Piyoderma, deride kaşıntı, kızarıklık, tüy dökülmesi, kabuklanma, sivilce ve/ya döküntü ile kendini gösteren bir tür deri enfeksiyonudur. Deride meydana gelen herhangi bir hasar sonucunda bakterinin üremesiyle oluşup, hem kedi hem köpeklerde görülebilir.
Piyoderma, deride oluşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Cildin doğal koruma sistemi zarar gördüğünde bakterinin hızla üremesinden oluşur. Piyoderma, kısa süreli bir hastalık süreci yaşatabileceği gibi, mantar ve mantarların neden olduğu çeşitli cilt hastalıklarının türemesine neden olabilir.
Piyoderma ortaya çıkabilmesi için bir tetikleyici olması gerekir.
Bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle olabileceği gibi aşağıdaki nedenlerle de bakteriler oluşabilir:
Derinin hasar görmesi (böcek ısırıkları, kaşınma, yanık, saçkıran, tahriş, tümörler gibi)
Çeşitli alerjiler
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviler (ciral hastalıklar, kanser, karaciğer hastalıkları, tiroid gibi)
Her yaştan kedi ve köpek Piyoderma’ya yakalanabilir.
Piyoderma Belirtileri ve Tanı
Piyoderma klinik semptomları şunlar olabilir:
Kızarıklık
Kaşıntı
Kabuklanma
Tüy kaybı
İltihaplı yaralar
Kötü koku
Döküntü
Bakteriyel enfeksiyonu ve bunu tetikleyen sebebi bulmak için birtakım testler yapılmalıdır. Basit testler yapılabildiği gibi biyopsi, kan ve alerji testleri de gerekebilir.
Piyoderma Tedavisi
Bu tip enfeksiyonlar için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Veteriner hekiminizin önermediği hiçbir ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır.
İlaç tedavisinin yanısıra, bu durumu tetikleyen ana sebep araştırılmalıdır ki hastalık tekrarlamasın. Bir hastalığın sebebi bulunduğunda, alacağınız basit önlemlerle tekrarlama olasılığı düşer.
Piyodermayı önlemenin en kolay yolu, basit hijyen kurallarını uygulamaktır. Basit yaraları küçümsemeyin ki büyük sorunlar doğurmasınlar.