Cuma , Nisan 26 2024

Evsiz ve Ölümcül Hasta Köpekler Sonunda Sığınabileceği Bir Yer Buldu

Michelle ve Jeff Allen New York’a bir saat uzaklıkta 24 dönümlük bir arazide evsiz ve ölümcül hastalığa yakalanmış köpekler için eşsiz bir bakım ünitesi yarattı: Monkey’s House

Bu kahverengi gözlü Beagle yatağının kenarında dinlenirken, bakımevini ziyarete gelen gönüllüleri gözünün ucuyla süzmeyi de ihmal etmiyordu. İsmi ‘Çok Sevilen Bob’ olmuş gönüllüler arasında; dolanırken durup onu mutlaka seviyorlardı. Bizim dünyamızda fazla zamanının kalmadığını söylüyorlardı.

‘Çok Sevilen Bob’ Michele ve Jeff Allen’ın oturma odasındaki yaklaşık 27 köpekten sadece bir tanesi. Köpeklerin hepsi ömürlerinin sonuna yaklaşmış olsa da kederli olmayan huzurlu bir ev burası.

New York’a 1 saat uzaklıkta ve 24 dönümlük bir arazi üzerine oturtulmuş bir çiftlik.

Köpekler evde istedikleri koltuğun üzerinde özgürce yayılma haklarına sahip ve evin yarısı yavaş hareket eden köpeklerin de rahat edebilecekleri şekilde elektrikli şöminenin çevresine döşenmiş minik yataklarla çevrili.

Bu ev, sevdikleri köpeklerle koltuklarda sarılıp uzanan ve onlarla arazideki gölün etrafında koşarak oynayan gönüllülerle dolu. Köpekler için çiftliğe düzenli olarak veteriner ziyaretleri gerçekleşiyor ve taze, ev yapımı, sağlıklı yemekler pişiriliyor.

Allen ailesi kâr amacı gütmeyen bu bakım ünitesini kendilerinin de oturduğu Southampton, New Jersey’deki evlerinde kurdular ve ‘Çok Sevilen Bob’ gibi ağır hastalıklarla boğuşan köpekleri kanatlarının altına aldılar.

İlgili yazı: Yaşlı Köpek Bakımı

ASPCA* verilerine göre Amerika’da her yıl yaklaşık 670.000 köpek barınaklarda ötenazi yöntemiyle uyutuluyor. Allen ailesi özellikle barınaklarda ihtiyacı olan bakımı alamayacak, masrafları çok yüksek ve ağır hastalıklara yakalanmış olan bu köpeklere kapılarını açmış.

Michelle Allen, “Bazen ne kadar hasta olduklarını bilemediğiniz için; barınaklarda acı bir şekilde öldüklerine şahit olabiliyorsunuz; sevgi ve huzur ile vaktini geçirmeyi hakeden bir köpek için bu çok üzücü bir son” diyerek hassasiyetini bir kez daha vurguluyor.

Allen ailesi barınaklarla, hayvan kontrol gruplarıyla ve veterinerlerle işbirliği halinde hareket ediyor. Michelle evin her yeni gelen patili üyesini yakından günlük olarak takip ediyor ve gelen köpekler genellikle barınaklarda ölümle yüz yüze gelen evsiz köpekler oluyor.

Onları bu iyiliği yapmaya iten olay 2015 yılında evlat edindikleri hasta bir köpeğin hayatını kaybetmesiymiş. Türkçe’de maymun anlamına gelen ‘Monkey’ isimli 6,5 kg ağırlığında, hareketli fakat kalp ve diş problemleri olan bir köpekmiş ve ondan esinlenerek kurdukları bu bakım evinin ismini ‘Monkey’nin Evi’ koymuşlar.

“Monkey’yi kaybetmenin yası bizim için çok ağırdı; yapabileceğimiz en iyi şey bu yası atlatmaya çalışırken Monkey’yi onurlandırmaktı çünkü Monkey diğer köpekleri çok severdi” diyen Michele Allen yaşadığı acı kaybı diğer köpeklere sağladığı olanaklarla iyilik tohumlarına dönüştürmüştü.

Kendisi de eski bir hemşire olduğu için, iyileştirici ellerini bu sefer ölümcül hastalıkları olan köpeklere faydalı olmak için kullanacaktı.

Michele, “Eskiden rahatsız bir köpekle karşılaştığımda, ‘Nasılsa bir zamanlar hemşireydim, başa çıkabilirim.’ derdim. Şu anda, zamanında hemşire olmamı beni bugünler için hazırlayan bir dönem olarak görüyorum.” diye de ekledi.

Genelde Monkey’nin Evi’nde 20 civarında kalp hastalıkları, diyabet ve kanser gibi ağır rahatsızlıkları olan köpekler kalıyor.

“Kalp hastalığı olan bir köpeğin aylık masrafı bazen 1.000 doları bile geçebiliyor; bunu 24 ile çarptığınızda bu masrafın altından kalkmanın zorlu bir iş olduğunu görebilirsiniz” diyor Michele Allen.

Tamamıyla bağışlarla ayakta duran ve kâr amacı gütmeyen bu bakımevi, bağışçıları ve her hafta 30 kilo mama yardımı yapan bir köpek maması firması ile bu hizmeti sağlamaya çalışıyor. Aynı zamanda bakımevinde gönüllü çalışan 50’den fazla yardımsever işlerini hafifletmek için destek oluyor.

Monkey’nin Evi sosyal medyada da yayınladıkları günlük fotoğraflar ve hikâyeler ile sadık takipçileri ve hayvanseverler tarafından yakın olarak takip ediliyor. CNN’in ziyaretinin ertesi günü ‘Çok Sevilen Bob’ öldüğünde binlerce hayvansever yas tuttu ve Facebook üzerinden duygularını paylaştı.

Michele Allen ‘Çok Sevilen Bob’ için “O 37.000 kişinin bildiği, yakından takip ettiği ve güzel dileklerini paylaştığı bir köpekti. Bu kadar sevgi görmesi inanılmaz derecede güzel ve ömrünün sonu sanıyorum hayatının geri kalanına göre daha güzel bir son oldu” dedi.

*ASPCA: The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals

Röportaj: Sonia Moghe ve Lauren Del Valle, CNN, April 17,2017

Bunlara da göz atabilirsiniz

Sokak köpeklerine yönelik linç ve nefret kampanyasına son verilsin!

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, bugün Beyoğlu’nda düzenlediği basın toplantısında, 4 Ocak’ta Kayseri’de bir çocuğun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir