava katılabilir.
Sınava KIF veya FCI Secereli ve KIF söykütüğüne kayıtlı tüm saf ırklar ve ırk olarak kabul edilmeyen tüm köpeklere açıktır.
Sınava girecek tüm köpekler mikroçiplendirilmiş olmalıdır. Sınav öncesi mikroçip kontrolu yapılacaktır.
Sınav puanlama usulüne göre değil, sınav sonunda yapılan değerlendirmeye göre “Geçti-Kaldı” şeklinde yapılacaktır.
Sınav sonucu başarılı olan köpeklere Sosyal Köpek Sınavını başarıyla bitirmiştir şeklinde sertifika verilecektir.
Sınavlar KIF ve/veya FCI tarafından yetkilendirilmiş hakemler tarafından yapılacaktır.
Aşağıda Bölüm A ve B’de belirtilen parkur’un şekli ve uygulamaların sırası aynı amaca hizmet etmek ve aynı gözlemlerin yapılabileceği kaydı ile Hakem tarafından değiştirilebilir. Ayrıca Hakem gerekli gördüğü taktirde bazı köpekleri detaylı teste tutma hakkına sahiptir.
Bölüm A – İtaat
1. Sevk kayışlı takip
İdareci hakemin onayıyla belirlenen paternde normal, hızlı ve yavaş bir şekilde yürümelidir. Köpek sahibinin sol tarafında ne geride ne de önde ve yakın bir şekilde sahibini çekiştirmeden yürümelidir. Sevk kayışı gevşek yere doğru U şeklinde salınmalıdır. Sevk kayışında stres olmamalıdır. Sevk kayışı daima sol elde olacaktır.
2. Otur
Başlangıç noktasında idareci köpeğini oturtup köpeğinden 10 adım uzaklaşacak ve değerlendirmecinin onayıyla köpeğinin yanına dönecektir İdareci köpeğin yanından ayrılırken İkinci bir bekle komutu verebilir.
3.Uzun Yat
Başlangıç noktasında idareci köpeğini yatırıp köpeğinden 10 adım uzaklaşacak ve değerlendirmecinin onayıyla köpeğinin yanına dönecektir. İdareci köpeğin yanından ayrılırken ikinci bir bekle komutu verebilir.
Bölüm B – Trafik testi
Dikkat dağıtıcılı çevrede köpeği trafikte karşılaşması muhtemel canlı ve cansız objelerle karşılaşması ve göstermiş olduğu tepkilerin değerlendirilmesi.
1. Çim biçme makinası, Hilti ya da muadili bir iş aleti ile çalışan kişinin yanından geçiş
2. Belirlenmiş istikamete doğru giderken karşı istikametten koşan insanları geçiş
3. Belirlenmiş istikamete doğru giderken karşıdan gelen bisiklet sürücüsünün yanından geçiş
4. Belirlenmiş istikamete doğru giderken karşı istikametten gelen taşıtın köpek ve sahibinin hizasına gelmeden yavaşça durması ve adres vs.. sorması.
5. Yabancı birinin köpek idarecisiyle tokalaşması
6. Seslere duyarlılığın test edilmesi. Köpek sese ilgi gösterebilir fakat korkmamalı ya da agresyon göstermemelidir. İş makinası, siren, korna zil vs..
7. Görsel uyarılara karşı duyarlılığın test edilmesi. Şemsiye vs..
8. Kıyafetlere karşı duyarlılığın test edilmesi. Değişik üniformalar, Çöpçü, dilenci, palyaço kıyafetleri kullanılabilir.
9. Köpek/ler idarecisi tarafından bir ağaca, çite, duvara ya da herhangi bir yere bağlanır. İdareci köpeğin göremeyeceği bir yere gizlenir. Göz kontağı olmamalıdır. Köpek oturabilir, yatabilir. Ayakta durabilir! Köpeğin ya da sınavdaki diğer köpeklerin önünden başka bir köpek başka bir idareci tarafından geçirilir. Köpek/ler geçiş yapan köpeğe agresyon göstermemelidir.
10. Trafik testi sona erdiğinde idareciler köpekleriyle birlikte hakeme doğru gider, önünde dururlar ve hakemin elini sıkarlar. Köpek hakeme agresyon göstermemelidir!
Başvuru ve daha detaylı bilgi için: KIF
Telefon | : | 0 (216) 909 14 68 – 909 14 77 |
Faks | : | 0 (216) 969 68 75 |
: | info@kif.org.tr |
2 yorum
Geri bildirim Etkinlik: Sosyal Köpek Sınavı ve BH Sınavı | 23 Temmuz 2017, İstanbul - Patipedia
Geri bildirim Köpeğinizi eşleştirmeden/çiftleştirmeden önce sormanız gereken sorular - Patipedia