Salı , Mart 26 2024

Köpeğim Evde Mutlu Mu?

Köpeğim evde mutlu mu? Köpeklerin karakterleri farklı olduğu için davranışları da bu ölçüde değişiklik gösterir.

Nasıl ki bazı insanlar tenis oynamaktan keyif alıyor da bazıları evde kitap okumayı tercih ediyorlarsa, köpeklerin de bir kısmı dışarda top peşinde koşmayı severken, bir diğer kısmı evde sırtının kaşınmasını umuyor olabilir. Evde ve uyku hallerinde yaptıkları davranışlar da bize çoğu zaman tuhaf gelse de, çoğunun aslında bir anlamı vardır. 

Köpeğiniz neden uyurken top gibi kıvrılıyor?

Birçok köpek yatabilecekleri çok geniş bir alan olmasına rağmen simit gibi bir halde uyumayı tercih eder. Bu size rahatsızmış gibi görünebilir, ama aslında köpekler için güvenli ve rahat bir şekildir; aynı insanlardaki cenin pozisyonu gibi.

Vahşi hayatta, köpekler bir yuva kazar ve içine girerek bu pozisyonu alarak uyurlar. Bu hem onları sıcak tutar hem de iç organları düşmanlardan korur.

Birçok köpek battaniyesini kazarak böyle bir şekil vermeye çalışır, ya da altına girerek yatar. Eğer köpeğiniz bu şekilde değil de uzanarak uyuyorsa, bu ya ona sıcak geldiğine, ya da bulunduğu ortamda kendini çok güvende hissettiğine işaret eder.

Köpeğimin kasları uykusunda neden seğiriyor?

Köpeğinizin uyurken titrer gibi hareketler yaptığını farketmişsinizdir. Hatta bazen ayakları da hareket eder ya da ufak havlama gibi sesler çıkarır. Rüya görüyor!

Bu rüyalar sırasında köpeğiniz huzurlu görünüyorsa onu rahatsız etmeyin, ancak çok stresli olduğunu gözlemliyorsanız, yavaşça ismini söyleyerek onu sakince uyandırabilirsiniz.

Köpekler de kabus görebilir, ve yumuşak bir ses tonuyla onlarla konuşmak onları rahatlatacaktır.

Seğirmenin bir diğer sebebi köpeğinizin üşümesi olabilir. Kaslar kendini ısıtmak için refleks olarak titrer.

Üşüdüğü için titrediğini düşünüyorsanız köpeğiniz daha sıcak bir yere alarak ona bir battaniye verin.

İlgili yazı: Bunları yaparak köpeğinize stres yaşatıyor olabilirsiniz!

Titreme bazı durumlarda bir hastalık nöbetinin habercisi de olabilir. Böyle bir olasılıktan şüphelendiğinizde yine yumuşak bir ses tonuyla köpeğinizi uyandırın ve hareketlerini gözlemleyin.

Uyanmıyorsa acilen bir veteriner hekime başvurun.

Köpeğim neden yatmadan önce daireler çiziyor?

Köpeğiniz ataları vahşi hayatta uyurken büyük ihtimalle çimen, yaprak ya da kardan bir yuva yaparak içine gömülerek uyuyordu.

Köpeğiniz yatmadan önce daireler çizerek yerleşiyorsa, atalarından gelen rahat etme ve güvende hissetme içgüdüsüyle hareket ediyor demektir.

Köpekler bazen yatmadan önce halıyı ya da yataklarını “kazarlar”. Bu da atalarından gelen bir yuva kazma eylemidir.

Bu delik/yuva onları kışın soğuktan, yazın sıcaktan korurdu.

Birçok köpek yatmadan önce birkaç kez dönerek rahat edeceği şekilde yatar.

Eğer köpeğinizin bu dönme-yerleşme işlemi çok uzun sürüyorsa ve bir türlü yatamıyorsa, artirit ya da nörolojik bir sorunun habercisi olabilir ve veteriner hekiminiz tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Referans

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir