Çarşamba , Nisan 17 2024

Barınakta Hayvanlara Kitap Okuyan Çocuklar

Amerika’da örnekleri gittikçe çoğalan “Kitap Dostu” programları, hem çocuklara hem de barınakta kimsesiz hayvanlara gelişim olanağı sağlıyor.

Özel programlarla bir araya getirilen hayvanlar ve çocuklar, bağ kuruyor, sosyalleşiyor ve kitaplarla öğrenilemeyecek deneyimler yaşıyor.

Tufts Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bu programın yararları şöyle:

  • Evcil hayvanlar destek ve refah kaynağı olarak düşünülebilir.
  • İnsan-hayvan etkileşimi, öğrenme sürecini çocuklar için daha rahat ve keyifli hale getiriyor.
  • Otizmli çocuklar hayvanlar iletişim halinde olduklarında hem konuşma düzeylerinde artış, hem de sosyal etkileşimlerinde düzelme görülüyor.
  • Çocuklarda; daha uzun süreli odaklanma, farkındalık düzeylerinde artış ve okula karşı olan tavırlarında olumlu değişiklikler gözlenmiştir.
  • Hayvanların varlığı çocuklarda “eleştirmeyen varlıklar” olmaları sebebiyle destek, rahatlık ve güven ortamı sağlamıştır.

Aynı şekilde hayvanlar üzerinde de olumlu etkiler gözlenmiştir. Humane Society of Missouri Başkanı Kathy Warnick gözlemlerini şöyle aktarıyor:

  • Çekingen köpekler tanımadıkları insanların yanında daha rahat, yüksek enerjili köpekler ise daha sakin davranış sergilemeyi öğrendiler.
  • Çocukların okuma sıklıklarında ve becerilerinde gözle görülür bir artış oldu.
  • Sahiplendirilmeyi bekleyen köpekler, bulundukları alana yaklaşan yabancılara karşı daha sakin ve uysal davrandıkları için sahiplenilme oranlarında artış görüldü.
  • Köpekler sık sık ödüllendirildi ve daha sık yürüyüşe çıkarılmaya başlandılar.

Bu programdan memnun olanlar yalnızca kurumlar değil elbette. Öğrencilerin velilerinden de sık sık teşekkür mektupları alıyorlar.

“Oğluma böyle bir programa katılma şansı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yalnızca çocuğumun okumasına katkıda bulunduğu için değil, aynı zamanda sıcak yuvaları olmayan hayvanlara yardım ettiği ve bu sessiz varlıklara ses olma şansını verdiğiniz için.” – Katie Procyk

Bu da ilginizi çekebilir: Evcil bir hayvan öldüğünde: Çocuklara “en kötü günlerinde” yardım etmek

“Mattigan kedilere kitap okumayı çok sevdi ve o zamandan beri sürekli bundan bahsediyor. Web sitenizde fotoğrafını gördüğünde çok heyecanlandı ve gören kişilerden de bir sürü telefon aldık. İkimiz için de harika bir fırsattı, en kısa zamanda tekrarlanmasını istiyoruz. Kimsesiz hayvanlar için yaptıklarınız için de ayrıca teşekkürler.” – Heather Colon

Kaynaklar: Berks County Animal Rescue League, Jezebel, Refinery29, Paw My Gosh

Bunlara da göz atabilirsiniz

California ‘petshop’larda satılan hayvanlara kurtarılmış olma şartı getiriyor

New York Times’ın haberine göre, ticari amaçlı hayvan üreticisi ve aracılarına bir darbe olarak, California’da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir