Salı , Nisan 23 2024

Çoban köpekleri kuzulara zarar verir mi? (Kuzulama döneminde çoban köpeği eğitimi)

Sürü koruma köpekleri için en kritik zaman “kuzulama” yani doğum dönemidir. Sürü sahibinin ya da çobanın, köpeklerin sürüyü koruma rolünü benimsemesinde destek olmaları açısından en önemli zamandır. Çoban köpekleri bu süreçte nasıl davranmalıdır?

Aslında olması gereken, köpeğin doğum sürecine karışmaması yani gözlemci olarak kalması, oturması ya da uzanmasıdır. Fakat doğum sonrası bazı kokular ve sesler köpeğin merakını uyandırıp, ilgisini çekecektir. Eğer bir çoban köpeği daha önce kuzulama dönemine tanık olmadıysa, ya da çiftlikteki ilk doğumsa, köpeğinizin bunu içgüdüsel olarak bildiğini varsaymayın.

Kuzulama sırasında olabilecek olası davranış biçimleri şunlardır:

  • Köpek, incelerken anneyi taciz edebilir.
  • Köpek, anneden gelen plasentayı önceden yiyip, kuzunun erken doğumuna sebep olabilir.
  • Köpek, anneye doğrudan müdahalede bulunabilir.
  • Köpek, doğan kuzuları çalıp onlara annelik yapabilir ya da öldürebilir.
  • İkiz doğumlarında, anne ikinci doğumu yaparken, köpek birinci kuzuyu kaçırabilir.
  • Köpek, yeni doğan kuzularla oynarken, o kargaşa içinde ölümlerine sebep olabilir.

Ne yapabilirsiniz? Eğitim nasıl olmalıdır?

Eğer genç ve tecrübesiz bir koruma köpeğine sahipseniz, onu diğer çiftlik hayvanlarının yanına yerleştirin. Annelerin doğum yaptığı yere yakın olması duruma yardımcı olacaktır. Köpek böylece doğum esnasında oluşan kokuları alabilir, duyabilir, izleyebilir ama karışamaz.

Sürüyü gezdirmeye çıktığınızda, köpeğinizi yanınıza alın, ya da onunla özel gezintilere çıkın. Köpeğinizin durumunu ve hareketlerini takip ettikten sonra gözetiminiz altında tutarak serbest olmasına izin verebilirsiniz. Gitmek istediğiniz zaman, köpeğinizi yakalayabilecek durumda olmanız gerekiyor.

İlginizi çekebilir: Köpeğinize “gel” komutunu öğretmek

Unutmayın ki köpeğinizi her zaman yanlış davranışlarında durdurabilir ve düzeltebilirsiniz. Açık ve uygun düzeltmelerle, köpeğiniz anne ve yeni doğan kuzulara bulaşılmayacağını anlayacaktır. Bu size çok büyük bir iş yükü gibi görünüyorsa, unutmayın ki, bir sezon boyunca olan dikkatli yönetiminiz, size ömür boyu güvenilir bir sürü köpeğini güvence edecektir.

Son olarak, köpeğinizi otlakta (salmalıkta) yeni doğan bir kuzuyla gördüğünüz zaman hemen onun bir katil-hırsız olduğunu düşünmeyin. Yeni doğan kuzu ölü de doğmuş olabilir ya da doğumdan hemen sonra da ölmüş olabilir. Hatta bir taneden fazla kuzuya annelik yapmak istemeyen bir anne tarafından terkedilmiş olabilir. Böyle durumlarda sürü köpeği, bir köpek gibi davranıp kendi alanındaki ölü kuzuyla ilgilenmek isteyecektir.

Bu sorunu düzeltmenin tek yolu, köpeğinizi gözlemlemektir ve köpeğinize bazı sesleri öğreterek bunu avantaj olarak kullanabilirsiniz.

Kaynak: Ranching with Sheep

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

1 Yorum

  1. Köpeklerimiz kangal 8 aylık ve koyunlarla aynı ahırda kalıyorlar. Yeni keçilerimiz doğdu hepsini seviyorlar sahipleniyorlardı. Bugün ahıra gittiğimizde 3 günlük kuzumuzun yarısını bulduk. Şok olduk böyle bir şeyle karşılaştığımız için. Kendileri mi öldürdü yoksa ölüydü mü yediler ? Öldü yedilerse ya da öldürdüyseler yine aynı şey tekrarlanır mı bilemediğimizden avluya koyduk köpekleri. Kuzularımızı koyunlarımı hatta tüm hayvanlarımızı sevip sahiplenirken nasıl böyle bir şey yaptılar hayret içerisindeyim. İyi mi yaptık kötü mü yaptık bilmiyorum ama köpeklerimize ölü kuzuyu göstererek kafalarına vurduk. Onlarda baya üzüldü. İlk defa şiddet uyguladık o anın üzüntüsüyle.. sizce ne yapmalıyız köpekler konusunda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir