Perşembe , Nisan 18 2024

Parker’ın evden tahliye talebi mahkemede

Apartman ve site yönetimlerinin çevre ve toplum sağlığına hiçbir zararı olmayan hayvanların evden tahliyesiyle ilgili açtığı davalar son günlerde sıklıkla karşımıza çıkmakta. Görünen o ki, bu şikayetlerin çoğunluğu, hayvanların verdiği rahatsızlıktan çok, ailelerini üzme ve zora sokma amaçlı eylemler.

Geçtiğimiz günlerde askeri lojmandan tahliyesi istenen Mıncır’dan sonra bu sefer de bir site yönetimi tarafından Parker’a karşı bir tahliye talebi ve davası söz konusu. Sözü geçen bu davalar, yalnızca birer örnek, ve biliyoruz ki belki yüzlerce aile bu gibi haksızlıklarla karşı karşıya.

Öngün Ailesi ve Parker

Öngün ailesi 3 çocuklu, hayvanları çok seven bir aile ve Parker’ı 2015 yılında, internette gördükleri bir ilân vesilesiyle görüp ailelerine katmışlar. Ailenin babası Murat Öngün o günü şöyle ifade ediyor:

“Onun ilânını internette takip ettiğim bir sayfada gördüm ve ilgilenen gönüllü kişilere ulaştım. Ailemize bir Golden Retriever katmak istiyorduk ve sokaktan ya da barınaktan kurtarma yolunu seçtik. 2015 yılının Ocak ayıydı, Bostancı’da buluştuk. Parker’ı ilk orada gördüm; birbirimizi o anda çok sevdik ve o günden beri de o bizim dördüncü çocuğumuz gibi.”

Parker, kısa sürede aile yaşantısına uyum sağlamış, komşularla, çocuklarla ve diğer hayvanlarla arası çok iyi olan sosyal bir köpek. Hatta aynı sitede yaşayan ve köpekten korkan birkaç kişinin Parker sayesinde bu korkuyu yendiklerini anlatıyor Murat Bey. Parker, dokuzuncu kattaki evlerinden dışarıyı seyretmekten, oyunlar oynamaktan ve odalardan çorap kaçırmaktan çok hoşlanıyormuş. Uyku saati geldiğinde ise salondaki koltuğu tercih ediyormuş ve bundan büyük keyif alırmış.

Parker

İhtar ve mahkeme kararı

İstanbul Esenyurt Kristalşehir Sitesi yönetiminden gelen ihtar yazısı ve yaklaşık 1 ay sonra gelen mahkeme kararı, aileyi ve özellikle çocukları psikolojik olarak çok etkilemiş. 16, 14 ve 12 yaşındaki çocuklarının şu anda her kapı çalışında, “Parker’ı almaya geldiler” korkusu yaşadıklarını anlatan Öngün, bu süreci daha rahat geçirebilmek için manevî destek aradıklarını da belirtiyor. Komşuların herhangi bir şikâyetleri olup olmadığını sorduğumuzda ise, en yakınlarında oturan komşularının site yönetimine giderek bu olayı kınadıklarını duyduğumuzda, aslında bu şikâyetin büyük olasılıkla kişisel bir husumetten olduğuna bir kez daha kanaat getiriyoruz.

Zira sitede 100’ün üzerinde evcil hayvanın yaşaması ve tek şikayetin Parker’a gelmesi bize göre biraz manidar!

Site yönetim planları güncellenmeli mi?

Büyük bir çoğunluğu köyden kente göçün yoğun olduğu bir dönemde, şehirleşme başlarken yazılmış ve günümüzde halen taslak olarak alınan planlarda, ahır hayvanlarının şehirdeki apartmanlara getirilmesini önlemek için konulan hayvan yasağı maddelerinin günümüze uyum sağlamadığı aşikâr.

Hayvanların çevre ve toplum sağlığına risk oluşturduğu istisnai durumların haricinde evlerinden tahliyeleri istenen, aile ve şehir hayatına uyum sağlamış hayvanların evlerinden zorla uzaklaştırılması yaşam hakkı gaspıdır.

Mahkemenin Parker ve ailesi lehine sonuçlanmasını bekliyoruz. Siz de Öngün Ailesi’ne destek vermek isterseniz “Parker evimizden tahliye edilmesin” imza kampanyası için buraya tıklayabilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Avustralya: Koalaları Kurtarmak İçin Özel Eğitimli Köpek Bear İş Başında

Koku eğitimi verilen Bear, Avustralya yangınlarında olay yerlerinde koala arıyor ve bulduğunda sabit oturma pozisyonuna geçerek idarecisine haber veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir