Salı , Mart 26 2024

Köpeklerin Bize “Bilinçli Farkındalık” Dersi Verdiği 5 Yol

Bilinçli farkındalık (mindfullness), şimdiki ana yargısız ve açık olarak dikkatini vermek ve bu anda her ne meydana geliyorsa kabullenmektir.

Hem farkındalık hem de bilinçliliği içeren, kabul, yargısızlık ve şimdiki ana odaklanmayı temel alan derin bir farkındalık halidir.

Bilincin bilincinde olmaktır. Bu halde birey dikkatinin an be an nereye yöneldiğinin ve zihninin ne ile meşgul olduğunun farkındadır. (Mindfullnesstr)

Bizlerin öğrenmeye ve uygulamaya çalıştığı bu pratik, köpeklerin doğasında vardır. Sadece onları izleyerek bile bu dersi almanız mümkün!

Köpekler sakince uyanır

Bizse alarmın çalmasıyla gün boyunca yapılacakları düşünerek, ya da işe yetişmeye çalışarak söylenmeye başlarız. Onlar günün her anını kabullenmiştir, ve yeni bir güne sevgiyle başlarlar.

Yemek yerken sadece yemeğe odaklanırlar

Yemek yerken yalnızca yemek yerler! Başka hiçbir şey düşünmezler. İşletim sistemlerini boşuna yormazlar 🙂 Biz insanlar ise tam tersine bir şeyler yerken okuruz, TV izleriz, akıllı telefonlarımızla meşgul oluruz. Yemeğimize hakettiği değeri vermemiş oluruz. Bazı durumlarda çok iş yapmak yerine bir işe odaklanmamız gerektiğini hatırlatır köpeklerimiz bize.

Köpekler “anı yaşa”r!

Örneğin oyun oynarlarken tüm benlikleriyle ordadırlar. Başka endişeleri yoktur. Siz de kendinizi memnun eden bir şey yaparken, başka şeylerle kafanızı meşgul etmeyin. O anda, orada olun!

Köpekler gerçekten dinlenir, gevşer

Köpekler yattıkları zaman, dinlenirler ve gevşerler. Bizse akşam oturup TV bile izleyemeyiz. Sürekli aklımızda bir şeyler vardır. Çamaşır yıkayayım, bir e-posta daha göndereyim gibi endişelerle, dinlenmeyi bile beceremeyiz. Belki de oturup kafamızı rahatlatmayı köpeklerden öğrenmemiz gerekiyordur?

Köpekler hayatı geldiği gibi yaşarlar

Belki de en önemli şeylerden biri, yaşamı kabullenme beceresidir. Sormadan, sorgulamadan hayatı bize sunduklarıyla yaşamamız, değer vermemiz gerekiyor. Tıpkı köpekler gibi.

O anı yaşa, üstesinden gel, ve yaşamaya devam et!

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Görev başındaki köpeklere dikkat: Rehber köpekler ve görev köpeklerine yaklaşım

Hayatımızda ev ve aile köpeklerinin önemi çok büyük ve onlar hakkında birçok şeyi bildiğimizi var …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir