Thursday , November 21 2024

Yangında ilk kurtarılacak: Patili dostlarımız

Başınıza gelene kadar hiç yaşamayacağınızı tahmin ettiğiniz bir şeydir yangın. Yangına karşı önlem almak kadar, yangın anında ne yapılması gerektiğini önceden planlamanız da önemlidir. Özellikle evde giysi ve mobilyadan daha önemli kurtarılacak şeyler varsa: Evcil hayvanlar.

İlgili yazı: Köpeğinizin ilkyardım çantasında neler olmalı?

Patili dostlarınızın hayatta kalmasını sağlamak ve daha önemlisi bir yangını önlemek için yapabilecekleriniz şunlardır:

  1. Evinizdeki olası riskleri değerlendirin: aşırı yükleme yapılmış prizler, çoklu uzatma prizleri, zincirleme bağlantılar, yıpranmış ve eski kablolar…
  2. Hiçbir zaman mumları yanık bırakmayın ve kedi-köpeğinizin mum yakınında dolaşmasına izin vermeyin.
  3. Alevsiz mumlar kullanın. Diğer bir seçenek de kapalı mumluklar olabilir. Bunlarla da istediğiniz ambiyansı yakalayabilirsiniz.
  4. Kapınızda ve en az bir pencerenizde olası bir yangında itfaiyecileri bilgilendirmek amacıyla evdeki evcil hayvan durumunu bildiren bir yapıştırma bulundurun.

(Biz sizin için bir örnek hazırladık bile!)

yangin sticker - TR
Bu resmi etiket olarak bastırabilirsiniz.
  1. Evinizde mutlaka yangın söndürme tüpü bulundurun ve erişimi kolay yerlere koyun. Özellikle mutfak yakınında mutlaka bulunmalı.
  2. Köpeğinizin boyun tasması daima üzerinde, künyesi hep güncel olsun. Acil durumda çıkış yapabilmek için kayışlar da hep aynı ve kolay bir yerde bulunmalı. Kediler için ise çıkış yapılacak yere yakın yastık kılıfları bulundurulabilir.
  3. Yangın dedektörünüz varsa kontrollerini aksatmayın, yoksa da taktırın. Yangından ne kadar erken haberiniz olursa o kadar erken söndürülür.
  4. Ocak düğmelerine dikkat edin. Oralarda dolaşan kediler ve meraklı köpekler yanlışlıkla düğmeleri açarak yangına sebebiyet verebiliyorlar.
  5. Dış mekânda ahşap kulübe ya da verandada duran cam su kaplarını metal ya da seramik olanlarla değiştirin. Camın bazı durumlarda büyüteç etkisi görerek güneş ışınlarıyla bir arada yangına sebebiyet verdiği biliniyor.
  6. Son olarak, yangına sebebiyet verebilecek her türlü etmeni değerlendirip, kontrol altına almanız önemlidir.

Yangına en sık yol açan durumlar şunlardır:

Ocak-mutfak: Ateşte yemek/tencere/çaydanlık bırakmayın.

Çocuklar: Çocukların ateşle oynamasına izin vermeyin.

Sigara: Kül tablalarını içindekilerin söndüğünden emin olmadan çöpe dökmeyin. Sigarayla uyuyakalmamaya büyük özen gösterin.

Isıtıcılar: Elektrikli ısıtıcı, soba gibi aletlerin denetimini ve bakımını aksatmayın. Şömineniz varsa kullanım kurallarına uyun.

Elektrik: Elektrik tesisatınızın bakımlı olduğundan emin olun. Sigorta ve elektrik kesiciniz yoksa taktırın. Süs ışıklarını açık bırakmayın.

Sorumlu hayvan sahibi olmanın kurallarından biri de beklenmedik acil durumların yönetimini iyi yapmaktır. Daha da önemlisi bunları önlemektir. Ailenizle acil durum planı hakkında iş bölümü yapın.

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeğiniz İçin En İyi 5 Ekipman ve Oyuncak

Köpeğinizin sağlığı, mutluluğu ve güvenliği, onun iyi bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biridir. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *