Çarşamba , Mart 13 2024

Köpeğinize “gel” komutunu öğretmek

Köpekler için belki de en önemli komutlardan biri “gel” komutudur. Elbette köpeklerin serbest bırakılmasına izin verilen yerler dışında tasma-kayışla gezdiriyoruz ancak diğer zamanlardaki güvenlikleri ve sağlıkları için “gel” dediğimizde gelmeleri harika olurdu, değil mi?

Özellikle çevrede birçok dikkat dağıtıcı unsur varken onun size gelmeyi tercih etmesi ve istemesini sağlamak için özenli bir çalışma yapmanız gerekecektir. Çünkü çok az köpek yerde yemek ya da önünde başka bir hayvan varken size gelmek isteyecektir. Çalışmalarınıza başlamak için birkaç tavsiyemiz elbette var.

İsmini biliyor mu?

Eğer köpeğiniz ismini söylediğinizde size bakmıyorsa, başlangıç noktanız bu olmalı. İsmini söylediğinizde dikkatini size verebiliyor olmalı ki çağırdığınızda size gelsin. Bunun için yine ödül ile çalışabilirsiniz. Sakin bir alanda (ev gibi) başlayıp, dikkat dağıtıcıların olduğunu yerlere doğru bir genişleyen bir geçiş yapabilirsiniz. İsmini söyleyin ve size baktığında onu ödüllendirin. Köpeğinizin çağırdığınızda gelmesi için geçtiği aşamaların bilincinde olun ve gerekiyorsa her aşama üzerinde ayrı ayrı çalışın.

“Gel” komutunun aşamaları

  1. Yaptığın şeyi bırak – DUR!
  2. Dikkatini bana ver, adın söylenince bak
  3. Bana doğru dön
  4. Bana doğru gel
  5. Yanıma gel

Çalışma alanı

Öncelikle bu egzersizleri çevresi çitle çevrili, güvenli ve başkalarını rahatsız etmeyeceğiniz bir alanda yapmalısınız. Köpek parkları, kendi bahçeniz ya da bu imkânı sunan köpek merkezleri çözüm olabilir. Eğer böyle bir alan çevrenizde yoksa, uzun sevk kayışlarını kullanabilirsiniz.

İlk başlarda dar bir alanda başlamak, her ikiniz için de daha kolay olacaktır. Çalışma yaptığınız alanı yavaş yavaş genişletin. Örneğin ev içinde, dikkat dağıtabilecek etmenlerin en az olduğu yerde başlayabilir, sonra dışarda devam edebilirsiniz. Evde köpeğinizden uzaklaşın ve “gel” komutu verin. Geldiğinde onun çok sevdiği bir ödül verin. Bu bisküvi ya da tenis topu olabilir, en önemlisi onun için değerli bir ödül olması. Böylece onun zihninde “çağırıldığımda ve geldiğimde mutlu oluyorum” düşüncesini pekiştirmiş olacaksınız.

Sürekli tekrar

Köpeğinizin sizi anladığından ve anladığını uyguladığından emin olmanın tek yolu eğitimi sürekli tekrar etmektir. Yani sürekli köpeğinizin iyi davranışlarını sözle, hareketle ya da yemekle ödüllendirmek aranızdaki bağı kuvvetli ve davranış mekanizmasını taze tutar.

Gerçekçi olun

Köpeklerin sizi memnun etme isteği birçok etkene bağlı olarak değişebilir. Karakter, ırk, genetik bu etkenlerden bazılarıdır. Yani her köpekte aynı sürede aynı sonucu almak neredeyse imkansızdır. Bu yüzden gerçekçi olun ve mucizeler beklemeyin. Köpeğinizle iletişiminizi kuvvetlendirin, ona uygun eğitim taktikleri kullanın ve sürekli tekrar edin.

Bunlara dikkat!

  • Köpeğiniz yanınıza geldiğinde asla onu azarlamayın ve kötü davranmayın. Yanınıza geldiğinde kötü şeyler olacağını düşünmesine neden olursunuz.
  • Her eğitim taktiği her köpekte işe yaramayabilir. Eğer köpeğinizin burada okuduğunuz yöntemle ilerleme kaydetmediğini düşünüyorsanız, araştırmaya devam edin. Gerekiyorsa güvenilir bir pozitif köpek eğitmeninden yardım aldın.
  • Köpeğinizin her koşulda çağırıldığında geldiğinden emin değilseniz, onu hiçbir zaman serbest bırakmamalısınız.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Köpek eğitmeninize güveniyor musunuz?
Bugünlerde herkes köpek eğitimi uzmanı (!)

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir