Tuesday , November 19 2024

Köpeğim Çok Havlıyor Ne Yapabilirim?

Köpeğim çok havlıyor diyorsanız bu yazı size yardımcı olacak. Bazı köpekler komşularını görmezden gelebilir. Fakat bazı köpekler için, camın ya da bahçe kapısının önünden geçen komşu havlamak için mükemmel bir fırsat oluşturabilir.

Bazı durumlarda, mesela köpek küçük ise veya büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız, bu önemli bir sorun olmayabilir. Fakat apartmanlarda, sitelerde yaşayanlar için köpeğin çok havlaması çok büyük bir sorun teşkil edebilir.

Bu sorunu ele almak için öncelikle köpeğin neden komşulara havladığı sorununa cevap vermemiz gerekir. Unutmamız gereken en önemli şey, havlamanın köpekler için bir iletişim yöntemi olduğudur.

Bu nedenle, her havlama aynı manaya gelmez.

Komşulara havlama durumunda, havlamayı dört kategoriye ayırabiliriz:

1) Koruyucu havlama: Bu tip havlama köpeğiniz komşularınızın sizin alanınıza girerek bir çeşit tehdit oluşturduğunu düşündüğünde meydana gelir. Ton olarak güçlüdür ve “tehdit” devam ettiği sürece havlama devam eder ve kuvveti artar.

2) Korku/Ürkme havlaması: Köpeğinizin dikkatini çeken bir sese tepki olarak verdiği havlamadır. Köpeğiniz belki kapının ya da camın yakınında değildir ama komşunuzun çıkardığı bir ses onların ürkmesine ve havlayarak tepki vermesine sebep olmuş olabilir.

3) Karşılama/Oyuncu havlama: Köpeğinizin camdan ya da kapıdan gördüğü/duyduğu komşularınızla veya onların köpekleriyle oyun oynamak için başlattığı bu havlamayı sesinin tonundan ayırt edebilirsiniz.

4) Sürekli devam eden aşırı havlama: Köpeğinizin bazı ihtiyaçları karşılanmadığında, stres altında olduğunda veya enerji fazlası olduğunda yaptığı arka arkaya aralıksız devam eden havlamadır.

wwwthedoglinecomau
Photo: www.thedogline.com.au

 Köpeğinizin bu durumlarda havlamaması için yapabileceğiniz eğitimler ve alabileceğiniz önlemler:

  1. Motivasyonu ortadan kaldırın: Özellikle koruyucu ve karşılama/oyuncu havlama davranışında bulunan köpekler için, alabileceğiniz en iyi önlem onlara bu fırsatı vermemektedir. Tek başına bahçede durmasına, balkondan veya camdan dışarıyı rahatlıkla görmesine izin vermeyin.
  2. Komşularınızla tanıştırın: Hem köpeğinizin komşunuzu tanımasına ve böylece havlamamasını sağlamak, hem de komşunuzun köpeğinizi tanıyarak iyi bir ilişki içinde olmasını ve havladığında size ve köpeğinize kızmamasını sağlamak için, önceden belirlediğiniz bir günde köpeğinizle komşunuzu tanıştırın. Her iki tarafın da olumlu bir deneyim yaşarak tanışması hem sizin, hem köpeğinizin, hem de komşularınızın rahat etmesini sağlayacaktır.
  3. Davranışı Görmezden Gelin: Eğer köpeğiniz havlıyor ise, ona ilgi gösterdiğinizde havlamayı ödüllendirmiş olursunuz. Köpeğiniz havladığında onu görmezden gelin, odayı terkedin. Ne zamanki köpeğiniz havlamayı keserse o zaman kendisine ilgi gösterin.
  4. Yorulmuş Köpek Sessiz Köpektir: Özellikle aşırı ve aralıksız havlama davranışı gösteren köpekler için bu durum geçerlidir. Köpeğinizi gezdirir, başka köpeklerle oynatır, sizinle aktiviteler yapar ise komşulara havlayarak kendini eğlendirmek zorunda kalmaz.
  5. Köpeğinize Havlamaması için Sebep Verin: Köpeğinizin havlamaya yeltendiği zamanlarda ondan bildiği bir numarayı yapmasını isteyin, böylelikle size konsantre olacaktır. Bu “otur” gibi basit bir davranış da olabilir, “yerine geç” gibi bir komut da olabilir.
  6. Köpeğinize “gel” deyince gelmesini öğretin: Köpeğiniz cam önünde ya da kapı önünde havlıyor ise, odanın bir ucuna geçin ve köpeğinizden gelmesini isteyin. Geldiğinde, köpeğinizi övün ve bir ödül verin. Bu komutu çok sık çalışmanız gerekir;tabii  eğer her “gel” dediğinizde bu davranışı sergilemesini istiyorsanız.
  7. Köpeğinize Bağırmayın: Havlayan köpeğe bağırmak sadece ve sadece sizin de onunla beraber havladığınızı düşünmenize sebep olur. Sizin köpeğinize bağırmanız sadece havlama davranışı pekiştirir, o yüzden bağırmayın!
    dogbehavioranswerscom
    Photo: dogbehavioranswers.

Bu tavsiyelerin ise yaraması için sizin ve bütün aile bireylerinin sabır göstermesi gerekir, iyi şanslar dileriz!

Bunlara da göz atabilirsiniz

Reaktif Köpek Eğitimi: Daha Uyumlu Bir Hayat İçin Adımlar

Köpek sahibi olmak, hayatlarımıza sevgi ve mutluluk getiren özel bir deneyimdir. Ancak, her köpek kendi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *