Salı , Mart 19 2024

Yavru köpeğim ağlıyor, ne yapmalıyım?

Yavru bir köpek edindiniz ve eve geldiniz, fakat o çok ağlıyor. Onu yeni evine ve gerektiğinde tek başına olabilmeye nasıl alıştıracaksınız? Yavru köpeğim ağlıyor, ne yapmalıyım?

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, yavru bir köpek annesi ve kardeşlerinden EN ERKEN 10-12 haftalıkken ayrılmalıdır. Aksi durumlarda köpeklerde çeşitli sağlık ve davranış sorunları görülebilir.

Yavru köpekler neden ağlar?

Anne ve kardeşlerinden yeni ayrılmış, eve yeni gelen bir yavru köpeğin ağlaması çok normal bir davranıştır. Anne ve kardeşlerinin varlığını arıyor, kendisini son derece güvensiz hissediyordur.

Ağlaması hatta uluması genellikle hayatının tehlikede olduğunu ya da terkedildiği hissine kapılmasıdır.

Bir köpeğin yeni evine alışması günler sürebilir, bizim görevimiz ise bu süreçte onu rahatlatmak ve kendisini güvende hissetmesini sağlamaktır.

Yavru köpeklerde ağlamanın nedenleri özet olarak:

  • Fiziksel (egzersiz, oyun) ya da duygusal (ilgi, şefkat) ihtiyaçlar
  • Ağrı, sağlık sorunları
  • Açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar
  • Korku, güvende hissetmeme, stres

Yavru köpekler ağlamaya ya da ulumaya başladıklarında düşündüğünüzden çok daha yüksek ve tiz sesler çıkarabilirler ve büyük ihtimalle siz yanlarına gittiğinizde susacaklardır. Ancak her ağladığında yanına gitmek de, tamamen duymazdan gelip saatlerce ağlamaya bırakmak da akıllıca değildir.

Bu davranışı engellemek için anlık değil, gün boyu süren bir önlemler zinciri gerekebilir.

Yavru köpeğin yeni ortamına alışması için kolaylaştırıcı yöntemlerden bazıları şunlar:

– Kaldığı yeri korunaklı bir yer haline getirin. Kuru, temiz ve rahat bir yatağı, sürekli taze suyu, gereken sıklıkta yemeği ve bunlardan uzakta tuvaletini yapabileceği bir yeri olmalı.

– Battaniye/yatağının altına sıcak su torbası koyarak sıcaklık hissetmesini sağlayabilirsiniz. (Zorlamayın, aşırı sıcağa maruz bırakmayın.) Yavrunun annesini tanıyorsanız, kokusunun olduğu bir örtüyü getirin. Ya da kendinize ait bir giysiyi yanında bırakabilirsiniz, sizin kokunuz da onu rahatlatabilir.

– Mümkünse evdeki ilk 4-5 gün, size yakın bir yerde durmasına/uyumasına izin verin. İstiyorsanız daha sonra yavaş yavaş kalacağı yere alıştırmaya başlayın. Bir anda onu uzun süre yalnız bırakmayın.

Sağlık kontrolleri için mutlaka güvenilir bir veteriner hekime götürün. Sağlık durumunu kontrol ettirin.

– Gün içinde yeterince ilgilenildiğinden, oyun ve sevgi ihtiyacının karşılandığından emin olun. Yavru köpekler kısa süreli ama sık bir egzersiz ihtiyacı duyarlar. Sosyalleştirmeye, kısa eğitim seanslarına hatta tuvalet eğitimine de başlayabilirsiniz.

– Yanında sürekli oynayabileceği, yavru köpeklere uygun oyuncaklar bırakın. Yaşına uygun, içine ödül maması saklanan oyuncaklar ya da kemirme oyuncaklarıyla keyifli vakit geçirebilir.

– Bulunduğu yeri ona olumlu deneyimler yaşatarak sevdirmeye çalışın. Yanından ayrılırken oyalanabileceği bir oyuncak verin.

– Gün içinde kısa aralıklarla onu yalnız bırakarak yalnız kalmaya alıştırın. Bir anda yapayalnız kalmak onda stres yaratacaktır.

– Eğer köpeğe kafes eğitimi veriyorsanız, ya da kendine özel bir alanda bırakıyorsanız, en fazla 3-4 saatte bir tuvalet ihtiyacı için onu oradan çıkarmalısınız. Köpekler yattıkları yere çiş-kaka yapmaktan – yapsalar bile öyle bir yerde durmaktan hoşlanmazlar. Zaten sağlıklı bir durum da değildir.

– Çok erken yaşta (yaklaşık 13-14 hafta öncesi) uzun süre yalnız bırakılan köpeklerde, ayrılık anksiyetesi görülme oranı daha yüksektir. Bu nedenle tek başına kalmaya yavaş yavaş ve onu strese sokmadan alıştırmalısınız.

– Köpekler için haftaiçi-haftasonu ayrımı yoktur, her gün aynıdır. Bu nedenle günlük rutinini bozmadan, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını düzenli karşılamalısınız.

– Yanından ayrılırken büyük veda sahneleri yaşatmamalısınız. Sizinle beraber olması da, tek başına vakit geçirmesi de onun için normal hayat sınırları içinde kalmalı.

Bunlar yapabileceğiniz en basit ve aslında hayatının sonuna kadar işe yarayacak uygulamalar, ancak durumunuza özel tavsiyeler için önerimiz alanında uzman bir pozitif köpek eğitimi uzmanı ve veteriner hekim ile birlikte bu süreci geçirmenizdir.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

19 yorum

  1. Yavru köpeğim diyer kardeşlerine göre daha küçük ve zayıf neden acaba bi yardımcı olurmusunuz

  2. köpeğim annesi ve kardeşlerinden yeni ayrıl kulubesi yemeği ve suyu var dah 3 aylık geceleri hepuğluyo daha ilk günü kulübesinde 20 dk bri yanına gidiyorum alışırmı yada bi problem çıkarmı

  3. 2 aylık coker cinsi köpeğim kardeşlerinden yeni ayrıldı 2 gündür ağlıyor gece yanıma alıyorum gündüz işe gidiyorum yanlız kalıyor, evim iş yerine yakın günde birkaçdefa yanına gitsem kısa süreli yeterli olurmu veya bir tavsiyeniz varmı

    • Merhaba, uzaktan ve bu kadar az bilgiyle kesin bir şey söylemek zor; ancak genellikle köpeğe güvenli bir bölge (alan daraltma) oluşturarak birkaç saatte bir gitmenizde bir sakınca olmayacaktır. Tüm ihtiyaçlarının karşılandığından ve güvende olduğundan emin olmalısınız.

  4. merhaba köpeğim iki aylık ve bana geleli 1 hafta oldu yerinde yatmak istemiyor benim yatağımda yatmak istiyor ne yapmalıyım

  5. 1 aylık pug yavrusu annesi olmadığı icin korkuyor ve ağlıyor önerileriniz nelerdir?

    • Merhaba,
      Anneden çok erken ayrıldığını söyleyebiliriz. Eğer yazıda yazanlar yardımcı olmuyorsa bir eğitmen ile görüşmeniz yardımcı olabilir. Ancak öncelikle tabii ki bir veteriner hekime danışarak medikal bir sorunu olup olmadığından ve bu erken yavruluk dönemde doğru beslendiğinden emin olmanız gerekir.

  6. Yeni bir yavru köpek aldım 26 günlükmüş erken almışım
    Nasıl beslemeli ve davranmalıyım

    • Merhaba, mutlaka veteriner hekime danışarak beslenme programını ayarlamalısınız. Davranış konusunda yazımızdaki bilgilerden faydalanabilir, gerekiyorsa bir uzmanla birebir görüşerek yardım alabilirsiniz.

  7. merhaba köpeğimm 70 günlük bi american staff 8-9 gündür benimle geceleri ve gün içinde de sürekli ağlıyor bu durum geceleri daha şiddetleniyor havlamalara yüksek sesli ulumalara kadar çıkabiliyor normalde onun o gibi durumlarda pek falza yanına gitmemem gerektiğini biliyorum fakat normal bi şekilde ağlamıyor havlamıyor da ilk köpeğim olduğu için amatörlüğüme de geldi ilk aldığım anda yanlışlıklar yaptım ağladığında havladığında direk yapmasın diye yanına koştum ilgilendim bu sorunu atlatmak için neler yapmalıyım

    • Merhaba, öncelikle bir veteriner hekim tarafından detaylı bir muayene edilmesini ve fiziksel bir rahatsızlığı olup olmadığının değerlendirilmesini öneririz. Bundan sonra yazımızdaki uygulamalara rağmen düzelme olmazsa bir eğitmen ile çalışmanız size yardımcı olacaktır.

  8. merhaba köpeğim 5 aylık çoban köpeği bahçeli evimiz olmasına rağmen sürekli kaçmak istiyor. günde kaç saatimi ona ayırmam gerekli? bazen gözüme çok mutsuz görünüyor bunu nasıl düzeltebilirim? eve sık sık misafir geliyor fakat çok fazla üstlerine atlayıp kendini sevdirmek istediği için bağlamak ya da uzak tutmak zorunda kalıyoruz böyle durumlarda durmadan ağlıyor. ne yapmalıyım?

    • Merhaba, düzenli olarak kaliteli zaman geçirerek hem mental hem de fiziksel aktivite sağlamanızı öneririm. Onun dışındaki konular için Instagram’da @kopekegitimicom hesabını takip ederek online eğitimlere katılabilirsiniz.

    • Merhaba 5.5 aylık cane corsom cinsi köpeğim var ve 5 aylık olmasına rağmen ağlıyor ne yapcam cevap verirseniz sevinirim

  9. FATİH COŞKUN

    MERHABA
    KÖPEĞİM 10 AYLIK BİR KANGAL KIRMASI. BAHÇEMDE BAĞLIYORUM. BENİ GÖRDÜĞÜ ZAMAN YAKLAŞIK BİR SAAT KADAR AĞLIYOR. YOLDAN GELEN GEÇENE AĞLIYOR. NE YAPMALIYIM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir