New York Times’ın haberine göre, ticari amaçlı hayvan üreticisi ve aracılarına bir darbe olarak, California’da bulunan petshoplar, satışını yapacakları kedi, köpek ve tavşanları artık yalnızca barınaklardan ve hayvan kurtarma yapan kuruluşlardan edinebilecek. Bireylerin özel yetiştiricilerden hayvan satın almalarına bir kısıtlama getirilmiyor, ancak Ocak 2019 itibariyle, petshoplar için kurtarılmış hayvan harici satış yasağı başlıyor. Kuralı ihlâl edenlere ise hayvan başına 500 Dolar para cezası öngörülüyor.
Onaylı kanun taslağı A.B. 485 birçok hayvan hakları savunucusundan ve kuruluşlarından büyük destek gördü ve çoğunluğu çok kötü şartlarda faaliyet gösteren “üretim çiftlikleri”ne karşı verilen mücadelede zafere bir adım daha yaklaşmak olarak nitelendirildi. California böyle bir yasayı kabul eden ilk eyalet oldu.
Kanun içeriği
Kanun içeriği ana hatlarıyla şöyle:
– Evcil hayvan dükkânında yalnızca resmi barınak, hayvan kurtarma kuruluşu, hayvan hakları dernekleri gibi yerlerden temin edilmiş kedi, köpek ya da tavşanlar satılabilir.
– Her dükkân edindiği hayvanın nereden geldiğini kanıtlayabilecek belgeleri bulunduracak ve en az 1 yıl bu belgeleri saklayacak. Ayrıca her hayvanın bulunduğu yerde geldiği barınak/yardım kuruluşunun levhası bulunacak. Hayvan kontrol görevlileri, hayvan satışı yapan dükkânlarda bu belgeleri görmek isteyebilecek.
Yasanın özetinde ise şu açıklamaya yer verildi:
“Hayvan satışı yapan dükkânlar, sattıkları hayvanların üreme ve yaşam koşulları hakkında çoğunlukla bilgi sahibi olmuyor. Üretim çiftliklerinde ise büyük ölçüde su, yemek, sağlık, sosyalleşme gibi imkânlar yetersiz, hayvanlar aşırı sayıda ve sağlıksız koşullarda barındırılıyor.”
Yasaya karşı çıkanlar da var
Yasaya karşı çıkan kesimin ise, bu büyük ölçekli üretim çiftlikleri ile arka bahçelerinde bu işi yapmakta olan kişilerin bir tutulduğu gerekçesi ile eleştirdiği belirtiliyor. Pet Endüstrisi Ortak Danışma Konseyi Başkanı Mike Bober ise yüzlerce kişinin işinden olacağını belirterek kanunu “iyi niyetli fakat yanlış yönetilmiş” olarak nitelendirdi.
Santa Ana’da hayvan satışı yapan bir dükkân sahibi olan Boris Jang ise bu yasadan önce de satışlarda düşüş olduğunu dile getirdi ve 4 yıl önce kendisine gelen hayvanların kötü şartlardan geldiğini öğrendiğinde bu tip yerlerden gelen hayvanları satmayı bıraktığını dile getirdi. Jang, yeni yasa ile tüm hayvan satışı yapan dükkânların kepenk indireceğini öngörüyor. O zamandan beri dükkâna gelen köpeklerin barınak ve kurtarılan köpeklerden oluştuğunu ifade eden Jang, bir kısmının da yerel yetiştiricilerden ya da evde köpeği yavrulayan ve ne yapacağını bilemeyen kişilerden edindiğini söyledi. Eğer tamamen barınaktan gelen köpekler olsaydı, dükkân kirasını ödeyemeceğini bu nedenle de yasayı biraz öngörüsüz bulduğunu da sözlerine ekliyor.
İlgili yazı: Neden Barınaktan Köpek Sahiplenmeyi Tercih Etmelisiniz?
Amerikan Hayvan İstismarını Önleme Derneği ise yaptığı açıklamada, “üretim çiftliği” zincirini kırmanın hem aşırı ve sağlıksız üremenin önüne geçerek hayvan istismarının önüne geçileceğini hem de “tüketici”nin bu şartlarda dünyaya gelen hayvanlara fahiş paralar ödemesinin engelleneceğini dile getirdi.
California’da bir petshop sahibi olan Ben Ashel ise yeni yasanın beklenmedik etkileri olabileceğini, internet üzerinden siparişin artabileceğini ve insanların istediği ırk yavruya ulaşabilmek için sinsi yollar aramasına sebep olacağını ifade etti. Yalnızca “teacup” ve “toy” ırkların satışını yapan ve bu şekilde ünlenmiş bir dükkânı olduğunu ve yasadan sonra ne yapacağını bilmediğini ve bu uygulamanın “seçme özgürlüğü”nü engellediğini de sözlerine ekledi.