Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Köpeklerin Çılgın Karşılamalarının Bilimsel Tarafı • Patipedia
Saturday , November 23 2024

Köpeklerin Çılgın Karşılamalarının Bilimsel Tarafı

Köpekler neden sahipleri eve dönünce çılgına döner? Köpeklerin çılgın karşılamalarının bilimsel tarafı DNA’larında ve beyinlerinde saklı.

Seyahatten, işten hatta çöp atmaya döndükten sonra bile köpekler sahiplerini bol bol salya ve kuyruk sallamayla karşılarlar. Ama neden? George Dvorsky’ye göre bunun nedeni hem beyinlerinde hem de DNA’larında saklı.

Çoğu köpeğin bu coşkusu ataları olan kurtlardan gelir. Kurtlar birbirlerini çoğu zaman, sosyal bağlarını gösteren ve av dönüşü ne yakaladığını anlamaya yarayan yüz yalama eylemiyle karşılarlar.

Kurtlar yeni şeylere karşı oldukça şüpheci yaklaşırlar, buna karşın köpekler çok daha abartılıdırlar.

Dvorsky’nin söylediğine göre en sosyal kurtlar bundan 10.000 – 15.000 yıl önce insanlar tarafından evcilleştirilenlerdi.

İlgili yazı: Köpekler Hangi Duyguları Hissedebiliyor?

DNA açıklamasının yanısıra bir şey daha bu heyecanlı karşılamaları açıklar: Beyin. Köpekler insan kokularını ayırt edebilirler ve tanıdık kokuları hatırlarlar.

Beyin görüntüleme araştırmalarında görülmüştür ki, köpek sahibinin görüntüsü beyinde ödülle aynı bölgeleri uyarmaktadır. (İnsanlar arkadaşlarını gördüklerinde de aynı görüntü oluşur.)

Bu açıklamalar köpeklerin sahiplerini karşıladıkları videoların Youtube’daki yoğunluğunu da açıklar:

Son zamanlarda keşfedilen bir bulguya göre insanlar ve köpekler bir özelliği daha paylaşıyorlar.

Birbirlerinin gözlerine baktıklarında, beyin, oksitosin hormonu salgılıyor.

Birçok cinsteki sosyal bağlarda bu gözlemlenir, fakat en çok anne ve bebek arasında görülür. İnsanlar tarafından yetiştirilse bile bir kurtta bu oksitosin salgısı gözlenmez.

Tabii ki bütün köpekler farklı ve bu karşılama ritüelleri de değişiklik gösteriyor.

Sahiplerinden ayrılmaya alışkın olmayan köpekler daha fazla tepki verebiliyorlar.

Ne olursa olsun, köpeklerin de insanların onları gördüğündeki kadar keyif aldıkları çok açık.

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Sokak köpeklerine yönelik linç ve nefret kampanyasına son verilsin!

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, bugün Beyoğlu’nda düzenlediği basın toplantısında, 4 Ocak’ta Kayseri’de bir çocuğun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *