Köpeklerin gözünde çapaklanma ve göz akıntısı sık görülür. Alerjik akıntı ya da göze kir, toz kaçması gibi basit bir sebeple olabileceği gibi, ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir.
Sarımsı akıntı değişik biçimler almaya başladığında ya da gözün kendisinde bulutlanma, şişme, içeri doğru çekilme gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkmaya başladığında, durum tedavi edilmesi gereken bir hâl alıyor anlamına gelir.
Köpeklerin gözleri, onları enfeksiyon ve göze kaçan çeşitli şeylerden temizlemek için doğal olarak gözyaşı üretir.
Bazı ırkların gözleri diğerlerine göre daha fazla ya da daha az gözyaşı üretiyor da olabilir, ki bu medikal bir problem olarak ele alınmaz.
İnsanlar gibi pek çok köpek de alerji sorunları yaşayabilir. Bunun sonucunda da göz akıntısı ve kızarıklık görülebilir. Böyle durumlarda steril bir göz temizleyici onları geçici olarak da olsa rahatlatabilir.
Pawtools oyun ve oyuncaklarını gördünüz mü?
Köpeklerde göz akıntısı ve çapaklanmanın nedenleri
-
Alerji
Köpeklerin de çimene, polene ve toza alerjisi olabilir ve fiziksel reaksiyon gösterebilirler. PetMD’ye göre, Terrier, Setter, Retriever ve basık burunlu ırklar olan Bulldog ve Pug’lar alerjilere daha yatkın oluyor.
Alerji belirtileri:
- Kaşıntı ve göz akıntısı
- Kızarıklık ve tahriş
- Kusma
- Hapşırma
- Horlama (tabii normalde horlamıyorsa)
- Aşırı kaşınma
- Pati yalama/çiğneme ve patilerde şişme
-
Konjunktivit
Bazı çapaklanmalar sıradan göz akıntısı ve uyku sonrası çapaklardan farklıdır. Eğer köpeğinizin gözünde kızarıklık ya da iltihaplanma belirtisi gösteren çapak farkederseniz derhal bir veteriner hekime danışmalısınız.
Bakteriyel ya da viral olabilen konjunktivit, gözün içindeki zar tabakasındaki iltihaplanmadan kaynaklanan bir göz hastalığıdır. Gözlerdeki kızarıklık, yangı ya da göz kısma ve gözü patileme/kaşıma bu hastalığın habercisi olabilir.
-
Epifor [Epiphora]
Epifor, gözlerin aşırı derece sulanmasına verilen addır. Gözlerin etrafındaki sürekli yaş, göz altındaki kahverengi lekeler ve koku ya da deri iritasyonu bu anomalinin belirtileridir.
Açık renkli köpeklerde bunu farketmek daha kolaydır, ancak koyu renk bir köpeğin de gözlerini sildiğinizde kahverengi leke görüyorsanız, onu gözlem altında tutmakta ve veterinerinize danışmakta fayda var.
-
Keratoconjunctivits Sicca (Kuru Göz Sendromu)
Kısa adı KCS olan bu göz hastalığı, gözün yeterli miktarda gözyaşı salgılayamamasıyla oluşur. Gözyaşı bezi travma, enfeksiyon ya da benzeri sebeplerle görevini yapamaz.
Kuru göz sendromu belirtileri sarı akıntı, göz çevresinde yangı, sürekli göz kırpıştırma ya da göz kapaklarının şişmesi ile açıklanır. Bu göz hastalığında kornea risk altındadır.
Aynı zamanda göz enfeksiyonları ve korneada hasara da yol açabilir. Bu belirtilerden herhangi birini görüyorsanız hekiminize danışmalısınız. Aksi takdirde KCS, görme bozukluklarına kadar gidebilen bir hâl alabilir.
-
Glokom
Glokom, Poodle, Chow Chow ve Cocker Spaniel gibi ırklarda sık görülen bir göz hastalığıdır. Göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesidir.
Birincil Glokom, gözün akamayarak, sıvının içerde kalmasıyla oluşur. İkincil Glokom ise gözde enflamasyon ya da göz kanseri gibi bir çeşit travma sebebiyle oluşur.
Glokom belirtileri
- Sürekli göz kırpma
- Gözün şişmesi ya da büyümesi
- Gözde yüksek basınç/tansiyon
- Bulutlanan göz
- Göz bebeklerinde irileşme
- Görme bozuklukları
Acilen bir hekime danışın!
Köpeğinizin göz akıntısını kontrol altına almak için, göz kenarlarındaki tüylerin kısa kesilmesini sağlayın.
Şampuan, pire ilacı ve toz gibi rahatsız edebilen dış etkenlere karşı dikkatli olun.
Düzenli olarak yumuşak bir havluyla göz kenarlarını temizleyin.
İlgili yazılar:
- Köpeklerde göz hastalıkları: Arpacık
- Pekingese’lerde sık görülen göz hastalıkları
- Köpeklerde göz tansiyonu – Glaukoma
Göz hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir veteriner hekim önerisi olmadan ise hiçbir ilaç ve tedavi yöntemine başvurmayın.
Merhabalar benim köpeğimin İki senedir gözleri ağlamış gibi oluyor göz pınarlarında göz yaşı lekesi var fakat bu sene hem çapak hem göz yaşı var göz şekilindede bozulma var kan çanağındaki gibi gözleri ve göz bebekleri kaymış gibi benim köpeğim insanlara hiç güvenmiyor benimle göz göze gelmek istemiyor gözlerini görmemi istemiyor kendini sevdiriyor gözlerini kapatıyor çok dikkatli bakarsam hırlıyor kaçıyor korkudan hiç birşey yapamıyorum kafadan darbe alıyor tabi bir iki kere Kangal köpekle kavga etti suratı şişti ben antibiyotikle iyileştirdim ama vete götürmek mümkün değil evde yanımda yatıyor ama bahçede yuvası var kışın eve alıyorum sürekli uyuyor 8 yaşında var erkek pitbul kurt kırma beni çok seviyor ben onu yaralı inen aldım baktım ama bir yerine ilaç süremezsin ancak ağızdan ilaç verebilirim yardım istiyorum ne yapabilirim.
Merhaba, vakit kaybetmeden bir veteriner hekime gitmelisiniz. Göz hastalıkları körlüğe kadar ilerleyebilir. Geçmiş olsun.
1. Kopek sahibine guven duymali, bunun icin yavas yavas hayvaninizin guvenini kazanmalisiniz ve elinizle muayene yapabilmeli , yaralanmalarda yarayi temizleyebilmeli ve ilac surebilmelisiniz. Ateşine bakabilmeli, hatta deri alti igne bile yapabilmelisiniz. Her küçuk rahatsizlikta veterinere goturmek hem zahmetli hemde masrafli olur.
2. Kopeginizi tasmasiz gezdirmeyin, araba çarpar, kavga eder vb. Kavga sirasinda kafadan isirilip, darbe aldiysa, kafasina ser bir cisimle vurulduysa goz arkasinda sivi birikmesi / enfeksiyon veya bir kutle olusmus, gozlere baski yapiyor olabilir. Antibiyotik ile tedavi ettiginize emin misini? hangi antibiyotik, nekadar sure ile verdiniz.
3. Vet’e goturmek mumkun degil derken nedenini açiklamamissiniz. Kopeginiz cok hircinsa piyasada ve vetlerde cok ucuza sakinlestirici ilaclar var bu sekilde goturebilirsiniz.
4. Tarif ettiginiz bulgular ciddi bir rahatsizliga isaret ediyor acilen bir veterinere gostermelisiniz 2 senedir diyorsunuz bu çok uzun bir süre, bukadar cok seviyorsaniz biraz fedakarlik yapmaniz gerekiyor.
Merhabalar 16 aylık bir golden köpek sahibiyim,
Gayet sağlıklı olan köpeğim geçtiğimiz günlerde kampa gittiğim için onuda götürdüm, dönüceğim gün gözlerindeki sulanma ve çapaklanmayı farkettim, daha öncede çapak oluyordu ama ufak tefek nadir olurken orman dönüşünden sonra günde 4 kere temizliyorum ve cok çapak yapmaya başladı ve sarı sarı çapak yapıyor göz içine kadar. hareketleri değişti uysal olan köpeğim söz dinlememeye başladı ufacık bişeye havlar oldu ( kolay kolay havlamaz) sürekli gittiğim veteriner biraz uzak olduğu için herşeyde de gitmek istemiyorum. ama içim rahat değil, ormanda gözüne gelen çalı veya dikendir diye düşünüyorum veya topraktan olan bir alerji, sizce ne yapmalıyım.
Merhaba, acilen veteriner hekime danışmalısınız. Medikal problemler de davranışlara etki eder. Köpeğiniz size rahatsız olduğunun sinyalini veriyor olabilir.