Cumartesi , Nisan 27 2024

Umudumuz Gençlikte | Pati Çatısı Projesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nden Umudumuz Gençlikte dedirten yepyeni bir proje: Pati Çatısı. Bir ödev sosyal sorumluluk projesine dönüştü. Sezin Gök, Patipedia’ya anlattı.

Öncelikle sizi tanıyalım. Pati Çatısı Projesi nasıl doğdu?

İsmim Sezin Gök. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, İşletme son sınıf öğrencisiyim. 2017-2018 Güz Dönemi’nde Halkla İlişkiler dersimizde hocamız  Zuhal Gök Demir, ödev olarak sosyal sorumluluk projesi yapmamızı istedi.

Grup arkadaşım Mustafa Önal ile beraber proje için ne yapmalıyız diye düşünüyorduk. Diğer sınıf arkadaşlarımız engelliler hakkında, eğitim ve kariyerle ilgili, çocuklar ve çevre için bir çok şey yaptılar.

Bizim de aklımıza okulumuzda bulunan kedi ve köpek dostlarımız için bir ev yapmak, sürekli olarak beslenmelerini sağlamak, kışın çetin koşullarından korunacak, başlarını sokacak bir çatı yapmak geldi.

Projeyi gerçekleştirme aşamasında neler yaşadınız?

Bu projeye Mustafa ve ben başladık. Öğrenci olduğumuz için durumumuz pek müsait olmadığından sponsorluk görüşmeleri yaptık, kaymakamlıkla ve belediye ile görüşmeler gerçekleştirdik. Bir reklam şirketi aracılığıyla sponsor firma ile anlaşmıştık fakat bir ay boyunca aramamıza ve ilgilenmemize rağmen aslında evin yapımına hiç başlamadıklarını öğrendiğimizde projenin teslimi ve akabinde yapmamız gereken şeyler aksamaya uğradı.

Mustafa Önal – Sezin Gök

Patili dostlarımız için mamaları biz temin edecektik, bir grup arkadaşımız mama kumbarası yaparak bunu üstlendiler. Bir grup arkadaşımız da Alanya Veteriner Müdürlüğü işbirliğinde konferans düzenlediler.

Biz de bu projeyi gerçekleştirmek için belediye ile Yaşar Yiğit Kaçmaz referansı ile tekrardan irtibata geçtik ve peyzaj mimarı Seda Erdağ okula gelerek bir hafta içerisinde kedi evlerinin yapımı gerçekleşti.

Yalnızca belediyede köpek dostlarımız için bir proje yapılmamış olduğundan onlar için şimdilik bir şey yapamadık.

Bir ödev çok güzel bir projeye dönüşmüş. Hayvanlarla ilgili proje yapma fikri nasıl gelişti?

Bu proje, ödevimiz sayesinde gerçekleşti. Bu bir ödev olarak değil aynı zamanda bizim bir vatandaşlık görevimizdir. İnsan bir şeyi çok isterse ve onun uğrunda çaba gösterirse o şey gerçekleşiyor.

Çocukluğumdan beri hayvanlarla hep ilgilenmişimdir. Daha önce sakat bir kedim vardı sokakta kaldığı için eve getirmiştim ama anne karnında gelişemediği için onu kaybetmiştik, araba içinde sıkışıp kalan bir yavru kediyi kurtarıp oturduğumuz yerde anne bir kedinin yanına koymuştum onu beslemesi için çok uğraşmıştım ama sonunda kabullenmişti ve büyüdüğünü görmek beni çok etkilemişti.

Aynı zamanda hala beslemekte olduğum bir kedim var ve hamsterım var, yakın zamanda apartımızda bulunan köpeğimiz kaybolduğu için de internetten ilan vererek bulunmasını sağladım. Hayvanlar benim hep en hassas noktam olmuştur.

Hayvan haklarıyla ilgili yaşanan olumsuzlara karşı çözüm öneriniz nedir?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yetersiz olduğu günümüzde de çok tartışılmakta olan bir durum, bildiğiniz üzere. Bir kanun var fakat, hayvansever olabilmek daha da önemli. Bunun için de gönüllülük şart.

Bu projenin devamlılığı için okulumuzda bir kulüp kurmayı düşünüyorum. Henüz kurulma aşamasında. Kulübümüzün danışman hocası Mustafa Yıldırım da  hayvanları çok seviyor, kendi sosyal yaşantısından fedakârlık edip hayvan dostlarımızı besliyor. Kimse zorla bir şey yaptıramaz zaten.

Bu yüzden eğitim-öğretim hayatımız içinde hayvansever dostlarımızın gönüllülüğüyle bir girişimde bulunursak, böyle şeylerin sürdürülebilirliği olur. Hayvanseverlik aileden gelen bir şey ve ikinci ailemiz olan okullarda da bu tür proje ve etkinliklerin olması gerekiyor.

Okulunuzda bir kulübün de temelleri atılmış durumda. Bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?

Kulübü kurduktan sonra bir tek bizim okulda değil, Alanya çevresinde de hayvan dostlarımızla ilgili etkinlikler yapmaya devam edeceğiz. Bu kulüp kapsamında köpek dostlarımız için de bir çatı yaptırmayı düşünüyoruz.

Destek olmak isteyenler size nerden ulaşabilir?

İletişim kurmak isteyenler  [email protected] e-posta adresinden bana ulaşabilirler.

Mama ve köpek evi için  yardım ve destekte bulunurlarsa da seviniriz.

Gençlerin aktivitelerini tanıtan “Umudumuz Gençlikte” yazı dizisine ulaşmak için tıkla!

Bunlara da göz atabilirsiniz

Umudumuz Gençlikte | Team BatX: Hayvanlar Yaşam Ortaklarımız

Bahçeşehir Okulları Bursa Bademli Anadolu Lisesi Team BatX robotik takımı öğrencileri, hayvanlar yararına çalışmak için …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir