Çarşamba , Nisan 17 2024

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları

Köpeklerde diş eti hastalıkları, bir veya birkaç dişin destekleyici ve besleyici yapısında meydana gelen enfeksiyonlardan oluşur. Günümüzde köpeklerde en sık görülen hastalıklardan biridir.

Yemek parçacıkları ve bakterilerin diş eti çizgisine yerleşmesine izin verilirse, plak meydana gelir.

Bu da salya ve çeşitli minerallerle birleşince diş taşı oluşur. Bu oluşumun sonucunda diş etlerinde oluşan iritasyon da jinjivit adı verilen diş eti iltihabına yol açar.

Jinjivit, dişeti ile diş sınırındaki yoğun kızarıklıkla kendini gösterir ve periyodontal (diş etiyle ilgili) hastalıkların erken safhasıdır.

Bir süre sonra diş taşı, diş etinin altında kendine yer açarak, diş ve dişetinin birbirinden ayrılmasına sebep olur. Bu boşluklar dişlerin altında oluşan bakterilerin üremesine ev sahipliği yapar.

Bu sürecin sonunda, geriye döndürülemeyecek dişeti hastalıkları oluşmuş demektir ve sonucunda diş kaybı, kemik ve dokularda tahribat ve oluşan boşluklarda kanlı irin gözlenir.

riverstoneanimalhospital
Periyodontal hastalıkların safhaları //  www.riverstoneanimalhospital.com
  • Dişeti hastalıkları her yaşta kedi ve köpekte görülebilir, ancak belli bir yaşın üzerindekilerde daha sık rastlanmaktadır.
  • Bu tip hastalıklar genellikle dişlerden birinde başlar ve tedavi edilmezse yayılır. Yavaş yavaş diş ve dişetlerini sarar ver diş kayıplarına yol açan ciddi sonuçlar doğurur.
  • Sık dişli küçük ırk köpeklerde görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Besin dengesizliği ve yetersizliği de bu hastalıklara yol açabilmektedir.
lovethatpet
www.lovethatpet.com

Teşhis ve tedavi

  • Teşhis koymak için diş ve dişeti arasındaki boşlukların ve diş taşlarının incelenmesi gerekir. Ciddi durumlarda diş ve kemiklerin görüntülenmesi için röntgen çekilmesi ihtimali de vardır.
  • Diş eti hastalıklarının ilk safhalarında plak oluşumunun engellenmesi ilk hedeftir.
  • Köpekler için özel üretilen diş macunu ve diş fırçalarıyla düzenli olarak ağız içinin fırçalanması ve temizlenmesi önerilir. Durumun ciddiyetine göre veteriner hekimler tarafından uygulanan profesyonel temizlik de yapılabilir.
  • Hastalığın daha ileri safhalarında tedavi, dişeti ve dişlerin arasında oluşan boşlukların uygun antibiyotiklerle temizlenmesini içerir.

Alınabilecek önlemler

  • Düzenli diş ve ağız temizliği
  • 6 ayda bir veteriner kontrolü
  • Oral hijyenin sağlanması
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme
mercola
Mercola

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

3 yorum

  1. off of 🙁 malesef yasklasık 6 aydır bızımle olan subatta 14 yasına gırecek olan kızım pukide de cıddı dıs problemlerı var(4. asama ve cıddı ıltıhap) detaylı testlerı yapılmadı ancak veterınerımız korkmamamız gerektıgını soylesede bız cok korkuyoruz :/ 🙁
    puki 7 kg gunde yarım sarımsak ve bır cay kasıgından bırazcık daha az sırkeyle-elma sırkesı- dıs etı rengımız kan kırmızısınden pembeye dondu-yaklasık 1 haftada- su anda sırke veremıyoruz cunku bıttı, almayı hep unutuyoruz ancak kısa surede alacagız gunde yarım sarımsaga devam,sırke aldıgımızda sırkeyede devam edecegız…

  2. off of 🙁 malesef yasklasık 6 aydır bızımle olan subatta 14 yasına gırecek olan kızım pukide de cıddı dıs problemlerı var(4. asama ve cıddı ıltıhap) detaylı testlerı yapılmadı ancak veterınerımız korkmamamız gerektıgını soylesede bız cok korkuyoruz :/ 🙁
    puki 7 kg gunde yarım sarımsak ve bır cay kasıgından bırazcık daha az sırkeyle-elma sırkesı- dıs etı rengımız kan kırmızısınden pembeye dondu-yaklasık 1 haftada- su anda sırke veremıyoruz cunku bıttı, almayı hep unutuyoruz ancak kısa surede alacagız gunde yarım sarımsaga devam,sırke aldıgımızda sırkeyede devam edecegız…
    https://www.instagram.com/4pets1mom/
    https://www.facebook.com/pukithecavaliermixand3cats/?ref=hl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir