Ev bulmak, evi toplamak, ev taşımak… Taşınmanın tüm evreleri yeterince zor ve stresli. Taşınmaya karar verdiğiniz andan itibaren yaptığınız ufak tefek değişiklikleri köpekler hisseder ve endişeye kapılabilir. Bu esnada ne olduğunu anlamaya çalışan köpeğinizi rahatlatmanın yolları elbette var. Taşınırken köpeğinizi rahatlatmanın yolları!Taşınmadan önce
- Köpekle yaşamaya izin verilen ve uygun bir ev bulduğunuzdan emin olmadan işlemleri başlatmayın!
- Eşyaları toplamaya başlamadan önce kutu, bant, torba gibi malzemeleri birkaç gün önceden ortaya çıkarın ve köpeğinizin onlara alışmasına izin verin.
- Yürüyüş ve yemek saatlerinin düzenini bozmamaya özen gösterin. Egzersiz, oyun ve ilgi ihtiyacının karşılandığından emin olun.
- Toplanmaya başladığınızda, köpeğinizin en sevdiği alanı ve eşyalarını en son kaldırın ve kutuya sonradan kolay bulabilmeniz için ismini yazın.
- Yeni evinize gitmeden önce çevredeki veteriner, hastane gibi acil durumda başvurulacak yerleri araştırın ve not edin.
Taşınırken
- Mümkünse bu süreç boyunca köpeğinizin yanında olun ve her aşamada onu rahatlatın.
- Eşyalar taşınırken köpeğinizin güvenli bir yerde olduğundan emin olun. Kaçma riskini göz önüne alın. Tasmasını ve künyesini hiç çıkarmayın.
İlgili yazı: “Köpekler için mikroçip kullanımı ve önemi”
- Nakliye personeline ve size yardımcı olan kişilere köpeğiniz olduğunu söyleyin. Kimsenin onun yanında gergin davranmasına izin vermeyin.
- Yol boyunca köpeğinizle yan yana olabileceğiniz bir yolculuk ayarlayın.
İlgili yazı: “Köpeklerle kıtalar arası seyahat ve uçak yolculuğu”
Yeni evinizde
- İlk önce köpeğinizin eşyalarının olduğu kutuyu açın ve yerleştirin. Siz işlerinizi yaparken kendi alanını tanımaya ve orda rahatlamaya başlayabilir.
- Eşyalar taşınırken ve yerleşirken mümkünse köpeğinizin size görebileceği bir iş planı kurun.
- Evinizde koyacağınız kuralları (belli odalara girmemek gibi) ilk andan uygulamaya başlayın.
- Yeni bir çevreye giren köpeğinizi asla serbest bırakmayın. Sizinle beraber çevreyi keşfetmesini sağlayın.
- Onu yeni evde yalnız bırakmanız gerekiyorsa, yatağını, en sevdiği oyuncağını ve rahat olabileceği bir alanı hazırlamadan bırakmayın.
İlgili yazı: “Köpeğinizin ve sizin iyi bir komşu olmanızın 5 yolu”
- Yemek ve yürüyüş saatinizi değiştirmeyin. Yepyeni bir çevrede de olsa bu zamanlamaların aynı kalması onu biraz olsun rahatlatır.
- Yeni eviniz bahçeliyse, çitleri ve kapıları kontrol edin. Kaçabileceği ya da yabancıların girebileceği boşluklar olmadığından emin olun.
- Eve çağırdığınız ilk insanların onun tanıyıp sevdiği kişiler olmasına özen gösterin. Yeni tanışacağı insanları sonraki partilere saklayın.
- Çevrede köpeğinizle gidebileceğiniz café, restoran, park gibi yerleri keşfedin.
Yaşlı köpekler için daha fazla özen
Köpeklerin rutinlerine ve alışkanlıklarına bağlı olduğunu biliyoruz. Bu durum yaşlı köpeklerde daha yoğundur. Köpeğinizi alışık olduğu bir yerden başka bir yere götürmek özellikle hassas, yaşlı ve endişeye yatkın köpekler için daha zor olacaktır. Siz de köpeğinizin bu süreci zor geçireceğini hissediyorsanız çeşitli müzik ve kokulardan faydalanabilirsiniz.
İlgili yazı: “Aromaterapide kullanılan bitkisel yağlar”
- Köpeğinizin yatağını, eşyalarını yıkamayı yeni eve alıştıktan sonraya bırakın.
- Yolculuğunuz uzun sürecekse, mutlaka veterinerinizden öneri isteyin ve köpeğinizin sağlık durumunun buna uygun olup olmadığını sorun.
- Eğer köpeğinizin eve alışmakta zorlandığını ve depresif belirtiler gösterdiğini hissediyorsanız bir davranış uzmanından fikir almanızda fayda var.