Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Kardeş Köpek Sendromu ve Kardeş Köpekleri Beraber Yetiştirmenin Riski • Patipedia
Saturday , November 23 2024

Kardeş Köpek Sendromu ve Kardeş Köpekleri Beraber Yetiştirmenin Riski

Mini American Shepherd puppiesKöpek davranış bilimciler, eğitmenler, üreticiler ve barınaklar kardeş köpek yavrularının aynı anda sahiplenilmemesi konusunda tavsiye veriyorlar. Kardeş köpek sendromu nedir?

Anekdotsal verilere göre, iki kardeş beraber büyüdüklerinde kritik gelişme dönemlerinde davranış problemleri görülme riski yükseliyor.

İki kardeş köpeğin arasındaki bağ derin ve kuvvetli olduğu için, kritik gelişme dönemlerinde insan ve diğer köpekler ile iletişim kurma konusunda ve yeni bilgileri hazmetme konusunda güçlük yaşıyorlar.

Tabii ki, her beraber büyüyen kardeş köpeklerde bu sorunlar olacak değil, fakat iki kardeş köpeği aynı anda büyütmenin bazı riskleri var.

Kardeş Köpek Sendromu Belirtileri

Yabancı insanlar, köpekler ve yeni olan deneyimler (neofobia); kısa dönemlik bile olsa ayrı kalmada endişe ve huzursuzluk; ve en basit komutları dahi öğrenememe beraber yetişen kardeş köpeklerde görülebilecek davranış bozukluları arasında yer alıyor.

Bazı durumlarda, iki köpek aralıksız kavga edebiliyor.

Veteriner ve köpek davranış bilim uzmanı Dr. Ian Dunbar bu durumu şöyle açıklıyor:

“Kardeş köpeklerin beraber yetişmesi bir felaket ile sonuçlanabilir çünkü kardeşler diğer köpeklere ve insanlarla sosyalleşmede zorlanırlar.

Kendi aralarındaki bağ çok kuvvetli olduğu için, sahipleri ile bile yeterince bir ilişki kurmak zor olur. Kardeş köpek sendromu sırasında sahipleri iki kardeş arasındaki iletişimin dışında kalabilir.

İki kardeş köpek en çok birbirleri ile iletişim kurdukları için eğitim vermek güçleşir, çünkü kardeşler her zaman bir diğerinin dikkatini dağıtır.

Benzer enerjiye sahip oldukları için ikisinin de ayrı ayrı eğitilmesi gerekir. Birçok köpek sahibinin tutumu da bunu etkiler.

İki köpeğin bir arada olmasının yeterince bir sosyalleşme olduğunu sanarak, onları diğer deneyimlerden mahrum ediyorlar ve köpekler 5-6 aylık olduklarında ve yabancı bir köpekle karşılaştıklarında panikliyorlar”.

Playful Bulldog pups, 11 weeks old

Sadece kendi cinsi ve yaşıtı ile oynamayı ve iletişime geçmeyi öğrenen iki kardeş köpek, başka bir cins köpek veya daha yaşlı bir köpek ile deneyimleri olmadığı için karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini bilmezler.

Birlikte büyüyen ve aynı ortamda yaşayan iki kardeş duygusal olarak birbirlerine o kadar düşkün olabilirler ki, kısa ayrılıklar bile şiddetli stres yaşamalarına sebep olabilir.

Kardeş Köpeklere Öneriler

Eğer davranış bozuklukları ilk günlerden farkediliyorsa, Dr. Dunbar’ın önerisi iki kardeşin ayrılarak farklı evlerde yaşamlarına devam etmesi yönünde.

Sahipler iki kardeş köpeği bir arada büyütmeye kararlılar ise davranış bozukluklarının görülmemesi için bazı hususlara dikkat etmeleri gerekir.

Kendi kendilerine kalabilme yetilerini geliştirmek için, iki yavru gün içinde vakitlerinin önemli bir bölümü ayrı geçirmelidirler.

Bu da demektir ki, yavru köpekler yemeklerini ayrı yiyecekler, yürüyüşlere ayrı çıkacaklar ve eğitimlerini ayrı yapacaklar.

Her iki yavrunun da kendine ait kafesi yahut yatağı evin farklı köşelerinde bulundurulmalıdır.

Hatta veterinerlere varsa eğitmenlerine bile ayrı ayrı gitmelidirler ki, birbirlerine aşırı düşkün olmadan bu deneyimleri yaşayıp normal karşılamaya alışsınlar.

Lakeland Terrier x Border Collie, Henry, pulling his older sister, Bess's tail

“Ayrı ama eşit davranış” gerektiren bu düzen aslında iki kardeş yavruyu beraber sahiplenmedeki amacın tersine bir haraket oluyor ama sağlıklı büyümeleri için şart.

Bir yavru köpeğin kendi başına mutlu olması ve kendine yetiyor olması başarması gereken davranışlardan ilkinde yer alıyor.

Genetik, ilk hayat deneyimleri ve sahiplerin tutumları gibi köpek davranışını etkileyen bir çok faktör var. Ve her beraber büyüyen kardeş köpekte istenmeyen davranışların olacağına dair bir çıkarım yapmak söz konusu değil.

Fakat eğer köpek sahipleri, iki kardeş köpeğe sekiz ayaklı tek bir köpekmiş gibi yaklaşırlarsa, sorunların çıkma olasılığı daha yüksek.

Genel olarak davranış bilimcilerin tavsiyesi, köpeğiniz ile yapmanız gereken eğitim ve sosyalizasyon çalışmalarınız tamamlandıktan sonra, ikinci bir köpek alınması gerektiği yönünde.

Böylece iki köpek birbirinden farklı evrelerde olucaktır ve yaşlı olan köpek genç olana bir öğretmen gibi hayat yoldaşı olacaktır.

Jeff Stallings, CPDT-KA | Better Nature Dog Training

Bunlara da göz atabilirsiniz

Reaktif Köpek Eğitimi: Daha Uyumlu Bir Hayat İçin Adımlar

Köpek sahibi olmak, hayatlarımıza sevgi ve mutluluk getiren özel bir deneyimdir. Ancak, her köpek kendi …

1 Yorum

  1. vay be, güzel bi mekale olmuş. tabiyki anlayana.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *